Wat is Teakhout? Behandelen, schoonmaken, lichter maken, donkerder maken, voordelen, beitsen, verven 2023

door | 21, okt, 2021 | Houtsoorten | 2 reacties

Teakhout
Leestijd: 10 minuten

Dit is de meest complete gids over teakhout in 2023. Bent u benieuwd wat teakhout is? Hoe je teakhout lichter of donkerder kan maken? Wat de voordelen zijn? Of wilt u juist weten hoe u teak kan schuren, beitsen, verven of lakken? Wij vertellen u alles wat u moet weten over Teakhout. Waaronder de toepassingen en de duurzaamheid en geschiktheid voor buiten. Maak gebruik van de inhoudsopgave om het juiste onderwerp direct te vinden.

Leestijd: 5 minuten

 

 

Wat is teakhout?

Teakhout is afkomstig van de teakboom, ook wel “Tectona Grandis” genoemd. Deze boom vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië maar wordt tegenwoordig grootschalig gepland in de tropen. Hierdoor zijn er grote verschillen in de kleur.

Teakhout is een sterke en duurzame houtsoort, je hebt je leven lang plezier van deze meubels. Hierdoor is het zeer geschikt voor binnen- en buitenmeubels. Het hout is erg sterk en goed bestand tegen weer en wind, ook zonder onderhoud. Het is een vettige houtsoort die bijna niet splintert. Doordat het hout een hoog vetgehalte heeft kan water niet goed doordringen in teak.

Je herkent dit houtsoort aan de lange rechte nerven. De kleur van het hout varieert van donker goudbruin tot geelachtig wit. Het heeft een rustieke uitstraling en staat tijdloos in je interieur. Wil je zeker weten dat je teakhout hebt gekocht? De geur is te herkennen aan een leerachtige geur. Lees onze blog over mangohout voor een vergelijkbaar houtsoort. 

wat is teakhout

 

Hoe kan je teakhout behandelen?

Teakhout behandelen is in de meeste gevallen niet nodig. Het is een sterke houtsoort met een hoog vetgehalte, waardoor het van nature al een goede bescherming biedt. Wel kan het hout na enige tijd verkleuren, wil je dit tegengaan dan kun je teakhout behandelen.

Door het hout te behandelen met teakolie vormt dit een extra beschermlaagje, maar het hout wordt hierdoor wel donkerder van kleur. Echter moet je deze behandeling eens in de 6 à 8 weken herhalen voor kleurbehoud. Het heeft geen effect op de levensduur van het hout.

Vindt je dit te veel werk? Dan kun je er ook voor kiezen om het hout te behandelen met teak finisher. Dit is een kleurloos impregneermiddel die een lichte bescherming biedt tegen vocht en vlekken. Voordeel van dit middel is dat je het in tegenstelling tot teakolie maar 3 à 4 keer het teakhout hoeft te behandelen.

teakhout behandelen

 

Teakhout behandelen met groene zeep

Teakhout kun je ook behandelen met groene zeep. Dit is een goedkope manier en zorgt voor een beschermlaagje over het hout. Helaas moet je deze handeling eens in de paar dagen herhalen. Je hebt hiervoor echter niet veel nodig en het is ook weinig werk.

Pak een spons of doek, doe hier een beetje groene zeep op en smeer het hout hiermee in. Ontstaan er toch vlekken tussen de behandelingen door? Dan kun je dit eenvoudig verhelpen door het hout licht op te schuren.

teakhout behandelen met groene zeep

 

Teakhout behandelen met olijfolie

Je kunt er ook voor kiezen om teakhout te behandelen met olijfolie. Dit is een goedkope manier en werkt prima om je meubels mee te behandelen. Wel werkt dit minder goed dan andere soorten olie.

Je hebt hiervoor olijfolie, witte azijn en een schoon doek nodig. Hiernaast is het goed om te weten wat de verhoudingen zijn voor dit mengsel. Dosering: ¾ deel olijfolie en ¼ deel azijn.

 1. Meng bovenstaande in een glazen kom.
 2. Breng het mengsel zachtjes aan op je meubel met een doek, druk hierbij niet te hard op het hout.
 3. Laat het mengsel goed intrekken, wacht hiervoor minimaal een uur.

Als je vervolgens met je vinger over het hout heen gaat kun je testen of de olie goed is ingetrokken. Als je vinger nat of glad aanvoelt dan is de olie nog niet goed ingetrokken. Je kunt dan wachten of nogmaals voorzichtig met het doek er overheen. Voelt je vinger niet nat of glad na het testen, dan is de olie goed in het hout getrokken.

 

Hoe kan je teakhout schoonmaken?

Teakhout is eenvoudig schoon te maken door een vochtige doek te gebruiken. Zorg ervoor dat je dit elke keer na gebruik van je meubel doet. Mochten er vlekken ontstaan dan is de beste optie om een sopje te maken met groene zeep.

Heb je last van aanslag op je meubels? Dan kun je het beste kiezen voor een combinatie van groene zeep met soda. Dit mengsel zorgt ervoor dat je eenvoudig het vuil verwijdert. Gebruik hiervoor een doek of speciale spons voor teakhout. Maak de doek of spons nat in het sopje en poets voorzichtig de vuiligheid van het hout af. Zorg er na de tijd wel voor dat je het hout goed droog maakt, dit kan met een schoon doek gedaan worden.

teakhout schoonmaken

 

Hoe kan ik teakhout lichter maken?

Je kunt teakhout lichter maken door de bovenste laag eraf te schuren. Je haalt hierdoor de grijze of donker geworden laag eraf waardoor het hout lichter van kleur wordt. Ook kun je ervoor kiezen als het hout onbehandeld is om een teakolie naar keuze te gebruiken, je kan hiervoor een lichtere variant gebruiken dan de huidige kleur van het hout.

Is het hout wat je hebt al behandeld? Dan heb je een grof stukje schuurpapier nodig. Hiermee kun je de lak of olie die al op het hout is aangebracht eraf schuren. Zorg er wel voor dat je het na de tijd nog met een fijn schuurpapier na gaat schuren. Dit doe je om het hout mooi glad te krijgen.

Je kan ook kiezen voor een Whitewash, dit is een manier om het hout een gebleekte uitstraling te geven. Dit is eenvoudig zelf aan te brengen. Teakhout lichter maken kan eenvoudig zelf uitgevoerd worden.

teakhout lichter maken

 

Hoe kan ik teakhout donkerder maken?

Je kunt teakhout donkerder maken door er meerdere lagen olie op aan te brengen. Hoe meer laagjes, hoe donkerder het hout wordt. Je kan ook kiezen om beitsolie te gebruiken, dit is eenvoudig aan te brengen met een spatelkwast of een roller. Zorg hierbij wel dat je met de nerven mee gaat, anders krijgt het hout een raar patroon.

Als je het hebt aangebracht, moet je het even uitwrijven met een doek. Zodat het gelijkmatig verdeeld wordt over het meubelstuk. Wil je teakhout donkerder maken, dan moet je het onderhouden met een kleurolie, dit dient 4 keer per jaar gedaan te worden.

Er is nog een optie om teakhout donkerder te maken. Dit is een handig trucje om het hout een andere kleurtint te geven. Gebruik hiervoor staalwol en azijn, hierdoor wordt het teakhout ook donkerder.

teakhout donkerder maken

 

Hoe kan ik het beste teakhout schuren?

Teakhout schuren is niet moeilijk om te doen. Wel is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Als het hout onbehandeld is kun je het licht opschuren met een stukje schuurpapier met een fijne korrel. Hierdoor verwijder je een klein laagje en zorg je ervoor dat het hout mooi glad blijft. Schuur altijd met de nerfrichting mee. Dit voorkomt rare krassen op het meubelstuk.

Is het hout al behandeld? Kies dan voor een stukje schuurpapier met een grove korrel of met een schuurmachine. Zo zorg je ervoor dat de laag die al is aangebracht op het hout eraf gaat. Je doet er goed aan om het na de tijd nog met een fijn schuurpapiertje na te schuren, zodat het oppervlak mooi glad wordt. Hierna kun je het behandelen met een product naar keuze. Hieronder volgen voorbeelden van producten om teakhout te schuren.

opgeschuurde schutting van teakhout

 

Voordelen teakolie

Het voordeel van teakolie, is dat je hier heel eenvoudig het teakhout mee kan behandelen. Het is een vette en voedende meubelolie en beschermt het hout tegen vuil en verkleuring. Door de vette eigenschap komt er geen vocht in het hout. De olie wordt door het hout opgezogen, hierdoor is het wel moeizaam te verwijderen mocht je dit uiteindelijk willen.

Je hebt teakolie in verschillende kleuren en soorten. Hierdoor kun je jouw meubel in elk gewenste kleur krijgen. Je kunt na verloop van tijd je huidige meubel eenvoudig een andere look geven. Zo lijkt het net alsof je nieuwe meubels hebt, maar dan een stuk goedkoper. Andere houtsoorten die goed zijn voor meubels zijn: acaciahout, notenhout en beukenhout. Bekijk deze houtsoorten en ontdek het juiste soort voor uw interieur.

Teakolie zorgt voor een goede conditie van het hout. Als je deze houtsoort niet behandelt, wordt het na een tijdje grijs van kleur. Door teakolie te gebruiken blijft de kleur langer mooi en vergrijst het hout minder snel.

de voordelen van teakhout

 

Hoe breng ik teakhout olie aan?

Het is niet moeilijk om olie op teakhout aan te brengen. Iedereen kan dit. Vind je het spannend om dit voor de eerste keer te doen en vraag je je af hoe dit eruit gaat zien? Pak dan de achterkant of de onderkant van een meubelstuk om het uit te proberen. Mocht het dan niet naar wens zijn dan kun je eenvoudig een andere kleur of manier kiezen. Hierdoor gaat het meubelstuk bij de eerste poging niet direct verloren.

 • Zorg ervoor dat het hout schoon is, als dit niet het geval is maak je het oppervlakte goed schoon.
 • Schuur het hout lichtjes op en maak het hout stofvrij.
 • Breng een laag teakolie aan, met de nerven mee.
 • Laat het minimaal 3 uur drogen voordat je een tweede laag aanbrengt.

Breng de olie aan met een katoenen doek of oud katoenen shirt. Dit pluist niet en zorgt ervoor dat de teakolie gelijkmatig aan wordt gebracht.

 

Kan ik teakhout beitsen?

Teakhout beitsen is een uitstekende keuze voor een optimale conditie van het hout. Over het algemeen hebben meubels die buiten staan meer aandacht nodig dan meubels die binnen gebruikt worden. Buiten dient er toch extra bescherming nodig te zijn voor het hout. Deze beschermlaag breng je aan door te beitsen. Dit heeft te maken met regen, wind en zonlicht. Hierdoor kan het hout verkleuren. Ook meubels die binnen staan in het zonlicht kunnen verkleuren. Om verkleuring te voorkomen kun je jouw teakhouten meubels het beste beitsen.

Er zijn verschillende kleuren beits. Hierdoor kan iedereen een kleur uitkiezen naar wens. Na verloop van tijd is het ook mogelijk om je meubel nieuw leven in te blazen met een andere kleur beits. Wel is het afhankelijk van de kleur van het hout, hoe de kleur beits uitpakt. Je kunt dit eenvoudig even testen op een klein stukje hout of aan de onderkant van het hout.

Gebruik je meerdere blikjes beits omdat het een groot oppervlakte is, meng dan van te voren de inhoud van de blikjes met elkaar, zodat je geen kleurverschil krijgt op de meubels. Laat na het beitsen het hout 6 tot 8 uur drogen.

teakhout meubelen met beits

 

Kan ik teakhout verven?

Ja, je kan teakhout verven, alleen kan het zijn dat de verf niet goed blijft hechten. We raden het hierdoor ook niet aan. Doordat het hout een hoog vetgehalte heeft droogt de verf minder snel, kan het sneller verkleuren en kan het sneller los laten.

Wil je desondanks het teakhout verven in een andere kleur? Kies dan voor een andere optie dan dekkende verf. Denk bijvoorbeeld aan beitsen, kalkwas of krijtverf. Dit geeft het hout een andere kleur en blijft beter hechten aan het hout.

 

Kan ik teakhout lakken?

Ja, je kan teakhout lakken. Dit vergt echter wel een goede voorbereiding. Net zoals verven, hecht lak niet goed aan het hout. Hierdoor kan het sneller loslaten en heeft het niet meer de beschermende functie. Door het hout eerst in de grondverf te zetten en dit goed te laten drogen, vorm je een goede hechtlaag. Hierdoor is het makkelijker om het teakhout te lakken en hecht het voor een langere periode.

Je kunt er ook voor kiezen om speciale lak voor boten te gebruiken. Dit blijft beter hechten aan het hout. Deze lak is kleurloos, hierdoor blijven zowel de houtstructuur als de nerven zichtbaar. Het nadeel van deze laksoort is dat het grijs en dof kan ogen. Gaat u teakhout lakken? Het kost wat extra moeite, maar zorgt voor een prachtig glanzend eindresultaat.

teakhout lakken met transparante lak

 

Kan teakhout buiten gebruikt worden?

Doordat deze houtsoort niet gaat rotten, is teakhout buiten zeer geschikt in gebruik. Tuinmeubels die gemaakt zijn van dit houtsoort zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen het hele jaar door buiten blijven staan.

Het is wel belangrijk om het hout voor de winter goed te reinigen of om het hout te beschermen met teakolie. Hierdoor heeft het hout na de winter ook nog een mooie uitstraling. Doordat het hout massief is, een hoog vetgehalte heeft en een dichte nerf is het ideaal voor buitengebruik. Voor grotere buitenprojecten raden we aan om Douglas hout, larikshout of grenenhout te gebruiken. Behandelt zijn deze houtsoorten geschikt voor buiten en een stuk goedkoper.

Teakhout heeft een duurzaamheidsklasse 1, dit betekent dat het langer dan 25 jaar mee gaat en goed buiten gebruikt kan worden. Hierdoor is het hout een duurzame keuze en kun je lang genieten van je houten meubels. Op zoek naar een houtsoort voor buiten? Teakhout is een goede keuze om mee te nemen in de selectie.

 

Hoe teakhout te behandelen voor buiten?

Teakhout behandelen voor buiten is niet perse nodig. Het hout is duurzaam en onderhoudsvrij. Dit komt doordat het hout hars en olie bevat, hierdoor is het bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Na enige tijd vergrijst het hout als je het niet hebt behandeld, vind je dit mooi dan heeft het hout weinig onderhoud nodig. Vind je de grijze tinten niet mooi dan is behandelen wel gewenst. Dit kun je doen door het teakhout voor buiten te behandelen met teakolie, dit zorgt ervoor dat de kleur beter behouden wordt.

 

Hoe moet ik teakhout reinigen?

Teakhout reinigen kan je eenvoudig zelf doen. Mochten er vlekken ontstaan op het hout die niet eenvoudig schoon te maken zijn, dan kun je het volgende proberen:

 • Maak het hout goed nat (met de tuinslang of door er een emmer water overheen te gooien).
 • Doe een kopje keukenzout of soda in een emmer met lauw water.
 • Pak een scheurspons of een grove borstel.
 • Maak de spons of borstel nat in de emmer met het mengsel.
 • Schrobben maar! Zorg ervoor dat je met de nerfrichting mee schrobt.
 • Afspoelen met water (emmer water of tuinslang).

Op deze manier zijn vlekken eenvoudig te verwijderen en blijft het meubelstuk langer mooi.

Tip: Wil je teakhout reinigen in de winter? Doe dit dan niet met een hoge drukreiniger. Dit is niet goed voor het hout en kan het hout beschadigen.

teakhout reinigen

Deel onze blog op social media.

2 Reacties

 1. Dantuma

  Ik heb een teakhouten tafelblad geschuurd en gelakt met Trae Lyx ultra mat. Mijn vrouw is niet tevreden met het resultaat omdat de kleur een stuk lichter is geworden. Hoe krijg ik de warme kleur terug? Schuren en in de olie zetten of is er een betere manier.

  Antwoord
  • Woonscout dreamtime

   Je vrouw moet er natuurlijk wel blij mee zijn! We adviseren inderdaad om het goed op te schuren en dan te behandelen met olie of met beits. Je kunt beginnen met één laagje. Dan kijkt je vrouw er even naar en kun je bepalen of je nog een laagje wil. Je kunt dit herhalen tot het goed is. Minimaal een nacht drogen per laag.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *