Kersenhout

door | 6, jun, 2022 | Houtsoorten | 0 Reacties

Kersenhout
Leestijd: 6 minuten

Kersenhout is een houtsoort dat zeer geschikt is om meubels mee te maken. Kersenhout heeft een licht bruine tot donker roodbruine kleur.

Het hout is goed te bewerken en om af te werken. Ben je ook benieuwd geworden naar kersenhout? Voor welke meubels het gebruikt wordt, hoe je het moet verven, beitsen, behandelen, schuren en in de olie zetten? Lees dan snel verder want hier leer je alles over kersenhout!

 

Kersenhouten meubels

Dit houtsoort wordt veel gebruikt om kersenhouten meubels mee te maken. Het hout is zeer geschikt voor meubels en binnen toepassingen.

Het hout komt veelal uit Amerika, daar wordt de boom aangeplant in een bos. Voorheen werd ook de Europese soort gebruikt. Maar sinds het verdwijnen van de hoogstamboomgaarden is dit heel lastig te krijgen.

Door de mooie en fijne structuur van het hout heeft het een tijdloze en elegante uitstraling. Hiernaast heeft het hout een warme uitstraling door de donker roodbruine kleur.

Heb je een landelijke of klassiek interieur? Dan passen kersenhouten meubels er helemaal bij!

 

Kersenhouten tafel

Kersenhouten tafel is een erg populair meubelstuk. Het heeft een warme klassieke uitstraling. Of je nu kiest voor een kersenhouten eettafel of voor een gewone tafel. Je kan ze in elk gewenst formaat krijgen.

Massief kersenhout is relatief duur, houd hier rekening mee met de aanschaf van een eettafel. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor fineer. Er is dan een dun laagje kersen afgesneden en gemonteerd op MDF.

Hierdoor behoud je de mooie uitstraling van het hout maar scheelt het je toch in je portemonnee.

 

Klassieke meubelen van kersenhout

Klassieke meubelen van kersenhout behoren vaak tot een tijdloos interieur. Het geeft een elegante uitstraling. Je kunt het hout voor verschillende doeleinden gebruiken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tv meubel van kersenhout, een dressoir, een bijzettafel of een nachtkastje.

 

Kersenhout vloer

Een kersenhouten vloer is vrij duurzaam en gaat langere tijd mee. Het hout laat zich makkelijk bewerken en buigen. De werking van het hout is betrekkelijk klein waardoor je niet snel scheuren of kieren krijgt als de temperatuur daalt of juist stijgt.

Kersen is geen hardhoutsoort, maar is ook niet zacht. Qua hardheid is het vergelijkbaar met eikenhout.

Heb je vloerverwarming in huis? Dan is een kersenhouten vloer niet geschikt. Je kan bij een aantal zaken wel voor parket kiezen, dit is een dun laagje kersen gemonteerd op een geschikte ondergrond wat wel bestand is tegen vloerverwarming.

De vloer dien je wel af te lakken of in de olie te zetten. Hierdoor is het beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Bovendien komt de mooie uitstraling van je kersenhout vloer meer naar voren door de lak.

 

Kleur

De kleur van kersenhout is gevarieerd van lichte tot donker roodbruine tinten.

Het is een misvatting dat mensen zeggen dat kersen rood is. Dit komt doordat het hout vaak afgelakt wordt met een rode pigment erin.

Door de UV-straling wordt de kleur van kersenhout steeds donkerder.

 

Kun je kersenhout verven?

Zeker, kersenhout is 1 van de makkelijkste houtsoorten om te verven. Dit komt doordat het in de meeste gevallen is afgelakt. Hierdoor wordt er een beschermlaag aangebracht op het hout waardoor er niets bijzonders kan gebeuren.

Door de volgende stappen te volgen kun je eenvoudig kersen gaan verven:

  1. Ontvet de oppervlakte van het hout wat je wilt gaan verven.
  2. Schuur lichtjes op.
  3. Breng 2x een dunne laag verf aan.
  4. Aflakken voor extra bescherming.

Tip: Gebruik kleuren met een groene ondertoon. Dit voorkomt dat het rode van het hout er doorheen komt. Mocht je jouw kersenhout wit willen verven, kies dan eveneens 1 met een groene tint. Dit voorkomt dat het roze wordt. Groen camoufleert de rode tint.

 

Kun je kersenhout beitsen?

