Zelf een plattegrond maken? Huis tekenen op papier of online

Plattegrond maken
Leestijd: 6 minuten

Het huis tekenen en een plattegrond maken zorgt ervoor dat je alles precies kunt inmeten. We zeggen niet voor niets, meten is weten.

Wanneer je de slaapkamer of woonkamer opnieuw wilt inrichten, dan komt een plattegrond goed van pas. Je kunt een huis, kamer of ruimte op schaal tekenen, zodat je precies weet of je meubelstukken passen.

Hiernaast kun je op voorhand rekening houden met voldoende loopruimte. Hierdoor kom je nooit voor verassingen te staan en verspil je geen geld aan meubelen die niet passen.

Je kunt zelf een plattegrond maken op papier of gratis online een plattegrond tekenen. We beginnen met de uitleg van de doet het zelf en geven tussendoor handige tips!

 

Samenvatting plattegrond maken

Hoe kun je een plattegrond maken?

  1. Benodigdheden: A4 papier, potlood, gum, liniaal, meetlint (optioneel).
  2. Tekenen op schaal: Gebruik een schaal van 1 op 50. Dit houdt in dat 1 cm op papier in werkelijkheid 50 cm is.
  3. Buitenmuren van de kamer tekenen: Begin met het op schaal tekenen van de buitenmuren, zodat de kaders duidelijk zijn. Schrijf het aantal meters aan de buitenkant van de muur.
  4. Onbruikbare ruimtes tekenen: Teken de deuren, ramen en vensterbanken in de plattegrond. Deze ruimte is onbruikbaar en moet beschikbaar blijven als loopruimte.
  5. Interieur inrichten: Teken je meubelstukken op schaal en knip ze uit, zodat je ze vrij kan verplaatsen op de plattegrond. Hierdoor kun je verschillende opdelingen uittesten zonder extra werk.

Hoe kun je een online gratis een plattegrond tekenen?

Maak gebruik van de Floorplanner. Dit is een eenvoudig systeem die gemakkelijk is in gebruik. Je kunt je gehele huis en tuin omtoveren tot een gratis online plattegrond en naar smaak inrichten.

 

Een plattegrond maken op papier

Je kunt eenvoudig zelf een plattegrond maken op papier. Hiervoor hoef je geen dure dingen te kopen en het kost je ongeveer 30 minuten om te maken.

 

Benodigdheden maken van plattegrond

Benodigdheden

Voordat je kunt beginnen met een plattegrond tekenen, heb je een aantal spullen nodig. Over het algemeen heb je deze spullen gewoon in huis en is het gratis.

  • A4 papier
  • Potlood
  • Gum
  • Liniaal
  • Meetlint (met voldoende meters voor je langste muur)

Bij de aankoop van je woning ontvang je normaliter ook een overdrachtsdocument waarin een plattegrond met de maten staat. Dit scheelt je een hoop werk, omdat je de muren niet op hoeft te meten. Heb je nog geen bestaande plattegrond? Geen probleem. Je kunt de lengte van de muren eenvoudig opmeten met een meetlint of rolmaat.

 

tekenen op schaal

Plattegrond op schaal tekenen

In dit voorbeeld tekenen we een plattegrond op schaal met een A4 formaat. Een A4 is 29,7 cm lang en 21 cm breed. We gaan tekenen met een schaal van 1 op 50. Dit houdt in dat 1 cm op papier in werkelijkheid 50 cm is. Oftewel een meter van je woning staat dus gelijk aan 2 cm.

Op een A4 formaat kun je dus een woning tekenen van 14,85 meter lang (29,7 cm) en 10,5 meter (21 cm) breed.

Berekening meters naar cm op schaal.

14,85 meter x 100 = 1485 cm. 1485 cm / 50 cm = 29,7cm

Berekening cm op schaal naar meters

21 cm x 50 cm = 1050 cm. 1050cm / 100 cm = 10,5 meter

Als je woning groter is dan 14,85m x 10m raden we aan je huis te tekenen op een A3 formaat. Hierbij kun je dezelfde schaal aanhouden.

 

muren met maten op papieren plattegrond

Muren van de kamer tekenen

Het maken van een plattegrond begint bij het tekenen van de muren. Je meet de lengte van de buitenste muren in de kamer op en tekent ze op schaal. Als je al over een plattegrond van de woning beschikt, kun je deze maten gewoon overnemen.

Teken de vorm van de kamer precies na en gebruik voor 1 meter muur dus 2 cm op papier. Nu heb je het kader van de plattegrond waarin je kunt werken. Noteer aan de buitenzijde van de muren hoe groot de muren in realiteit zijn.

Voordat je kunt beginnen met het inrichten van de kamer dien je rekening te houden met alle obstakels. Dit tekenen we op de plattegrond in de volgende stap.

 

Onbruikbare ruimtes op de plattegrond tekenen

Onbruikbare ruimtes op de plattegrond tekenen

Nu gaan we de deuren op de plattegrond tekenen. Meet de breedte van de deurposten op en teken de deuren op de juiste plek op de plattegrond. Hou rekening met de ruimte die nodig is om de deur te openen en de richting waarin die opent.

Zet de deur open in een hoek van 90 graden en meet de breedte van de deur. Teken de breedte van de deur op schaal, op precies dezelfde plek in de plattegrond. Nu kun je een cirkel trekken van het uiteinde van de deur tot aan het uiteinde van de deurpost. Dit is onbruikbare ruimte.

Ditzelfde principe hanteren we voor ramen die naar de binnenzijde van de woning openen. Teken de ramen op de plattegrond en de ruimte die nodig is.

Hiernaast houden we rekening met vensterbanken die uitsteken naar de binnenkant. Meet het uitstekende deel op en teken het op de plattegrond.

 

plattegrond van huis met inrichting

Inrichten van de kamer

Het is tijd voor het leuke werk, we gaan de inrichting op de plattegrond tekenen. De plattegrond van de woonkamer kun je inrichten met een bank, tv meubel, lampen, kasten of iets naar keuze.

Meet de lengte en breedte van de meubels op en teken het op schaal op de plattegrond. Je kunt net zoveel verschillende plattegronden maken als je wilt. Net zolang tot je de perfect inrichting hebt gevonden.

Als je geen zin hebt om telkens een nieuwe plattegrond te maken, dan kun je ook het meubilair op schaal tekenen en uitknippen. Je kunt dan heel makkelijk verschillende plekken proberen, zonder dat je telkens moet gummen. Het kost je iets meer tijd in de voorbereiding, maar daarna kun je eindeloos puzzelen.

We raden aan om één keer een plattegrond van het huis te tekenen en de meubels los uit te knippen.

 

Gratis online plattegrond maken en je huis inrichten in 3D

Als je eigen huis tekenen als veel werk voelt, kun je ook een gratis plattegrond maken met een online tool. Er zijn verschillende online tools om een plattegrond van je huis, slaapkamer of woonkamer te maken. Met sommige tools kun je ook nog je gehele huis inrichten in 3D. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van hoe de inrichting in realiteit uitpakt.

We bespreken een aantal online tools:

 

Floorplanner gratis online plattegrond maken

Floorplanner

De Floorplanner wordt gebruikt door meer dan 25 miljoen mensen wereldwijd. Het is het perfecte instapmodel voor beginnende gebruikers van online plattegronden. Het systeem is namelijk ontworpen voor eenvoud in gebruik.

Het heeft een gratis versie waarmee je alle functionaliteiten krijgt. Hiermee kun je het hele huis en de tuin omtoveren tot een online plattegrond. Hiernaast kun je het huis 3d inrichten met meubels en andere woonaccessoires.

 

Roomstyler online plattegrond tekenen

Roomstyler

Roomstyler is een website waar je veel inspiratie kunt opdoen voor het interieur. Maar tegelijkertijd hebben ze ook een gratis tool om online plattegronden mee te maken.

Je kunt een bestaande plattegrond uploaden, die door het systeem wordt omgezet naar een 3D model. Hiernaast kun je de vloeren, muren, ramen, deuren, meubels en nog veel meer volledig naar wens inrichten. In verschillende kleuren, stijlen, materialen patronen etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een perfecte tool om gratis je huis in 3d in te richten. Er is een eindeloze greep aan voorgeprogrammeerde interieurstijlen en meubels, waar je eindeloos mee kan inrichten.

 

Sketchup online 3d plattegrond

Sketchup

Sketchup is één van de beste architectuur programma’s in de wereld. Hiermee kun je niet alleen online een huis tekenen, maar gehele 3d flatgebouwen. Het is een professionele tool die gebruikt wordt door veel architecten.

Dit is tegelijkertijd ook de keerzijde van deze tool. Het heeft een ontzettend lange leercurve. Er is een beperkte gratis versie beschikbaar, waarmee je het kunt gebruiken. Dit is de perfecte tool als je ooit van je hobby je werk wilt maken.

 

Ikea

Op de website van Ikea vind je verschillende planners om je inrichting te ontwerpen en te personaliseren. De keukenplanner is natuurlijke de bekendste, maar er is nog veel meer.

Zo kun je bijvoorbeeld je eigen kledingkasten volledig op maat ontwerpen. Hiernaast kun je banken en stoelen zo ontwerpen dat het precies aansluit bij jouw woning en interieur.

Als je een account aanmaakt kun je de verschillende ontwerpen opslaan in je account. Dan kun je op elk gewenst moment weer verder gaan, of terugblikken op je vorige ontwerpen.

Nu kun je een plattegrond tekenen met pen en papier en een online plattegrond maken en 3d inrichten met verschillende tools. Succes! Als je nog vragen hebt of mij wilt bereiken kun je een reactie achterlaten.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs