SLS hout en CLS hout

cls hout en sls hout
Leestijd: 3 minuten

Ben je een echte klusser? Dan ben je deze houtsoorten vast al wel eens tegengekomen. SLS hout en CLS hout wordt veel gebruikt in de binnenbouw van huizen. Deze krachtige houtsoorten kennen verschillen, maar ook zeker genoeg overeenkomsten. Benieuwd naar de eigenschappen van SLS hout en CLS hout? Hier lees je alles wat je moet weten over CLS en SLS.

 

Wat is SLS hout?

SLS hout staat voor Scandinavian Lumber Standard. Dit soort wordt voornamelijk gebruikt in diverse constructies van het huis. Denk hierbij vooral aan de houtskeletbouw. Hiernaast is SLS een sterke houtsoort en wordt het vooral gebruikt voor binnen toepassingen.

SLS staat bekend om zijn krachtige eigenschap en wordt daarom veel gebruikt in de wanden, als draagbalk, verschillende vloerdelen, deuren, raamwerk of voor meubels.

 

Wat is het verschil tussen CLS hout en SLS hout?

Het verschil tussen CLS en SLS hout is de plaatst waar het hout groeit. CLS hout is afkomstig uit Canada en SLS hout is afkomstig uit Scandinavië. 

  • SLS = Scandinavian Lumber Standard.
  • CLS = Canadian Lumber Standard.

Eigenlijk zijn het gewoon afkortingen om een houtsoort mee aan te duiden.

 

Wat is de overeenkomst tussen CLS hout en SLS hout?

Je hebt inmiddels gelezen wat het verschil is, nu leggen we je de overeenkomsten tussen CLS en SLS hout uit. De kwaliteit is even goed van beide houtsoorten en worden daarom ook voor dezelfde toepassingen gebruikt.

Doordat het klimaat in Canada en Scandinavië vergelijkbaar is met elkaar groeit het hout relatief traag. Hierdoor is de kwaliteit hoog en is er geen onderscheid tussen CLS en SLS hout.

 

Welke houtsoorten zijn CLS en SLS?

CLS en SLS hout valt onder de vurenhoutsoort. Echter is SLS sterker dan gewone vurenhout. Dit komt door het klimaat en de plaatst waar het hout groeit. SLS groeit in een kouder klimaat, hierdoor groeit het hout langzamer en ontwikkelt het een sterkere en hogere kwaliteit dan vuren wat in een warmer klimaat groeit.

Mocht je dit houtsoort zelf aanschaffen hier in Nederland? Dan is de kans erg groot dat je SLS hout krijgt. Dit komt namelijk uit Scandinavië en is dichterbij dan Canada. Dit maakt het een relatief duurzamere keuze. Zo heb je minder vervoers- en benzinekosten nodig om het hout te vervoeren, wat dan weer beter is voor het milieu.

 

Eigenschappen SLS en CLS hout?

SLS en CLS hout hebben dezelfde eigenschappen. Het voordeel van dit houtsoort is dat het altijd een fijne gladde afwerking heeft, waardoor het een mooie uitstraling krijgt.

Ook zijn er weinig noesten zichtbaar. Hierdoor is het geschikt voor houtwerk wat altijd in het zicht staat. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kozijnen, hoe minder noesten, hoe gladder de afwerking.

Het is relatief licht en eenvoudig te bewerken hout. Wat ook nog mooi is meegenomen, is dat het een betaalbaar houtsoort is. Deze eigenschappen maken SLS en CLS een zeer geschikte houtsoort voor houtskeletbouw. Omdat je hiervoor vaak veel hout nodig hebt en niet te maken wilt krijgen met snel stijgende prijzen.

 

Is SLS hout geschikt voor buitengebruik?

SLS hout is niet geschikt voor buitengebruik. Dit komt omdat het hout onbehandeld is. Als het in contact komt met vocht, weersinvloeden en temperatuurverschillen gaat de kwaliteit van het hout sneller achteruit. Hierdoor moet je het hout sneller vervangen.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *