Leestijd: 7 minuten

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met beukenhout? Hier leert u wat beukenhout is. Hoe u het kan behandelen, beitsen, lakken of verven. Hiernaast zetten we alle voordelen en nadelen voor u op een rijtje. We leren u hoe u het beukenhout donkerder kan maken en waarom het niet geschikt is voor buiten gebruik. We bespreken de prijs, herkenningspunten en u leert waar het vaak voor wordt gebruikt. Is beuken wat voor u? Lees verder.

 

wat is beukenhout

Wat is beukenhout?

Beukenhout is één van de belangrijkste loofhoutsoorten van Nederland. Het hout is afkomstig van de beuk en is in heel Europa een algemene houtsoort. Het wordt veel gebruikt voor meubelen, maar ook voor parket, laminaat en speelgoed.

Beukenhout is een harde houtsoort, maar is niet erg duurzaam. De kleur is afhankelijk van de herkomst van de boom en varieert van witachtig tot licht geelbruin.

Deze houtsoort is slecht bestand tegen weersinvloeden, denk hierbij aan vocht en temperatuurverschillen. Hierdoor trekt het hout snel krom. Er zijn behandelmethodes die dit proces tegen gaan. Je kan het hout laten stomen, hierdoor wordt het stabieler en trekt het hout minder snel krom.

 

beukenhout behandelen

Hoe moet ik beukenhout behandelen?

Je kan beukenhout behandelen door het te laten stomen. Dit wordt door middel van water en warmte gedaan en is hierdoor een uitstekende keuze voor het milieu. Door het hout te behandelen met stoom zorg je ervoor dat de levensduur van het hout wordt verlengt en werkt het hout minder na. Bij het droog proces worden vocht en sappen uit het hout verwijderd, dit proces gaat snel bij beuken.

Zonder behandeling krijgt het hout binnen een jaar een gele kleur en krijgt het een lelijke uitstraling. Ook heb je grote kans dat het hout snel krom trekt doordat het hout vocht en sappen verliest. We noem dit het werkingsproces.

Er zijn nog andere behandelmethodes voor beukenhout. Denk hierbij aan beitsen, lakken of oliën. Hiermee verleng je ook de levensduur van het hout.

 

Beukenhout kleuren

Beukenhout wordt gekenmerkt door de kleuren wit tot licht geelbruin. Door het hout te stomen kan de kleur erg beïnvloed worden en kunnen extreme kleurverschillen weg gewerkt worden. Door het stomen verandert beukenhout van kleur en krijgt deze een egale zalmroze tot diep rode kleur.

 

beukenhout beitsen met blank waterbeits

Hoe kan ik beukenhout beitsen?

Beukenhout beitsen is niet lastig en iedereen is in staat om dit zelf uit te voeren. Het voordeel van beitsen is dat de nerftekening en de houtstructuur zichtbaar blijven. Je kunt kiezen voor een waterbeits, deze is geschikt voor zachte en harde houtsoorten en is makkelijk aan te brengen.

Door het hout te beitsen worden de poriën van het hout dicht gemaakt, hierdoor heeft het een beschermende werking. Je kan beits in allerlei verschillende kleuren krijgen. Zit de gewenste kleur er niet bij, beits is mengbaar met andere kleuren. Wil je beukenhout lichter maken? Dan kun je de kleur beits mengen met een blanke waterbeits.

 

Waar moet je op letten bij beitsen?

Je kunt eenvoudig zelf je meubel van beukenhout beitsen. Dit is ook nog eens leuk om te doen en je ziet direct resultaat. Ook kun je op deze manier je meubel helemaal naar eigen smaak maken. Mocht je het toch spannend vinden om dit zelf te doen, probeer het dan eerst op de onderkant of achterkant van de meubel. Zo weet je ook welke kleur het wordt. Let op de volgende dingen:

 • De beits die je gekocht hebt goed schudden, dit zorgt voor een egale kleur bij het aanbrengen.
 • Breng het aan met een platte kwast.
 • Gelijkmatig aanbrengen, met de nerf mee. Daarna nog eens dwars overstrijken.
 • Wacht 1 à 2 minuten, haal daarna de overige beits eraf met een schone kwast.
 • Laat het goed drogen voordat je een eventuele 2e laag aanbrengt.

Uiteraard moet u voor het aanbrengen de meubel wel eerst goed opschuren en ontvetten. Meer hierover in het stappenplan om te lakken.

 

beukenhout lakken

Hoe kan ik beukenhout lakken?

Beukenhout lakken verlengt de levensduur van het hout, ook biedt dit een goede bescherming tegen vocht en vlekken. Er zijn verschillende soorten lak verkrijgbaar.

Soft touch laklaag: Dit is een dunne beschermlaag die je aanbrengt op je tafel of meubel. Door deze laklaag is de nerf van het hout nog voelbaar en krijgt het een matte uitstraling.

Transparante laklaag: Dit is een wat dikkere beschermlaag, hierdoor is het hout extra goed beschermt. Doordat deze laklaag wat dikker is, kun je de nerf van het hout niet meer voelen. Door deze transparante laag aan te brengen krijgt je meubel een glans.

Olielaag: Als je hiervoor kiest blijft de natuurlijke uitstraling van het hout zichtbaar. Als de olielaag goed is ingetrokken biedt dit bescherming tegen kringen en vlekken.

 

Stappenplan lak aanbrengen:

 1. Ontvetten à Dit kan gedaan worden met schoonmaakmiddel, houdt hierbij wel rekening mee dat er geen ammoniak of andere middelen in zitten die het hout aan kunnen tasten.
 2. Schuren à Schuur het hout lichtjes op, hierdoor kan de lak egaal aangebracht worden.
 3. Stofvrij maken à pak een licht natte doek om het overtollige hout te verwijderen wat los gekomen is na het schuren.
 4. Nogmaals ontvetten à het is van belang om het nogmaals te ontvetten, hierdoor kan de lak beter hechten aan het hout.
 5. Dunne laag lak aanbrengen à breng het liefst meerdere dunne lagen aan dan één dikke laag.
 6. Laten drogen.
 7. 2e laag? à Begint weer bij stap 2!

Door beukenhout te lakken sluit het hout af, hierdoor is het minder geschikt voor hout wat nog werkt. Heb je hout wat nog werkt, kies dan voor beits.

 

Beukenhout verven? Hier lees je waar je op moet letten!

Je kan beukenhout verven in elke gewenste kleur. In de winkel kiest u een kleur naar keuze.

Er zijn 2 soorten verf, hoogglans (deze is het sterkst en geschikt voor buiten meubelen) en zijdeglans (voor binnen gebruik).

De droogtijd van verf verschilt per soort, kijk hiervoor goed op het etiket. Gemiddelde droogtijd is tussen de 12 en 16 uur. Houdt hier dus goed rekening mee als je meerdere lagen verf aanbrengt. Op onbehandeld hout kun je het beste 3 dunne lagen verf aanbrengen.

 

Onbehandeld of behandeld hout verven:

Voordat je onbehandeld beukenhout gaat verven moet je het eerst schuren, dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Breng hierna grondverf aan. Als dit goed droog is kun je de gewenste kleur aanbrengen. Bij onbehandeld hout is het van belang om 3 lagen aan te brengen.

Is het meubel al een keer geverfd en wil je dit opnieuw doen of in een andere kleur verven? Zorg er dan eerst voor dat je de oude verf lagen goed verwijdert. Doe dit met een schraper of een föhn.

Is het hout behandeld met olie? Kies dan niet voor verf, dit hecht niet goed. Dit kan een oorzaak zijn dat het verf op den duur gaat bladeren. Een andere reden waarom het verf begint te bladeren, is een ondergrond die niet goed ontvet it. Hiernaast kan het ook nog zo zijn dat het hout vochtig was toen je het aanbracht.

 

Beukenhout donkerder maken?

Heb je een meubel gekocht en wil je het beukenhout donkerder maken? Dit kun je eenvoudig zelf donkerder maken, kies hiervoor de beits of verf na keuze. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere lagen beits aan te brengen, hierdoor wordt het hout steeds donkerder.

Je kunt dit op dezelfde manier doen als het stappenplan lak aanbrengen. Hiervoor is dezelfde werkwijze nodig. Beukenhout is van zichzelf een lichte houtsoort, op deze manier kun je het eenvoudig donkerder maken en geeft het een hele andere uitstraling in je woonkamer.

 

Is beukenhout buiten te gebruiken?

Het is niet verstandig om beukenhout buiten te gebruiken. Doordat het slecht bestand is tegen vocht en temperatuurverschillen is het niet bevorderlijk om beukenhout buiten neer te zetten.

Beukenhout heeft een duurzaamheidsklasse 5. Dit betekent dat het hout maximaal 5 jaar mee gaat. Niet echt een duurzame houtsoort. Dit proces wordt versnelt als je het hout buiten gebruikt.

Door het hout te stomen wordt de levensduur verlengd, hierdoor is het wel geschikt voor binnen gebruik en heb je langer profijt van je meubelen. Voor buiten gebruik is dit houtsoort simpelweg gewoon niet aan te raden.

 

Nadelen beukenhout:

 • Lage duurzaamheidsklasse, geclassificeerd in 5.
 • Het hout werkt veel.
 • Het hout trekt snel krom.
 • Slecht bestand tegen weersinvloeden.
 • Onbehandeld: vergeelt snel.
 • Niet voor buiten gebruik.

 

Voordelen beukenhout:

 • Het hout is smaak en geurloos; Hierdoor is het zeer geschikt voor tafels, snijplanken, ijscostokjes. Als voedingsmiddelen in aanraking komt met het hout, geeft het geen geur of smaak af aan het eten.
 • Het hout splintert bijna niet: hierdoor is het erg geschikt voor trappen, laminaat, meubelen en speelgoed.
 • Erg sterke houtsoort.
 • Het hout is makkelijk en goed te bewerken.

 

beuken als hardhout

Is beukenhout hard of zacht?

Beukenhout is een harde houtsoort. Dit komt doordat het een langzaam groeiende boom is, hierdoor heeft het hout een zware en compacte kern. Het is een houtsoort met een langzame verbranding. Dit resulteert zich in dat het hout aan de buitenkant verkoold en zwart wordt, maar dat de binnenkant ongedeerd blijft. Dit geeft een veilig gevoel bij een brand.

 

Hoe is beukenhout te herkennen?

Beukenhout is te herkennen aan de rechte soms golvende nerf. Gelijkmatige structuur van de nerven en heeft weinig tekeningen. Door de witachtige tot lichtbruine kleur is de houtsoort ook te herkennen.

 

Is beukenhout duur?

Beukenhout is niet duur, dit is een relatief goedkope houtsoort. Dit komt ook doordat de beuk gewoon in Nederland en omstreken groeit. Dit scheelt vervoerskosten en is bovendien ook nog beter voor het milieu omdat er minder transport nodig is. En er ook geen tropisch regenwout voor wordt gekapt.

 

Beukenhout vs eikenhout:

Beukenhout is een erg harde houtsoort die niet splintert en makkelijk te bewerken is. Het hout heeft een lichte kleur met een licht rode gloed. Beukenhout is goedkoper dan eikenhout.

Maar eikenhout kenmerkt zich ook met een lichte kleur hout, is erg hard en slijtvast. Het is goed te combineren met andere kleuren meubels. Eik kan slecht tegen vocht, als dit langere tijd in aanraking komt met vocht, kan het gaan rotten. Eiken is wat duurder door lichte schaarste.

Beukenhout en eikenhout hebben de zelfde kenmerken, verschil tussen deze 2 soorten is de voorkeur voor smaak en het prijsverschil.