Wat is mangohout? voor- en nadelen, onderhoud, behandelen, verven (lichter en donkerder maken), schoonmaken 2022

door | 28, aug, 2021 | Houtsoorten

Mangohout
Leestijd: 9 minuten

Ben je ook benieuwd wat mangohout is, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe mangohout in zijn gebruik is? Waarom het zo vaak gebruikt wordt voor meubelen? Hoe je het eenvoudig kan onderhouden en schoonmaken? Of juist hoe je het hout lichter of donkerder kan maken, door het hout te beitsen of verven? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Hier leer je binnen enkele minuten alles over mangohout!

Leestip: Acaciahout is naast mangohout de populairste houtsoort voor meubels.

Wat is mangohout?

Mangohout is een warme houtsoort, afkomstig van de mangoboom, duurzaam en goedkoop in productie en varieert van lichte naar donkere kleuren. Hiernaast is het een oneffen hardhout soort en staat het bekend om zijn vele gebruik bij meubelen.

Doordat het hout veelzijdige kleuren heeft past het eigenlijk bij ieder interieur. Hierdoor is het gemakkelijk te stijlen met andere houtsoorten. Mangohout gaat goed samen met beton en staal, waardoor het een industriële uitstraling krijgt.

Heb je een houten vloer en wil je de meubels afstellen qua kleur op de vloer? Tip: als je houten meubels 3 tinten donkerder of 3 tinten lichter maakt dan de houten vloer, dan zijn de meubelen en de vloer perfect op elkaar afgestemd.

Mangohout is er in verschillende kleuren of je kan het zelf donkerder of lichter maken waardoor dit mooi bij de houten vloer past.

wat is mangohout

Leestip: Mahoniehout maakt zijn terugkomst in het interieur. Steeds vaker zien we dit op tv.

Waar komt mangohout vandaan?

Mangohout komt van de mangoboom. Deze bomen groeien oorspronkelijk in het wild, in het noordoosten van India en Zuidoost-Azië. Daar is de mangoboom heilig en staat als symbool voor het boeddhisme.

Sinds de 19e eeuw is de mangoboom wereldwijd gekweekt voor de mangoproductie, echter groeit de boom alleen in de (sup)tropen. De mangoboom is veelzijdig in gebruik, voor de vrucht, de bloesem en de honing.

De mangoboom is een dikke, hoge boom die snel groeit. Als de boom geen vruchten meer afgeeft wordt het gekapt en wordt dit hout gebruikt voor meubels.

Doordat mangohout een bijproduct is van de mangoproductie is het gebruik van mangohout een goedkope en milieuvriendelijke oplossing.

Ben jij je bewust van het milieu en wil je graag je footprint op het milieu verkleinen? Dan is mangohout een goede keuze voor je meubelen.

mangohout is duurzaam en milieuvriendelijker

Wat zijn de nadelen mangohout?

Over het algemeen zitten er weinig nadelen aan mangohout. Toch kent dit houtsoort een aantal eigenschappen die als een nadeel ervaren kunnen worden.

Mangohout is namelijk geen effen houtsoort, hierdoor is het lastig om structureel dezelfde look in huis te halen.

Daarnaast heeft het hout vrijwel nooit dezelfde structuur en kan de kleur per meubelstuk verschillen. Hierdoor kan je maar zo een meubelstuk in huis halen die een andere kleur heeft dan je huidige meubelen.

Je kan er dus niet zomaar vanuit gaan dat de meubelstukken naadloos op elkaar aansluiten. Dit kan ervaren worden als een nadeel van mangohout, maar kan tegelijkertijd ook een keuze zijn om het interieur wat spannender te maken.

Gelukkig kan je het hout wel eenvoudig behandelen om het lichter te maken of donkerder te maken. Hieronder vertellen we precies hoe je dit kan realiseren.

In de basis zitten er weinig nadelen aan het gebruik van mangohout en wordt het ontzettend veel gebruikt voor allerlei soorten meubels.

nadelen mangohout

 

Hoe kan ik mangohout behandelen of onderhouden?

Je kan mangohout behandelen en onderhouden om ervoor te zorgen dat het op de lange termijn mooi en levendig blijft. Maar hoe kan je mangohout het beste behandelen en onderhouden?

Idealiter behandel je dit hardhout soort één keer per jaar met bijenwas of boenwas. Voordat je het hout bewerkt, dien je het oppervlak lichtelijk op te schuren. Hierdoor blijft het hout levendig, blijven de nerven mooi zichtbaar en oogt het minder dof.

Je kan mangohout behandelen met blanke lak. Dit beschermt het hout tegen vuil en vocht, hierdoor voorkom je kringen. De meeste tafels worden afgeschreven omdat er door de tijd vele zichtbare afdrukken van kringen gevormd zijn.

Vergeet je vaak een onderzetter te gebruiken, of heb je mensen in de buurt die dit vaak vergeten? Dan kan je mangohout behandelen met blanke lak, zodat er minder snel blijvende kringen op het hout vormen.

mangohout behandelen en onderhouden

 

Mangohout onderhouden met bijenwas

Bijenwas voor mangohout is een perfect middel om het hout te onderhouden. Het kost weinig tijd en geeft een prachtig eindresulstaat. Bijenwas is afkomstig van de bijen en wordt gebruikt om raten mee te maken in de bijenkorf. Dit maakt dat het een duurzaam en 100% natuurlijk onderhoudsmiddel.

Door mangohout met bijenwas te onderhouden, wordt de kleur levendig. Hiernaast wordt het oppervlakte beschermt tegen vocht en vuil. Door de extra bescherming verleng je de levensduur van het hout aanzienlijk. Daarnaast zorg je ervoor dat het minder snel uitdroogt.

Een drietal keer per jaar breng je de bijenwas aan op het oppervlak. Idealiter test je dit onderaan de tafel, zodat je het resultaat alvast kan zien. Breng een dun laagje bijenwas aan met een zachte doek of een kwast.

Vervolgens pak je een pluisvrij doek om het in te wrijven tot het glanst. 1 tot 2 laagjes en je bent klaar. 

Zijn mangohouten meubels gewild?

Mangohouten meubels zijn zeer gewild in Nederland. Daarom vind je het terug in vele verschillende woonstijlen. Zo is dit houtsoort onlosmakelijk verbonden met de industriële woonstijl.

Door de unieke nervenstructuur krijgt het mangohout een stoer en robuust uiterlijk. Wanneer het hout met staal gecombineerd wordt spreken we van industrieel. Als het enkel met hout gecombineerd wordt spreken we van de landelijke woonstijl. Hiernaast vinden we veel mangohout meubels terug in de moderne woonstijl.

Je kan de meubels herkennen aan hun goudbruine kleur van lichte tot donkere tinten. Hiernaast heeft het oppervlak vaak een prachtige glans. Iedere plank heeft zijn eigen unieke structuren en kleuren die samenkomen in een uniek meubelstuk. Hieronder bespreken we de verschillende soorten meubels die van mangohout gemaakt worden.

 

Kun je meubelolie voor mangohout gebruiken?

Door meubelolie voor mangohout te gebruiken krijgt het hout weer een levendige kleur. Door het hout met olie te behandelen komt er een beschermlaag overheen. Dit voorkomt dat er sneller kringen ontstaan als je een glas drinken op een mangohouten tafel zet.

Je kan meubelolie eenvoudig zelf aanbrengen op je mangohouten meubels. Vind je dit spannend? Pak dan eerst de onderkant van de tafel en breng hierop een dun laagje olie aan en wrijf dit goed uit. Als dit het gewenste resultaat geeft dan kun je het meubelstuk in de olie zetten.

Meubelolie voor mangohout zorgt voor een goede onderhoud van je meubels!

Hoe kan ik mangohout donkerder maken?

Je kunt eenvoudig mangohout donkerder maken door het te beitsen met beits. Beits is eenvoudig te verkrijgen in verschillende bouwmarkten en overige locaties waar ze vaak ook verf verkopen. Beits is te koop in verschillende kleuren.

Mocht je na één keer beitsen niet tevreden zijn met de donkerheid, dan kan je eenvoudig een extra laag aanbrengen om het mangohout donkerder te maken. Dit herhaal je, totdat je tevreden bent met de kleur.

Mangohout heeft van nature een licht tot donkere kleur. Het is een warme kleur met gele tinten. Het hout heeft zwarte nerven en is nooit gelijk. Door de verschillende kleuren past het bij ieder meubelstuk of een andere soort hout.

Vind je de houtkleur nog niet perfect? Dan kan je eenvoudig het mangohout donkerder maken. Zorg er wel even voor dat je de oppervlakte lichtelijk opschuurt, zodat de de donkere beits beter aan het hout kan hechten.

mangohout donkerder maken

 

Hoe kan ik mangohout lichter maken?

Je kan mangohout lichter maken door het te beitsen met blanke lak. Wanneer je de huidige kleur wilt behouden kan je kiezen voor transparante lak.

Voordat je de beits aanbrengt wil je het oppervlak lichtelijk opschuren. Je wilt namelijk dat de beits zo goed mogelijk hecht aan het hout. Dit scheelt je weer werk in de te toekomst.

Mangohout lichter maken doe je met beleid. Je brengt eerst één laag blanke beits aan om het mangohout ietsje lichter te maken. Hierdoor krijg je een beetje een idee hoeveel lichter het hout zal gaan worden per laag.

Mocht je dit spannend vinden dan kan je eerst een klein stukje beitsen aan de onderzijde van de tafel.

Als de kleur van het mangohout nog niet licht genoeg is, dan voeg je nog een extra laag blanke beits toe. Dit proces kan je herhalen tot je de juiste lichtheid bereikt heb.

tafel van mangohout lichter maken

Hoe kan ik mangohout verven?

Je kan mangohout verven, hierdoor kun je het hout in elk gewenste kleur maken. Door het verven van het hout verdwijnen de nerven in het hout.

Vind je het spannend om het voor het eerst te verven? Probeer het dan eerst op de onderkant of achterzijde van het hout. Als je mangohout wilt verven kun je dat het beste als volgt doen:

 

Stappenplan om mangohout te verven:

 1. Ontvetten: Maak het hout eerst goed schoon met een ontvettend middel.
 2. Schuren: Schuur het hout licht op.
 3. Schoonmaken: Maak het hout nogmaals schoon met een natte doek en laat het hout drogen.
 4. In de grondverf: Verf je het hout voor het eerst? Zet het hout dan eerst in de grondverf.
 5. Laten drogen: Als de grondverf goed is opgedroogd, kun je het gaan verven. Je kan hiervoor het beste een dekkende beits gebruiken. Deze kun je in elk gewenste kleur kopen.
 6. Verven: Tijdens het verven, goed de verf uitrollen! Zorg ervoor dat je horizontaal en verticaal verft, hierdoor blijven de verflijnen niet zichtbaar.
 7. Opdrogen: Goed laten opdrogen, dit heeft 24 uur nodig.
 8. Aflakken: met blanke lak. Dit beschermt de verf en hout tegen vocht en vuil. Hierdoor blijft het langer mooi.

tafel van mangohout verven zwart

 

Waarom mangohout beitsen?

Je kan mangohout beitsen om het lichter te maken of donkerder te maken. In tegenstelling tot het verven, behoud je met beitsen de natuurlijke uitstraling van het hout. De nerven blijven hierdoor zichtbaar, maar je kan de kleur van het hout toch veranderen in elke gewenste kleur.

Overige voordelen van mangohout beitsen:

 • Je hebt geen grondverf nodig
 • Het beschermt het hout en verlengt de levensduur
 • Houtstructuur blijft zichtbaar
 • Je hebt binnen en buiten beits (meubels geschikt maken voor buiten)

Ga je mangohout beitsen? Zorg er dan voor dat je het hout eerst ontvet, schuur het hout daarna licht op en breng hierna de beits aan. Zorg ervoor dat je met de nerven mee schildert.

Wil je er nog een laag overheen schilderen? Wacht dan eerst minimaal 24 uur voordat je de 2e laag beits aanbrengt. Koop uw beits eenvoudig in de bouwmarkt.

mangohout beitsen donker

Hoe moet ik mangohout schoonmaken?

Mangohout schoonmaken kan eenvoudig gedaan worden met spullen die je al in huis hebt. Je hoeft hier in de basis dus geen speciaal schoonmaakmiddel voor aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt is een doek en wat water.

Zorg ervoor dat je de doek licht vochtig maakt met wat water. Je kan nu het mangohout schoonmaken door het af te nemen zonder dat de tafel te vochtig wordt. Je wilt bij het schoonmaken geen vochtplekken achterlaten voor de lange termijn. 

Als je het hout schoon hebt gemaakt met het vochtige doek, neem je het hout nog even af met een droog doek. Zodat je het oppervlakte niet vochtig achterlaat. 

mangohout schoonmaken

 

Kan mangohout buiten?

Ja, zeker kan mangohout buiten. Door de dichte structuur van de nerven heeft het hout een waterafstotende eigenschap. Bij meubels die je kant en klaar koopt is het hout meestal behandeld tegen vocht.

Mocht dit niet volstaan, dan kan u het hout altijd extra bewerken met specifieke beits voor buiten. Mocht de kleur niet naar wens zijn, dan kan je de kleur ook gelijk aanpassen naar wens.

2 Reacties

 1. Ron de Wolf

  Mijn mangohouten tafelblad is licht golvend, mag/klopt dat?

  Antwoord
  • Woonscout dreamtime

   Hallo Ron,

   Een massief mangohouten tafel is inderdaad vrijwel altijd lichtgolvend. Dit geeft het de mooie robuuste en unieke uitstraling. Er is dus niks mis met je mangohouten tafelblad.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.