Zolder inrichten: 5 praktische tips

door | 30, nov, 2023 | Wooninspiratie | 0 Reacties

zolder inrichten
Leestijd: 3 minuten

De zolder is een ruimte die vaak als laatste aan de beurt komt bij het (her)inrichten van een woning. Maar het is wel een ruimte die heel nuttig kan zijn wanneer je deze op de juiste manier inrichten. Misschien maak je er een extra werkplek van, een extra slaapkamer, een wasruimte of het fungeert puur als extra ruimte om spullen op te slaan. Maar hoe pak je het inrichten van je zolder aan? Wij helpen je op weg met 5 praktische tips voor het inrichten van je zolder.

1.Maximaliseer de opslagruimte

De zolder is de plek bij uitstek om spullen op te slaan. En ook al ga je de zolder nog voor andere functies gebruiken, dan kun je er nog over nadenken om de opslagruimte te maximaliseren. Kijk of je bijvoorbeeld kasten, lades en/of planken op een slimme manier kunt inbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een inbouwkast of afgezet stuk onder het schuine dak waar je spullen kwijt kunt. Of een vliering met een uitschuifbare trap voor het opslaan van spullen die je niet zo heel vaak nodig hebt, zoals de kerstspullen.

2. Houd rekening met het eventueel plaatsen van een warmtepomp

Steeds meer mensen overwegen de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp of te kiezen voor een hybride warmtepomp die kan samenwerken met de cv-ketel. De grootste reden: besparen op het gasverbruik. En deze besparing is zelfs beter dan gedacht. Mocht je (nu of in de toekomst) het plaatsen van een warmtepomp overwegen, dan zou je kunnen kijken naar de mogelijkheden om de binnenunit op zolder te plaatsen. Lees meer informatie over de installatie van de warmtepomp en laat een installateur beoordelen wat de beste opstellingsruimte is in jouw woning.

3. Zorg voor voldoende licht

Vaak is de zolder een hele donkere ruimte en wanneer je deze enkel als opslagruimte gebruikt, dan is dat misschien niet zo heel erg. Maar er zijn best veel mogelijkheden om van je zolder toch een mooie, lichte ruimte te maken. Overweeg bijvoorbeeld het installeren van een dakraam, dakkapel of lichtstraat om meer natuurlijk binnen te laten. En kijk daarnaast wat de beste plekken zijn voor het installeren van lampen voor extra licht.

4. Kies voor de juiste kleuren

Je kunt de ruimte ook optisch een stuk lichter laten lijken. Gebruik lichte, neutrale kleuren. Zo zorg je er ook nog eens voor dat de ruimte een heel stuk groter lijkt. Eventueel zou je spiegels kunnen ophangen om optisch extra ruimte te creëren. En kijk ook naar leuke accessoires in accentkleuren om de ruimte wat op te fleuren. Want de zolder mag ook een fijne ruimte zijn om te vertoeven!

5. Laat de ruimte goed ventileren

De zolder is vaak een plek die vergeten wordt. Maar ook voor deze ruimte is goede ventilatie belangrijk. Je wilt voorkomen dat het te warm wordt in de zomer of dat er problemen met vocht ontstaan. Zet regelmatig het raam even open en kies eventueel voor dakramen met geïntegreerde ventilatieroosters of dakventilatoren.

Lees ook tips voor het praktisch inrichten van je schuur en meer artikelen met wooninspiratie. Alles wat je nodig hebt om fijne en comfortabele leefruimtes voor jezelf te creëren.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs