Bent u ook benieuwd wat mangohout is, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe mangohout in zijn gebruik is? Waarom het zo vaak gebruikt wordt voor meubelen? Hoe u het eenvoudig kan onderhouden en schoonmaken? Of juist hoe u het hout lichter of donkerder kan maken, door het hout te beitsen of verven? Dan bent u hier aan het juiste adres. Hier leert u binnen enkele minuten alles over mangohout!

 

Wat is mangohout?

Mangohout is een warme houtsoort, afkomstig van de mangoboom, duurzaam en goedkoop in productie en varieert van lichte naar donkere kleuren. Hiernaast is het een oneffen hardhout soort en staat het bekend om zijn vele gebruik bij meubelen. Doordat het hout veelzijdige kleuren heeft past het eigenlijk bij ieder interieur. Hierdoor is het gemakkelijk te stijlen met andere houtsoorten.

Mangohout gaat goed samen met beton en staal, waardoor het een industriële uitstraling krijgt. Heeft u een houten vloer en wilt u uw meubels afstellen qua kleur op de vloer? Tip: als je houten meubels 3 tinten donkerder of 3 tinten lichter maakt dan de houten vloer, dan zijn uw meubelen en de vloer perfect op elkaar afgestemd.

Mangohout is er in verschillende kleuren of je kan het zelf donkerder of lichter maken waardoor dit mooi bij de houten vloer past.

wat is mangohout

Waar komt mangohout vandaan?

Mangohout komt van de mangoboom. Deze bomen groeien oorspronkelijk in het wild, in het noordoosten van India en Zuidoost-Azië. Daar is de mangoboom heilig en staat als symbool voor het boeddhisme.

Sinds de 19e eeuw is de mangoboom wereldwijd gekweekt voor de mangoproductie, echter groeit de boom alleen in de (sup)tropen. De mangoboom is veelzijdig in gebruik, voor de vrucht, de bloesem en de honing.

De mangoboom is een dikke, hoge boom die snel groeit. Als de boom geen vruchten meer afgeeft wordt het gekapt en wordt dit hout gebruikt voor meubels. Doordat mangohout een bijproduct is van de mangoproductie is het gebruik van mangohout een goedkope en milieuvriendelijke oplossing.

Bent u zich bewust van het milieu en wilt u uw footprint op het milieu laag houden? Dan is mangohout een goede keuze voor uw meubelen.

 

Wat zijn de voordelen mangohout?

Er zijn verscheidene voordelen van mangohout. Zo Is dit een bijproduct van de mangoboom die in eerste instantie is gekweekt voor de productie van mango’s. Dit maakt het een milieuvriendelijke houtsoort voor de meubelindustrie. De mangobomen worden specifiek geplant voor de productie van mango’s, na het kappen worden hier nieuwe bomen voor teruggezet.

Ook is het een goedkope houtsoort, dit komt doordat de boom snel groeit tot ongeveer 40 meter en de stam relatief dik wordt, hierdoor kun je er grote brede planken van maken. Doordat de nerven dicht tegen elkaar aan zitten heeft het hout een dichte structuur, is het hout erg sterk en vocht afstotend.

Nog een voordeel van mangohout is dat het hardhout is, hierdoor is het minder gevoelig voor krassen en deuken. Dit is ideaal als u huisdieren of jonge kinderen heeft. Hierdoor zullen er niet snel gebruikssporen in het hout komen.

voordelen mangohout

Wat zijn de nadelen mangohout?

Over het algemeen zitten er weinig nadelen aan mangohout. Toch kent dit houtsoort een aantal eigenschappen die als nadelig ervaren kunnen worden. Mangohout is namelijk geen effen houtsoort, hierdoor is het lastig om structureel dezelfde look in huis te halen. Daarnaast heeft het hout vrijwel nooit dezelfde structuur en kan de kleur per meubelstuk verschillen. Hierdoor kan u maar zo een meubelstuk in huis halen, die geen match vormt met uw huidige meubelen. U kan er dus niet zomaar vanuit gaan dat de meubelstukken naadloos op elkaar aansluiten. Gelukkig kan u het hout wel eenvoudig behandelen om het lichter of donkerder te maken. Hieronder vertellen we precies hoe u dit kan realiseren.

nadelen mangohout

Hoe kan ik mangohout behandelen of onderhouden?

U kan uw mangohout behandelen en onderhouden om ervoor te zorgen dat het op lange termijn mooi en levendig blijft. Maar hoe kan u dit het beste behandelen en onderhouden? Idealiter behandelt u dit hardhout soort 1 keer per jaar met beienwas of boenwas. Voordat u het hout bewerkt, dient u het oppervlakte lichtelijk op te schuren. Hierdoor blijft het hout levendig, blijven de nerven mooi zichtbaar en oogt het minder dof.

Je kan mangohout behandelen met blanke lak. Dit beschermt het hout tegen vuil en vocht, hierdoor voorkom je kringen. De meeste tafels worden afgeschreven omdat er door de tijd vele zichtbare afdrukken van kringen gevormd zijn. Vergeet u vaak een onderzetter te gebruiken, of heeft u mensen in de buurt die dit vaak vergeten? Dan zorgt het behandelen en onderhouden van het mangohout met blank lak ervoor dat er minder snel blijvende kringen ontstaan.

mangohout behandelen en onderhouden

Hoe kan ik mangohout donkerder maken?

Mangohout kan u eenvoudig donkerder maken, door het te beitsen met beits. Beits is eenvoudig te verkrijgen in verschillende bouwmarkten en overige locaties waar ze vaak ook verf verkopen. Beits is te koop in verschillende kleuren. Mocht u na één keer beitsen niet tevreden zijn met de donkerheid, dan kunt u eenvoudig een extra laag aanbrengen. Dit herhaalt u, totdat u tevreden bent met de kleur.

Mangohout heeft van nature een licht tot donkere kleur. Het is een warme kleur met gele tinten. Het hout heeft zwarte nerven en is nooit gelijk. Door de verschillende kleuren past het bij ieder meubelstuk of een andere soort hout. Vind je de houtkleur niet helemaal mooi in je huis? Dan kunt u eenvoudig het mangohout donkerder maken.

mangohout donkerder maken

Hoe kan ik mangohout verven?

Je kan mangohout verven, hierdoor kun je het hout in elk gewenste kleur maken. Door het verven van het hout verdwijnen de nerven in het hout. Vind je het spannend om het voor het eerst te verven? Probeer het dan eerst op de onderkant of achterzijde van het hout. Als je mangohout wilt verven kun je dat het beste als volgt doen:

Stappenplan om mangohout te verven:

 1. Ontvetten: Maak het hout eerst goed schoon met een ontvettend middel.
 2. Schuren: Schuur het hout licht op.
 3. Schoonmaken: Maak het hout nogmaals schoon met een natte doek en laat het hout drogen.
 4. In de grondverf: Verf je het hout voor het eerst? Zet het hout dan eerst in de grondverf.
 5. Laten drogen: Als de grondverf goed is opgedroogd, kun je het gaan verven. Je kan hiervoor het beste een dekkende beits gebruiken. Deze kun je in elk gewenste kleur kopen.
 6. Verven: Tijdens het verven, goed de verf uitrollen! Zorg ervoor dat je horizontaal en verticaal verft, hierdoor blijven de verflijnen niet zichtbaar.
 7. Opdrogen: Goed laten opdrogen, dit heeft 24 uur nodig.
 8. Aflakken: met blanke lak. Dit beschermt de verf en hout tegen vocht en vuil. Hierdoor blijft het langer mooi.

mangohout verven ondergrond

Waarom mangohout beitsen?

Door mangohout te beitsen kan je het lichter of donkerder maken. In tegenstelling tot het verven, behoud je met beitsen de natuurlijke uitstraling van het hout. De nerven blijven hierdoor zichtbaar, maar je kan de kleur van het hout toch veranderen in elke gewenste kleur.

Overige voordelen van mangohout beitsen:

 • Je hebt geen grondverf nodig
 • Het beschermt het hout en verlengt de levensduur
 • Houtstructuur blijft zichtbaar
 • Je hebt binnen en buiten beits (meubels geschikt maken voor buiten)

Mocht je gaan besluiten om mangohout te gaan beitsen, zorg er dan voor dat je het hout eerst ontvet, schuur het hout daarna licht op en breng hierna de beits aan. Zorg ervoor dat je met de nerven mee schildert. Wil je er nog een laag overheen schilderen? Wacht dan eerst minimaal 24 uur voordat je de 2e laag beits aanbrengt. Koop uw beits eenvoudig in de bouwmarkt.

mangohout beitsen donker

Hoe moet ik mangohout schoonmaken?

Mangohout kan je eenvoudig schoonmaken met spullen die je zelf al in huis hebt. Het enige wat je nodig hebt is een doek en wat water. Zorg ervoor dat je de doek licht vochtig maakt met wat water. Hiermee kan je het hout gewoon eenvoudig afnemen, zonder dat dit duidelijke sporten achter laat.

mangohout schoonmaken

Kan mangohout buiten?

Ja, zeker kan mangohout buiten. Door de dichte structuur van de nerven heeft het hout een waterafstotende eigenschap. Bij meubels die je kant en klaar koopt is het hout meestal behandeld tegen vocht. Mocht dit niet volstaan, dan kan u het hout altijd extra bewerken met specifieke beits voor buiten. Mocht de kleur niet naar wens zijn, dan kan je de kleur ook gelijk aanpassen naar wens.