Ja, door kersenhout te beitsen biedt je extra bescherming aan het hout. Hierdoor gaat het hout langer mee.

Schuur het hout eerst lichtjes op. Pak hierna een licht vochtige doek om het oppervlakte af te nemen. Dit doe je omdat er anders restjes geschaafd hout blijven liggen, hierdoor wordt het oppervlakte van het hout erg korrelig bij het aanbrengen van de beits. Breng hierna de beits aan met een roller of een kwast. Zorg ervoor dat je met de nerf mee gaat.

Tip: Wil je niet dat je meubel steeds donkerder wordt? Ga dan het kersenhout beitsen met een UV-bestendige beits.

 

Moet je kersenhout behandelen?

Je kunt ervoor kiezen om kersenhout te behandelen. Dit kun je op allerlei manieren doen, door bijvoorbeeld het hout te verven of te beitsen zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Ook zou je dit kunnen doen door bijvoorbeeld een olie.

Doordat je het hout behandeld vergroot je de duurzaamheid en kun je langer van je hout genieten. Ook zorg je ervoor dat de kleur langer mooi blijft en dat het hout niet steeds donkerder wordt.

 

Wat is het voordeel van kersenhout schuren?

Door kersenhout te schuren krijg je het mooiste resultaat. Het zorgt ervoor dat de kleuren en de houttekening mooi naar voren komt. Zo behoud je de karakteristieke uitstraling van het hout.

Zorg ervoor dat je met de nerf mee schuurt en er niet tegenin. Dit kan ervoor zorgen dat je krassen krijgt en dat het oppervlakte niet fijn egaal aanvoelt.

Als je klaar bent met het schuren van kersenhout, moet het nog wel behandeld worden. Maar inmiddels is dat een eitje voor je, na wat je hierboven gelezen hebt!

 

Kan je kersenhout in de olie zetten?

Je kan voor kersenhout olie gebruiken waardoor de natuurlijke kleur behouden wordt. Dit kan aangebracht worden nadat het hout geschuurd is.

Je kunt uit verschillende oliën kiezen. Kies je voor een kleurolie, dan kun je deze in verschillende bruin tinten krijgen. Hierdoor kun je het hout wat meer naar smaken maken. Vind je het hout al mooi zoals het is? Kies dan voor een transparante olie, deze zorgt ervoor dat de natuurlijke uitstraling van het hout zichtbaar blijft.

Je kunt meubelolie voor kersenhout gebruiken met een uv-bescherming, hierdoor wordt het hout niet donkerder door de zon.

 

Kersenhout onbehandeld

Heb je een meubel van kersenhout wat onbehandeld is? En je wilt dat je meubel nog meer een warme uitstraling krijgt?

Zet het kersenhout dan onbehandeld ongeveer 4 weken in de zon. Hierdoor zal het hout donkerder worden.

 

Eigenschappen

+ sterke houtsoort en is redelijk hard.

+ Licht van gewicht.

+ Goed te bewerken en bevat weinig knoesten.

+ Het hout is voldoende bestand tegen krassen en deuken. In mindere mate bestand dan essen, eiken en iepenhout. Maar kersenhout is beter bestand tegen krassen/deuken dan grenenhout en teak.

– Hout kan veel werken door weersinvloeden.

– Relatief duur.

– Europees kersen is bijna niet meer te krijgen, Amerikaans kersen is regelmatig leverbaar.

 

Is kersenhout buiten geschikt?

Zonder afwerklaag kan kersenhout buiten niet gebruikt worden. Echter is kersenhout niet de beste optie voor buitengebruik. Het gaat een stuk minder lang mee dan andere houtsoorten.

Ben je op zoek naar hout wat wel geschikt is voor buitengebruik? Dan kun je beter kiezen voor Lariks, Douglas of Vuren.

 

Wat is de duurzaamheidsklasse van kersenhout?

Kersenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 3 – 4. Dit houd in dat het hout matig tot weinig duurzaam is. Dit wordt vaak aangeduid voor houtsoorten die gevoelig of juist niet gevoelig zijn voor schimmels buiten.

In duurzaamheidsklasse 3 gaat het hout zo’n 10 tot 15 jaar mee en in categorie 4 is dat maar 5 – 10 jaar. Echter bij binnen gebruik gaat dit niet op. Dit is geen richtlijn hoelang je van je kersenhouten meubelen binnen kunt genieten.

 

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *