Akoestische panelen: de perfecte balans tussen functionaliteit en stijl!

Akupanelen wit eiken
Leestijd: 3 minuten

Heeft u een ruimte waarin het nogal veel galmt en echoot en wilt u daar op een stijlvolle manier verandering in brengen? Dan zijn akoestische panelen zeer het overwegen waard! In dit artikel leest u meer over deze esthetische panelen en hun functioneren.

Wat zijn akoestische panelen?

Akoestische panelen zijn panelen die gemaakt zijn van geluidsabsorberend materiaal, zoals hoogwaardig MDF en PET. Door de wijze waarop deze panelen gefabriceerd zijn, worden geluidsgolven onderbroken en geabsorbeerd. Hierdoor wordt de akoestiek in een ruimte waarin het veel galmt aanzienlijk verbetert. Het grote voordeel van de akoestische panelen is dat ze niet alleen het geluid absorberen, maar ook als zeer stijlvolle wandbekleding ingezet kunnen worden. Ideaal dus voor mensen die op zoek zijn naar een manier om een gehorige ruimte op een luxe manier minder galmend te maken.

Veelzijdigheid van de akupanelen

De akupanelen passen binnen ieder interieur. Of uw woning of kantoor nu is gedecoreerd met een Scandinavische, industriële of moderne stijl, de akoestische panelen zijn in elk interieur een waardige visuele toevoeging. De akoestische panelen zijn vaak in een aantal verschillende kleuren verkrijgbaar, waardoor er voor ieder wat wils is. Denk aan de populaire kleuren ‘zwart eiken’, ‘wit eiken’ en ‘bruin walnoot’. Indien u een nieuwe woonkamer compleet opnieuw gaat inrichten, kunt u verschillende kleurstijlen gebruiken. Combineer bijvoorbeeld de wit eiken panelen met zwarte deurklinken, rozetten of ander deurbeslag.

Akupanelen wit eiken

Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Nu de werking en de veelzijdigheid van de akupanelen de revue gepasseerd zijn, vraagt u zich misschien af hoeveel panelen u nodig heeft om ervoor te zorgen dat de ruimte minder gehorig is. Dit is vrij makkelijk uit te rekenen. Zorg ervoor dat er per ruimte circa een kwart van het vloeroppervlak aan akoestische panelen aanwezig is. Met deze hoeveelheid zult u duidelijk een verschil horen. Over het algemeen zijn de panelen per stuk of in sets van 4 stuks verkrijgbaar, waardoor u uitstekend het juiste aantal voor uw ruimte aan kunt schaffen.

Akoestische panelen plaatsen

U bent volledig vrij in het plaatsen van de panelen. Plaats de panelen bijvoorbeeld aan de muur, in de hal, of zelfs aan het plafond. Wanneer u de ruimte optisch wat hoger wilt laten lijken, plaatst u de panelen verticaal aan de muur. Vooral bij een lange muur biedt dit een hele mooie onderbreking. De montage van de akoestische panelen is vervolgens erg eenvoudig. Bepaal vooraf goed waar u de akupanelen op wilt hangen. Daarna worden de panelen aan de muur bevestigt met behulp van schroeven of montagelijm. Gebruik bij voorkeur high tack kit voor de meest solide bevestiging. Indien u de panelen aan het plafond wilt monteren, maak dan gebruik van schroeven. Denk erom dat u altijd een waterpas gebruikt bij de montage, zodat de panelen direct mooi recht hangen.

Heeft u een kleine kamer en zijn de panelen te groot? Geen probleem, de wandpanelen zijn namelijk eenvoudig op maat te maken. Gebruik voor het inkorten een invalzaag met een fijn zaagblad. Het kan voorkomen dat één van de latten bij het inkorten los komt te zitten. Zet deze dan weer vast door middel van een tacker of nietpistool. Een handige tip is om de ingekorte zijde altijd naar beneden te plaatsen, zodat de oneffenheden minder goed opvallen.

Samenvattend kan gesteld worden dat akoestische panelen niet alleen een fraai wandelement zijn voor in uw woning, maar ook nog eens erg nuttig zijn. De wandpanelen, met hun dempende werking, zorgen voor een veel prettigere gehoorervaring in een galmende ruimte zonder daarbij het visuele aspect te verstoren. Een must-have voor iedereen die op zoek is naar een elegante manier om de akoestiek in een ruimte te verbeteren!

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs