Wij vertellen je alles wat je moet weten over mangohout. We leggen duidelijk uit wat de voordelen en nadelen zijn van dit houtsoort. Hiernaast bespreken we de eigenschappen en vertellen we waarom het zoveel wordt gebruikt voor meubelen.
Om het hout te behandelen, schoonmaken of onderhouden bieden we een duidelijk stappenplan. Voor de gevorderde gebruiker leggen we uit hoe je het mangohout donkerder of lichter kunt maken.
Als kers op de taart bieden we een duidelijk stappenplan om mangohout te beitsen, verven of te behandelen met meubelolie of bijenwas.
Op zoek naar een specifiek onderwerp? Gebruik dan de inhoudsopgave. Wilt u alles weten? Lees gerust verder.
Hier leer je binnen enkele minuten alles over mangohout!
Leestip: Acaciahout is naast mangohout de populairste houtsoort voor meubels.
Wat is mangohout?
Mangohout is een warme houtsoort afkomstig van de mangoboom en is duurzaam en goedkoop in productie. Het heeft een warme kleur met geel tot bruine tinten. Hiernaast is het een oneffen hardhoutsoort en wordt het veel gebruikt voor massief houten meubelen.
Doordat het hout veelzijdige kleuren heeft past het in veel interieurstijlen. Hierdoor is het gemakkelijk te combineren met andere houtsoorten. Mangohout gaat goed samen met beton en staal, in deze combinatie behoort het tot de industriële woonstijl.
Het hout wordt gekenmerkt door een uniek nerven patroon met kleine tot grote knoesten. Het uiterlijk van mangohout is dusdanig uniek, dat het lastig is om planken met gelijkwaardige patronen en kleuren te vinden.
Het is makkelijk te combineren omdat het beschikbaar is in een variatie van kleuren. Echter kun je het zelf ook eenvoudig donkerder of lichter maken. Hierover later meer.
Leestip: Mahoniehout maakt zijn terugkomst in het interieur. Steeds vaker zien we dit op tv.
Waar komt mangohout vandaan?
Mangohout komt van de mangoboom. Deze bomen groeien oorspronkelijk in het wild, in het noordoosten van India en Zuidoost-Azië. Daar is de mangoboom heilig en staat het symbool voor het boeddhisme.
Sinds de 19e eeuw is de mangoboom wereldwijd gekweekt voor de mangoproductie, echter groeit de boom alleen in de (sup)tropen. De mangoboom is veelzijdig in gebruik, voor de vrucht, de bloesem en de honing.
De mangoboom is een dikke, hoge boom die snel groeit en wel 40 meter hoog en 4 meter dik kan worden. Als de boom geen vruchten meer afgeeft wordt het gekapt en wordt het hout gebruikt voor meubelen.
Doordat mangohout een bijproduct is van de mangoproductie, is het gebruik een goedkope en milieuvriendelijke oplossing.
Ben jij je bewust van het milieu en wil je graag je footprint op het milieu verkleinen? Dan is mangohout een duurzame keuze.
Wat zijn de nadelen mangohout?
Over het algemeen zitten er weinig nadelen aan mangohout. Toch kent dit houtsoort een aantal eigenschappen die als een nadeel ervaren kunnen worden.
Dit houtsoort is namelijk geen effen houtsoort, hierdoor is het lastig om structureel dezelfde look in huis te halen.
Daarnaast heeft het hout vrijwel nooit dezelfde structuur en kan de kleur per meubelstuk verschillen. Hierdoor kun je maar zo een meubelstuk in huis halen die een andere kleur heeft dan je huidige meubelen.
Je kunt er dus niet zomaar vanuit gaan dat de meubelstukken naadloos op elkaar aansluiten. Dit kun je ervaren als een nadeel van mangohout. Tegelijkertijd kun je het ook zien als een keuze om het interieur wat spannender te maken.
Gelukkig kun je het hout wel eenvoudig behandelen om het lichter te maken of donkerder te maken. Hieronder vertellen we precies hoe je dit kunt realiseren.
In de basis zitten er weinig nadelen aan het gebruik van mangohout en wordt het ontzettend veel gebruikt voor allerlei soorten meubels.
Hoe kan ik mangohout behandelen of onderhouden?
Je kunt mangohout behandelen en onderhouden om ervoor te zorgen dat het langer mooi en levendig blijft. Maar hoe kun je dit houtsoort het beste behandelen en onderhouden?
Idealiter behandel je dit hardhoutsoort één keer per jaar met bijenwas of boenwas. Voordat je het hout bewerkt, dien je het oppervlak lichtelijk op te schuren. Hierdoor blijft het hout levendig en blijven de nerven mooi zichtbaar. Hiernaast zorgt het ervoor dat het minder dof oogt.
Je kunt mangohout behandelen met blanke lak. Dit beschermt het hout tegen vuil en vocht en zo voorkom je kringen. De meeste tafels worden afgeschreven omdat er door de tijd vele zichtbare afdrukken van kringen gevormd zijn.
Vergeet je vaak een onderzetter te gebruiken, of heb je mensen in de buurt die dit vaak vergeten? Dan kun je mangohout behandelen met blanke lak, zodat er minder snel blijvende kringen op het hout vormen.
Mangohout onderhouden met bijenwas
Bijenwas voor mangohout is een perfect middel om het hout te onderhouden. Het kost weinig tijd en geeft een prachtig eindresulstaat. Bijenwas is afkomstig van de bijen en wordt gebruikt om raten mee te maken in de bijenkorf. Dit maakt het een duurzaam en 100% natuurlijk onderhoudsmiddel.
Door mangohout met bijenwas te onderhouden, wordt de kleur levendig. Hiernaast wordt het oppervlakte beschermt tegen vocht en vuil. Door de extra bescherming verleng je de levensduur van het hout aanzienlijk. Daarnaast zorg je ervoor dat het minder snel uitdroogt.
Drie keer per jaar breng je de bijenwas aan op het oppervlak. Idealiter test je dit onderaan de tafel, zodat je het resultaat alvast kunt zien. Breng een dun laagje bijenwas aan met een zachte doek of een kwast.
Vervolgens pak je een pluisvrij doek om het in te wrijven tot het glanst, één tot twee laagjes is voldoende.
Kun je meubelolie voor mangohout gebruiken?
Door mangohout te behandelen met meubelolie, krijgt het weer een levendige kleur. Hiernaast vormt er een beschermlaag tegen vocht en schimmels. Dit voorkomt dat er snel kringen ontstaan als je een glas drinken op een mangohouten tafel zet.
Je kunt meubelolie eenvoudig zelf aanbrengen op je mangohouten meubels. Vind je dit spannend? Pak dan eerst de onderkant en breng hierop een dun laagje olie aan. Wrijf dit goed uit. Als dit het gewenste resultaat geeft dan kun je het meubelstuk in de olie zetten.
Meubelolie voor mangohout is een goede manier om je meubels te onderhouden.
Hoe kun je mangohout donkerder maken?
Je kunt eenvoudig mangohout donkerder maken door het te beitsen met beits. Beits is eenvoudig te verkrijgen in verschillende bouwmarkten en overige locaties waar ze vaak ook verf verkopen. Beits is te koop in verschillende kleuren.
Mocht je na één keer beitsen niet tevreden zijn met de donkerheid, dan kun je eenvoudig een extra laag aanbrengen om het hout donkerder te maken. Dit herhaal je, totdat je tevreden bent met de kleur.
Mangohout heeft van nature een licht tot donkere kleur. Het is een warme kleur met gele tinten. Het hout heeft zwarte nerven en is nooit gelijk. Door de verschillende kleuren past het bij verschillende meubelstukken en houtsoorten.
Vind je de houtkleur nog niet perfect? Dan kun je eenvoudig het mangohout donkerder maken. Zorg er wel voor dat je de oppervlakte lichtelijk opschuurt, zodat de donkere beits beter aan het hout hecht.
Hoe kun je mangohout lichter maken?
Je kunt mangohout lichter maken door het te beitsen met blanke lak. Wanneer je de huidige kleur wilt behouden kun je kiezen voor transparante lak.
Voordat je de beits aanbrengt, wil je het oppervlak lichtelijk opschuren. Je wilt namelijk dat de beits zo goed mogelijk hecht aan het hout. Dit scheelt je weer werk in de toekomst.
Mangohout lichter maken doe je met beleid. Je brengt eerst één laag blanke beits aan om het wat lichter te maken. Hierdoor kun je zien hoeveel lichter het hout gaat worden per laag.
Mocht je dit spannend vinden dan kun je eerst een klein stukje beitsen aan de onderzijde van de tafel.
Als de kleur van het mangohout nog niet licht genoeg is, dan voeg je nog een extra laag blanke beits toe. Dit proces herhaal je tot je de juiste lichtheid hebt bereikt.
Hoe kun je mangohout verven?
Je kunt mangohout verven en in elke gewenste kleur maken. Door het verven van het hout verdwijnen echter wel de nerven.
Vind je het spannend om het voor het eerst te verven? Probeer het dan eerst op de onderkant of achterzijde van het hout. Hieronder vind je een duidelijk stappenplan om mangohout te verven.
Stappenplan om mangohout te verven:
- Ontvetten: Maak het hout eerst goed schoon met een ontvettend middel.
- Schuren: Schuur het hout licht op.
- Schoonmaken: Maak het hout nogmaals schoon met een natte doek en laat het hout drogen.
- In de grondverf: Verf je het hout voor het eerst? Zet het hout dan eerst in de grondverf.
- Laten drogen: Als de grondverf goed is opgedroogd, kun je het gaan verven. Je kunt hiervoor het beste een dekkende beits gebruiken. Deze kun je in elk gewenste kleur kopen.
- Verven: Tijdens het verven, goed de verf uitrollen! Zorg ervoor dat je horizontaal en verticaal verft, hierdoor blijven de verflijnen niet zichtbaar.
- Opdrogen: Goed laten opdrogen, dit heeft 24 uur nodig.
- Aflakken: Gebruik blanke lak om het af te lakken. Dit beschermt de verf en het hout tegen vocht en vuil. Hierdoor blijft het langer mooi.
Waarom mangohout beitsen?
Je kunt mangohout beitsen om het lichter te maken of donkerder te maken. In tegenstelling tot het verven, behoud je met beitsen de natuurlijke uitstraling van het hout. De nerven blijven hierdoor zichtbaar, maar je kunt de kleur van het hout toch veranderen in elke gewenste kleur.
Overige voordelen van mangohout beitsen:
- Je hebt geen grondverf nodig
- Het beschermt het hout en verlengt de levensduur
- Houtstructuur blijft zichtbaar
- Je hebt binnen en buiten beits (meubels geschikt maken voor buiten)
Ga je mangohout beitsen? Zorg er dan voor dat je het hout eerst ontvet, schuur het hout daarna licht op en breng hierna de beits aan. Zorg ervoor dat je met de nerven mee schildert.
Wil je er nog een laag overheen schilderen? Wacht dan eerst minimaal 24 uur voordat je de 2e laag beits aanbrengt. Koop je beits eenvoudig in de bouwmarkt.
Hoe moet ik mangohout schoonmaken?
Mangohout schoonmaken kan eenvoudig gedaan worden met spullen die je al in huis hebt. Je hoeft hier in de basis dus geen speciaal schoonmaakmiddel voor aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt is een doek en wat water.
Zorg ervoor dat je het doek licht vochtig maakt met wat water. Je kunt nu het mangohout schoonmaken door het af te nemen zonder dat de tafel te vochtig wordt. Zorg ervoor dat je bij het schoonmaken geen blijvende vochtplekken achterlaat.
Als je het hout schoon hebt gemaakt met het vochtige doek, neem je het nog even af met een droog doek.
Kan mangohout buiten?
Ja, zeker kan mangohout buiten. Door de dichte structuur van de nerven heeft het hout een waterafstotende eigenschap. Bij meubels die je kant en klaar koopt is het hout meestal behandeld tegen vocht.
Mocht dit niet volstaan, dan kun je het hout altijd extra behandelen met specifieke beits voor buiten. Mocht de kleur niet naar wens zijn, dan kun je de kleur ook gelijk aanpassen naar wens.
Mijn mangohouten tafelblad is licht golvend, mag/klopt dat?
Hallo Ron,
Een massief mangohouten tafel is inderdaad vrijwel altijd lichtgolvend. Dit geeft het de mooie robuuste en unieke uitstraling. Er is dus niks mis met je mangohouten tafelblad.
Hallo kan je Mangohout ook politoeren ?
We zijn er niet zeker van, maar mangohout heeft een hoge dichtheid en duurzaamheidsklasse 1 van nature. Dus we vermoeden dat je het wel kunt politoeren. Probeer het eerst op een kleine stukje aan de onderkant. Kun je ons laten weten hoe het is uitgepakt?
Ik heb kringen in de tafel zitten van een glas water, hoe kan ik dit er uit krijgen?
Je kunt de kringen van glazen water uit het hout verwijderen door een water/zout mengsel. Pak een theelepel water en een theelepel zout. Wrijf het mengsel over de vlek totdat het naar wens is. Er zijn nog vele andere opties zoals een mengsel met azijn, of fijn staalwol in combinatie met onderhoudsolie.
Hoe herken ik of het echt mangohout is? Kennen jullie de firma thecopperbarn?
Daar verkopen ze leuke kasten!! En dito tafels en meer !!
We willen online bestellen maar vinden het ook weer spannend, is het wel degelijk?
Deurtjes , staal etc.. het is voor ons te ver om even naar die showroom te gaan,
Wil nu bijzet tafeltje bestellen om te zien hoe het is..maar geeft geen garantie wat betreft de kasten en tafel..denk iedere kast, tafel weer anders..
Graag advies !! 🙏
Mangohout is massief en stevig en van nature golft het vaak een beetje. Maar wanneer je zeker wilt weten of het echt is, zou ik de verkoper hier naar vragen. Wanneer die niet kan beamen dat het echt is, zal het wel nep zijn. Dan is het vaak MDF met een fineerlaag van mangohout. Hiernaast zou ik de meubelen alleen online bestellen als ze goede retourvoorwaarden hebben.
Ben bang dat het snel verveelt…heb nu teakhouten dressoir/ tv meubel..
Maar eigenlijk op uitgekeken, wilde hem verkopen, maar wordt me afgeraden en aangeraden om m te beitsen! Niet weg doen dus🙈 kwalitatief veel beter dan mangohout.
Maar ja, we gaan naar nw appartement, en willen ook eens totaal wat anders,
Teak kast oppimpen? Lades zwart maken? En graag pootjes eronder, hoe??
Of schoonmaken water en zachte zeep, en daarna in de teakolie? Zodat hij warmer en donkerder wordt?
Mangohout….overal en nergens te koop!! Allemaal dezelfde uitstraling, met zwart staal,
Eenheidsworsten vind ik dat een beetje 😉 wat is wijsheid??
Heb er ook 2 vierkante salon tafeltjes van..
Eettafel gaat naar m’n zoon, kan ik daar niet kwijt, te groot, dus moet gaan kiezen…of alles mango met…
Of opknappen en gaan voor eettafel met teak blad..pffff keuzes 😂😂
Wel met zwarte poten, mooie gezien !
Oude meubelen een nieuw leven inblazen is iets wat we alleen maar kunnen aanraden. Het is duurzaam en leuk om te doen. Je kunt ook nieuwe knoppen aan de deurtjes doen of de deurknoppen door leren handgrepen. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om de kast schoon te maken en dan te behandelen met teakolie. Daarna leren handgrepen erbij.