Wat is eikenhout? behandelen, beitsen, lakken, verven, kleur, opknappen, eigenschappen, buiten, voor- en nadelen | 2023

door | 18, feb, 2022 | Houtsoorten | 0 Reacties

Eikenhout
Leestijd: 9 minuten

Eikenhout is de bekendste hardhoutsoort. Dit betekent dat het hout van zichzelf erg sterk is. Eik is te herkennen aan de geelbruine kleur, grove nerf en rechte draad. Als je net een nieuw meubel hebt gekocht is de kans groot dat het om een lichte kleur hout gaat. Deze houtsoort verkleurt na mate de tijd verstrijkt naar donkerbruin.

Houtsoorten die wel wat weg hebben van eikenhout zijn iepenhout (alleen het spinthout) en essenhout. Zij hebben dezelfde kleur, maar eik kenmerkt zich door de grove nerf. Doordat eik een erg duurzame houtsoort is, is het geschikt voor binnen en buiten gebruik. Het hout geeft een mooie landelijke uitstraling aan je interieur. Eik kan voor alle toepassingen gebruikt worden, denk hierbij aan meubelen in- en buiten huis. Maar ook voor kozijnen, deuren, parket en trappen.

 

Eikenhout behandelen

Hoe kan je eikenhout behandelen?

Eikenhout kun je op 4 manieren behandelen, denk hierbij aan olie, beits, verf of lak. Het is een bekende houtsoort met veel toepassingen. Ook als je het hout niet behandelt is het erg duurzaam, maar kan wel gaan werken. Dit betekent dat het hout krom kan trekken of dat er barsten kunnen ontstaan. Ook kan het door water en zonlicht vergelen of grijs worden.

Vind je het niet mooi dat het hout grijs wordt, kies er dan voor om het hout te behandelen. Hierbij behoud je de mooie bruine uitstraling van het hout. Ook werkt het hout hierdoor minder snel en blijft het in zijn originele staat.

Er zijn ook speciale laksoorten met UV-bescherming, deze zorgen ervoor dat er een laagje om het hout heen komt, waardoor het niet verkleurt. Doordat het hout snel vocht opneemt kan het onbehandeld sneller gaan rotten of schimmelen. Dit kan je voorkomen door eikenhout te behandelen.

 

eiken tafel behandelen

Hoe kan je het beste een eiken tafel behandelen?

Je eigen eiken tafel behandelen? Dit is eenvoudig zelf te doen met lak of olie. Hierdoor gaat je tafel langer mee in de beste staat. Door je tafel te behandelen bescherm je het hout tegen vocht en vuil, hierdoor zijn er minder snel kringen, krassen en vlekken zichtbaar.

Doordat eikenhout open poriën heeft, zuigt het snel vocht op en dringt dit diep door in het hout. Als je de tafel behandelt met lak of olie dan komt er een beschermlaagje overheen en kan het vocht niet diep in het hout doordringen.

Zelf aan de slag? Begin met het hout licht op te schuren, gebruik hiervoor een fijne korrel schuurpapier om krassen te voorkomen. Maak het hout dan droog met een vochtige doek om alle schuurresten te verwijderen. Hierna kun je de lak of olie aanbrengen. Door je eiken tafel te behandelen verkleurt het ook minder snel.

 

Hoe kan je een eiken vloer behandelen?

Heb je een eiken vloer en wil je jouw eiken vloer behandelen? Dit kan op 2 manieren.

 • Met olie behandelen:
  Olie biedt een goede bescherming tegen krassen, vlekken en gaat slijtage tegen. Olie is in verschillende kleuren beschikbaar, hierdoor kun je jouw vloer helemaal naar wens maken. Olie wordt diep opgenomen in het hout en heeft een matte uitstraling. Het voordeel van olie is dat het plaatselijk bijgewerkt kan worden als er zichtbare vlekken en krassen zijn ontstaan.
 • Met lak behandelen:
  Kies je ervoor om je vloer met lak te behandelen, dan is dit ook een goede optie. Lak sluit het hout af, waardoor het hout goed beschermd wordt tegen vocht en vuil. Heb je een groot gezin of huisdieren? Dan is lak een uitstekende keus, het heeft weinig onderhoud nodig en beschermt het hout tegen intensief gebruik. Het is beschikbaar in verschillende kleuren met een matte of glanzende uitstraling.

 

Eikenhout behandelen zonder kleurverschil

Hoe kan je eikenhout behandelen zonder kleurverschil?

Heb je onlangs een mooi meubel gekocht en wil je het eikenhout behandelen zonder kleurverschil? Dit kun je dan het beste doen met een blanke lak. Blanke lak zorgt voor kleurbehoud en biedt tevens een goede bescherming tegen invloeden van buitenaf. Als je voor een blanke lak kiest, kun je kiezen tussen 2 soorten. Glanzende of matte blanke lak. Kies je voor matte lak, dan blijft je eikenmeubel de originele uitstraling houden.

Een blanke lak zelf aanbrengen is niet moeilijk. Zorg er wel voor dat je in totaal 3 lagen aanbrengt voor de beste bescherming. Tussen elke laklaag moet je 3 à 4 uren wachten, zodat de lak kan drogen. Zorg ervoor dat je dit in een goed geventileerde ruimte doet. Na de laatste laag dien je 24 uur te wachten, zodat het goed kan drogen. Let erop dat je je meubel 2 weken lang niet afdekt. Zorg ervoor dat er geen water op het hout komt, de lak moet goed uitharden.

 

Hoe kan je eiken meubels opknappen?

Eiken meubels opknappen kun je eenvoudig zelf doen. Bovendien is het ook erg leuk om het zelf te doen, zo krijgt je oude meubel weer een levendige uitstraling. Ga als volgt te werk:

 1. Ga het oppervlakte van je meubel eerst ontvetten. (dit kan gewoon met een schoonmaakproduct die je in huis hebt)
 2. Ga er met een schone natte doek nogmaals overheen zodat overtollig en achtergebleven ontvetter goed verwijderd wordt.
 3. Ga nu het oppervlakte schuren. Doe dit niet te hard, maar schuur het oppervlakte licht op.
 4. Vervolgens kun je gaan verven. De keuze hierin is heel divers, alle soorten en kleuren zijn aanwezig in de bouwmarkt.
 5. Laat de verflaag goed opdrogen.

Doordat verf er in verschillende kleuren is, krijg je een hele nieuwe uitstraling van je eiken meubel.

 

Eikenhout kleur

Wat is de eikenhout kleur?

Eikenhout kent verschillende bruine kleuren, van geelbruin tot donkerbruin. De kleur van je meubel is afhankelijk van het soort eik wat gebruikt is bij de productie. Hiernaast kan er knoest in hout voorkomen op de plekken waar vroeger takken groeiden.

Hieronder benoemen we de specifieke kenmerken van de populairste soorten.

 • Europees eiken: Dit is de bekendste soort die in Nederland gebruikt wordt. Deze soort kenmerkt zich aan de lichtbruine kleur.
 • Amerikaanse wit eiken: De naam zegt het eigenlijk al, deze soort is een stuk lichter van kleur.
 • Amerikaans rood eiken:  Heeft een roze / licht rode kleur. Door zonlicht wordt dit hout roodbruin van kleur.
 • Japans eiken: Heeft een fijne spiegel en is licht van kleur.

Donker eiken is geen aparte soort, maar ontstaat door behandeling of blootstelling aan zonlicht.

 

Eikenhout beitsen

Waarop letten bij eikenhout beitsen?

Er zijn 2 soorten beits, dekkende en transparante beits. Bij transparante beits blijft de houtstructuur zichtbaar en zorgt het voor een natuurlijke uitstraling van het hout. Transparante beits zijn er is verschillende bruin tinten, zo kun je het hout eenvoudig iets lichter of iets donkerder maken van kleur.

Dekkende beits is er in elk gewenste kleur, maar hierbij is de houtstructuur niet meer zichtbaar. Beits beschermt het hout waardoor het hout langer mee gaat.

Lees hier onze blog met het stappenplan voor hout beitsen

 

Waarop letten bij eikenhout lakken?

Voordat je eikenhout gaat lakken, dien je het licht op te schuren met schuurpapier. Schuur met de richting van het hout mee. Hierdoor kan de lak beter aan het hout blijven hechten. Door een laklaag aan te brengen zorg je ervoor dat er een beschermlaag over je meubel komt. Dit verlengt de levensduur van je meubel en blijft die tegelijkertijd langer mooi.

Door je eikenhouten meubel te behandelen met lak is het beter bestand tegen vocht, vuil en licht. Onbehandeld eikenhout zuigt vocht op, waardoor er snel kringen en vlekken omtstaan. Dit gebeurt niet als het gelakt is, ook werkt het hout minder snel en komen er minder snel scheuren in.

Welke lak je kiest is afhankelijk van de uitstraling die je jouw meubel wilt geven. Bij de transparante lak blijft de houtstructuur zichtbaar, bij dekkende lak is dit niet zo. Het voordeel van dekkende lak is dat je kan kopen in elk gewenste kleur.

 

Hoe kan je een eiken tafel lakken of beitsen?

Je kan de eiken tafel lakken of beitsen, beide is mogelijk. Het is alleen afhankelijk van wat jezelf mooier vindt. Met beits kun je de houtnerven nog zien of voelen. Dit is bij transparante en dekkende beits beide het geval. Beits en lak geven allebei goede bescherming aan je meubel. Daarentegen sluit lak het hout helemaal af met een laagje en is de houtstructuur niet meer voelbaar.

 

Hoe kan je eikenhout verven?

Eikenhout is eenvoudig te verven, het is een goedkope oplossing om je meubel een andere look te geven. Dit is goedkoper dan nieuwe meubels kopen. Op deze manier krijg je toch een hele nieuwe inrichting, met je oude meubels. Volg dit stappenplan op dan lukt het iedereen om je eigen meubel te verven!

 1. Verwijder evt. handgrepen of deurknoppen.
 2. Ontvet het oppervlakte, zodat de verf beter hecht. Heb je st.Marks thuis staan? Gebruik dit dan om het oppervlakte te ontvetten. Bij andere ontvettende schoonmaakmiddelen is het noodzakelijk om na te poetsen met een schone natte doek de resten te verwijderen.
 3. Licht opschuren met de nerf mee. Dit voorkomt krassen.
 4. Verven maar! Kies je voor verf op acrylbasis, dan dien je de oppervlakte eerst in de grondverf te zetten. Het voordeel van verf op acrylbasis is dat het niet vergeelt in de zon.
 5. Nadat je het hout in de grondverf hebt gezet, zijn 2 lagen verf voldoende. Zorg ervoor dat je tussen de lagen door het oppervlakte weer even opschuurt.
 6. Ben je klaar met de laatste laag? Laat het goed drogen en zet dan evt. handgrepen en deurknoppen weer op je meubel.

 

Eikenhout voor buiten

Kan eikenhout buiten?

Eikenhout is zeer geschikt voor buiten. Zelfs onbehandeld is het gebruiksklaar voor buiten. Wel heb je de kans dat het na loop van tijd gaat vergrijzen en zal het hout gaan werken en barsten vertonen. Door het hout te behandelen met beits, lak of verf gebeurt dit niet.

Eikenhout heeft een duurzaamheidsklasse 2, dit betekent dat het hout 15 tot 25 jaar meegaat. Eikenhout is zeer geschikt voor buitengebruik en is daarom goed te gebruiken voor veranda’s, tuinhuizen, schuttingen en dergelijke. Ook is het hout zeer geschikt om meubels van te maken die je buiten wilt gebruiken.

Ben je zelf erg handig of vind je het leuk om zelf een meubel in elkaar te klussen. Daar leent eik zich goed voor. Je kunt zelf een tafel, krukje, stoel of bank maken waar je dan lekker van kunt genieten in je tuin. Bij buitenprojecten die veel hout vereisen kan eikenhout al snel duur worden. In dit geval kan je beter gebruik maken van Larikshout, Douglas hout of Grenenhout. Deze houtsoorten hebben de juiste eigenschappen voor buitengebruik en zijn een stuk goedkoper.

 

eikenhout behandelen voor buiten

Hoe kan je eikenhout behandelen voor buiten?

Je kunt eikenhout het beste behandelen voor buiten met beits of lak.

 • Beits: Gaat verkleuring tegen, is vocht afstotend en beschermt tegen rotten en schimmels. De kwaliteit van beits in combinatie met eik is goed, je kan dan zelfs je meubel buiten laten staan. Onbehandeld eikenhout kan gaan werken en er kunnen scheuren ontstaan. Ook kan het hout na enige tijd gaan vergrijzen.
 • Lak: voor buitengebruik kun je ervoor kiezen om je tafel of bank in de bootlak te zetten. Hierdoor wordt de schoonheid van het hout behouden. Dit zorgt ervoor dat de meubelen gewoon buiten kunnen staan. Je hoeft het niet af te dekken. Bootlak gaat lang mee en kan goed tegen slijtage. Hiernaast accentueert het de natuurlijke houtstructuur. Voordelen van deze bootlak zijn:
  – UV filter
  – Hoge buitenduurzaamheid
  – Weer en waterbestendig
  – Slijt/kras en stootvrij
  – Korte droogtijd

 

eigenschappen van eikenhout

Wat zijn de eikenhout eigenschappen?

Eikenhout heeft goede eigenschappen, het is het meest gebruikte houtsoort. Er is veel van beschikbaar, dit kan positieve gevolgen hebben voor de prijs. Het is verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen, diktes en kwaliteiten. Nog een eigenschap van eik is dat het een harde houtsoort is en erg duurzaam is. De kleur is lichtbruin tot donker/roodachtig bruin.

 

Eikenhout nadelen

Wat zijn de eikenhout nadelen?

 • Trekt snel krom
 • Hout werkt en scheurt snel als het onbehandeld is
 • Onbehandeld eikenhout krijgt snel kringen en vlekken

Wat zijn de eikenhout voordelen?

 • Erg duurzaam
 • Sterke houtsoort
 • Voor binnen en buiten gebruik
 • Weersbestendig
 • De nerf is altijd anders, hierdoor krijgt het hout een zeer unieke uitstraling.

 

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *