Knoest in hout

Knoest in hout
Leestijd: 3 minuten

Een knoest in hout wordt ook wel omschreven als een kwast of noest. Een knoest ontstaat op de plek waar een zijtak aan een boom groeit.

Je kan een knoest in hout herkennen door een rondvormige onregelmatigheid die zich bevindt tussen de nerf van het hout.

Het heeft de vorm van het uiteinde van een tak, vaak ietwat rondvormig maar nooit mooi rond. Meestal gaat dit gepaard met een iets donkerdere kleur op de plek waar de noest of kwast vormt.

Knoest in hout wordt ook regelmatig gebruikt in puzzelboekjes. Hier vind je de puzzelwoorden.

waardoor ontstaat een knoest in hout

Waardoor ontstaat een knoest in hout?

Een knoest in hout ontstaat doordat een tak de andere kant op groeit dan het hout van de boomstam. Het hout van de tak groeit vanaf de boomstam naar de zijkant. Hierdoor wordt de groei van nieuw hout geforceerd om rondom de tak te groeien.

Doordat het hout rondom de tak groeit, komt het nieuwe hout van de boomstam in verdrukking. Dit verandert de draadrichting van het hout en zorgt voor een verschil in hardheid.

Tezamen zorgt dit ervoor dat het hout in en rondom de knoest en kwast vaak wat zachter is. Dit wordt vaak als een nadeel ervaren, omdat het bewerken hierdoor lastig is.

vaste knoest

Wat is het verschil tussen een losse en vaste knoest?

Wanneer we het hebben over houtbewerking spreken we vaak van een losse en vaste knoest.

Een losse knoest is zacht en niet goed gehecht aan het hout van de boomstam. Bij het bewerken en drogen van het hout kan het snel afbrokkelen of geheel eruit vallen. Dit komt voor als de tak is afgestorven voor het hout gekapt is.

Een vaste knoest blijft vaak goed zitten en heeft een hogere hardheid dan het omringende hout. Door het verschil in hardheid zijn ook vaste knoesten (vaak noest genoemd) onvoorspelbaar bij het bewerken.

Houtbewerkers blijven het liefste ver weg van kwasten en knoesten.

Het cambium is het weefsel laag in bomen waar nieuwe cellen gemaakt worden. Zolang deze blijft leven, worden nieuwe houtringen geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat het hout in en rondom de kwast stevig blijft

In de bouw wordt de term noest gebruikt voor een vaste knoest in hout met een hogere hardheid. Daarentegen wordt de term kwast gebruikt voor een zachte knoest.

waardoor verschillen knoesten van formaat

Waardoor kan het formaat van knoesten verschillen?

Het formaat van een knoest wordt bepaald door het type boom, maar ook het klimaat. Wanneer een boom in een kouder klimaat groeit, groeit de boom over het algemeen trager.

Door het trage groeien vormen kleinere groeiringen met een hogere dichtheid. De hogere dichtheid van hout vormt in de basis ook kleinere knoesten en kwasten.

noesten en kwasten

Wat doe je als kwasten loslaten?

Ondertussen weten we dat kwasten dus vast kunnen zitten, maar ook los kunnen laten. Dit heeft alles te maken met de groei van het cambium.

Wanneer kwasten uit het hout vallen krijg je een gat wat het onbruikbaar maakt voor verschillende toepassingen. We noemen zo’n gat ook wel een kwastgat of knoestgat.

Het gat kan opgevuld worden met stoppen. Hierdoor wordt het oppervlak weer mooi glad en egaal, waardoor het hout weer gebruikt kan worden.

Een knoest in hout kan als lelijk ervaren worden, maar ook als modieus en stijlvol. Dit is helemaal afhankelijk van de trends die op het moment gelden. Persoonlijk vinden wij het een mooie unieke warme uitstraling en karakter geven aan hout.

knoest vaak gebruikt als puzzelwoord

Knoest in hout voor puzzelwoorden

Een knoest in hout wordt vaak gebruikt in puzzelboekjes. Hieronder een aantal voorbeelden van puzzelwoorden:

 

  • Woord met drie letters: war.
  • Woorden met vijf letters: kwast, noest.
  • Woord met zes letters: knodde.
  • Woord met zeven letters: knobbel.
Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *