Welkom bij onze blog over Mahoniehout, ook wel mahonie genoemd. Dit houtsoort staat bekend om zijn zachte structuur, waardoor die eenvoudig en precies behandeld kan worden met handgereedschap. De bekendste varianten zijn de Mahonie Sapeli en de Sipo.
Wanneer dit hout in kwartier wordt gezaagd heeft het een prachtig patroon van strepen. Aan de andere zijde van het hout bevindt zich een vlammenpatroon.
Dit houtsoort is kruisdradig wat tegelijkertijd ook verantwoordelijk is voor het prachtige strepeneffect.
Het kernhout van de Mahonie staat bekend om zijn rode tot lichtroze kleur. Ook wel omschreven als zalmkleurig. Doormiddel van lichtinvloeden verandert de kleur van het hout van roze naar een donkere rode tot bruine kleur.
Dit houtsoort is heeft een mooie uitstraling en een stabiele structuur. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor meubelen en overige toepassingen in het interieur.
Wat is Mahoniehout?
Mahoniehout is afkomstig van de Mahonie boom en vindt zijn oorsprong in West Indië. Tegenwoordig komt het voor in het Midden-Amerika, Mexico het Caribische gebied, Afrika en Azië. Er zijn dus vele verschillende gebieden op aarde waar Mahoniehout wordt verwerkt.
Doordat het hout zo eenvoudig te bewerken is wordt het veel gebruikt voor muziekinstrumenten (piano, orgel en gitaren), meubels, deuren en kozijnen.
Mahoniehout vindt u terug in verschillende interieurstijlen, doordat het heerlijke warme kleuren heeft. Het is buiten ook goed toepasbaar.
Aangezien het interieur van luxe jachten te maken krijgt met verschillende weersinvloeden wordt hier ook vaak gebruik gemaakt van Mahonie.
Hiernaast wordt het ingezet bij geveltimmerwerk, binnenbetimmering, traptreden en gevelbekleding.
De Mahonie is een populair houtsoort maar kent vele verschillende varianten. Kijk dus eerst goed met welke soort u te maken heeft.
Het is eenvoudig bewerkbaar met de hand, maar machinaal kunnen er snel onverwachte scheuren ontstaan.
Voor welke meubels wordt mahoniehout gebruikt?
Vroeger werd mahoniehout ontzettend veel gebruikt voor de productie van meubels. Tegenwoordig kom je deze meubelstukken nog veel tegen in de inrichting van wat oudere mensen. Hiernaast kan je het ook tegenkomen bij liefhebbers van antiek. Nieuwe meubels worden niet heel veel meer gemaakt van mahoniehout.
Kasten
Van oudsher wordt Mahonie al ingezet voor het maken van kasten. Hierdoor vind je ook veel authentieke antieke Mahonie kasten die uw interieur helemaal afmaken.
Tegenwoordig geven de producenten vaak de voorkeur aan andere houtsoorten om een kast van te maken.
Geeft u dus de voorkeur aan Mahonie? Dan moet u op zoek naar een echt antiek model of heel goed zoeken naar een nieuwer model.
Tafels
Het houtsoort wordt nog wel vaak gebruikt bij de productie van Mahonietafels.
De moderne variant zijn vaak tafels met een extra breed massief blok hout wat u kan herkennen aan de duidelijke vlammenpatronen die overlopen in een prachtig patroon van strepen. Het heeft heel veel weg van de bekende boomstamtafel en vormt een spektakel in uw eetkamer.
Daarnaast heb je ook nog de antieke variant die we allemaal wel herkennen van de ouderwetse films. Met scherpe goed afwerkte vormen en een glimmende gloed over het hout. Waardoor het een echte luxe uitstraling heeft met een oud karakter.
Wat is de duurzaamheidsklasse van Mahoniehout?
Mahoniehout is een duurzaam houtsoort en valt in duurzaamheidsklasse 2. Dit houdt in dat het hout tussen de 15 en 25 jaar mee gaat.
Maar met de juiste onderhoud kan dit houtsoort nog veel langer meegaan. Wat het een zeer aanlokkelijk houtsoort maakt voor constructies die lang moeten blijven bestaand zoals kozijnen. Het is geschikt voor buitengebruik net zoals bijvoorbeeld eikenhout wat ook een duurzaamheidsklasse van 2 heeft. Voor grotere projecten zoals een schutting of een overkapping wordt vaak Larikshout of Douglas hout gebruikt. Het is namelijk een stuk goedkoper.
Mahoniehout heeft een duurzaamheidsklasse 3 wanneer het direct in contact staat met grondwater. Het biedt in deze situatie slechts een matige bescherming tegen schimmelvorming.
Wat is de populairste Mahonie houtsoort?
De meest populaire variant is de Sapeli Mahonie. Deze soort hout is te herkennen aan de zalmroze tot rode houtkern.
Aan de buitenzijde van het hout bevinden zich regelmatige strepen die veelvuldig terugkomen over de gehele oppervlakte.
Daarnaast kan u het ook herkennen aan de Cedarachtige geur die er vanaf komt.
Als tweede volgt de Sopi Mahonie, deze soort kan maar op één manier herkent worden. Door het hout met blanke lak te behandelen geeft het een goudbruine kleur.
Hoe kan je mahoniehout behandelen en schuren?
Wil je Mahoniehout behandelen? Dan is het aan te raden het mahoniehout eerst op te schuren.
Je schuurt het net zolang op tot de volledige oppervlakte glad is. Aangezien dit houtsoort vrij zacht is, raden we aan het heel fijntjes te schuren.
Hoe kan je mahoniehout behandelen voor binnen gebruik?
Dan volstaat het wel om het hout eventjes te behandelen met olie. Dit zorgt tegelijkertijd voor meer reliëf in het hout en het zorgt ervoor dat de warme kleuren goed tot hun recht komen.
Hoe kan je mahoniehout behandelen voor buiten gebruik?
Bij buitengebruik raden wij toch zeker aan om het oppervlakte meermalen in de lak te zetten.
Door meerdere laklagen aan te brengen vermijdt u de kans op schimmelvorming. Dit is helemaal noodzakelijk wanneer het mahoniehout direct in contact komt met grondwater.
Doordat Mahoniehout weinig tot geen knoesten bevat, is het eenvoudig te behandelen zonder dat delen van het hout loslaten.
Hoe kan je mahoniehout verven?
Mahoniehout verven vergt wel even wat voorbereiding. Hier volgende de stappen:
- Opschuren: Om ervoor te zorgen dat het verf hecht aan het hout dient de tafel eerst opgeschuurd te worden. Ga door tot het blanke hout duidelijk zichtbaar wordt.
- Ontvetten: Nu is het tijd om het hout te ontvetten met ammoniak. Dit doen we voor een extra stevige binding van het verf. Wacht tot het helemaal droog is.
- Verven: Je brengt een eerste laag verf aan. Is het niet dekkend genoeg? Breng dan een tweede en eventueel nog een derde laag aan.
Zorg ervoor dat je bij het verven gebruik maakt van een kwast die geschikt is voor de soort verf die je gebruikt.
Wij raden aan om een ronde kwast te gebruiken. Dit is niet van toepassing op acrylverf.
Het voordeel van acrylverf is dat het na verloop van tijd geen gelige gloed vertoont. Wanneer je verf op terpentine basis neemt kan dit wel zorgen voor een gele gloed door de jaren heen.
Hoe kan je mahoniehout lichter maken?
Je kan mahoniehout lichter maken door het te bewerken met goed dekkende blank lak. Hier de stappen:
- Verwijderen huidige laklaag of beschermlaag: Heeft het hout nog een beschermende laag? Verwijder deze dan.
- Opschuren: Schuur het hout op totdat het volledig kaal is. Dit kan over het algemeen snel bereikt worden door fijn te schuren.
- Bleekwater of houtverlichter: Maak gebruik van een goede houtverlichter of ontgrijzer om het mahoniehout lichter te maken. Test dit eerst uit op een klein onopvallend gedeelte van het hout zodat u alvast een idee kan krijgen van het beoogde resultaat.
Er zijn ook nog andere middelen beschikbaar om het hout lichter te maken. Denk bijvoorbeeld aan blank lak voor een jacht of blanke beits voor uw tafel of andere meubels.
Hoe kan ik een mahonie tafelblad, dat ik als tuintafel wil gaan gebruiken het beste bewerken? Ik wil graag het blad zo naturel. Mogelijk houden.
Hallo Hetty Branderhorst,
Wat leuk dat je de moeite hebt genomen om een reactie te plaatsen. Mahoniehout is een prachtig houtsoort en zal een mooie aanvulling worden voor je tuin. Van nature is het hout goed geschikt voor buiten gebruik. Echter wil je natuurlijk nog langer van je tafel genieten. Daarom raden wij dan ook aan het tafelblad van mahoniehout in de lak te zetten. Omdat je zoveel mogelijk van de natuurlijke uiterlijke kenmerken wilt behouden kun je gebruik maken van blanke transparante lak. Boot lak biedt extra bescherming tegen weersinvloeden. Je hebt hier specifieke producten voor, dus als je dit navraagt in de winkel dan krijg je zo de juiste lak of boot lak.
Ik laat mijn mahonie houten open trap zandstralen. Wat kan ik erna erop doen ? Zou hem graag iets lichter willen
Je kunt het mahoniehout lichter maken door gebruik te maken van blanke lak of whitewash.