Tips voor een snelle en effectieve bestrijding van schimmels

door | 17, sep, 2023 | Wooninspiratie | 0 Reacties

Effectieve schimmel bestrijding
Leestijd: 2 minuten

Schimmel in huis is een veel voorkomend probleem. Het ontstaat vooral in vochtige en slecht geventileerde ruimtes. Moet je de schimmel bestrijden? Jazeker! Omdat het ook gezondheidsklachten veroorzaakt. Kleine schimmelplekken behandel je zelf, maar bij grotere schimmelplekken is het belangrijk om ook de oorzaak te achterhalen. Dan is het beter om de behandeling over te laten aan een professioneel bedrijf.

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmels zijn overal. Ze komen naar binnen door openstaande deuren en ramen. De schimmelsporen zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Als ze op een vochtige ondergrond belanden gaan ze groeien. Schimmels komen dus vaak voor in ruimtes die lang vochtig blijven. Denk dan bijvoorbeeld aan: de badkamer, kelder of de ruimte waar de was wordt gedroogd. Gevolgen schimmel in huis zijn: gezondheidsklachten en het aantasten van materialen in het huis.

Wat veroorzaakt vocht in de woning?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van teveel vocht in de woning.

Vocht ontstaat:

  • Wanneer er niet voldoende wordt geventileerd.
  • Bij langdurig douchen.
  • Wanneer de temperatuur in de woning te laag is. Dit is het geval bij een temperatuur lager dan 16 graden.
  • Wanneer er vaak was wordt gedroogd in huis.
  • Als het onderhoud aan de woning tekortschiet; bijv. bij een lekkage die niet wordt verholpen.

Gevolgen schimmel in huis voor de gezondheid

Schimmels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Mensen met luchtwegproblemen, kleine kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn hier het meest gevoelig voor. Hoesten, niezen, keelpijn, verstopte neus, kortademigheid, benauwdheid, prikkende ogen en een rode huid zijn klachten die voorkomen bij schimmel in huis.

Schimmel bestrijden als doe-het-zelver

Kleine schimmelplekken en schimmel tussen de voegen van tegels verwijder je zelf met azijn of soda. Met een plantenspuit breng je de azijn aan op de schimmelplekken. Even een uurtje laten inwerken en daarna schoonmaken met water. Met soda, opgelost in warm water, verwijder je ook schimmels. Behandel dan de schimmelplekken met een natte doek en niet met een borstel. Zo voorkom je verdere verspreiding van de schimmel.

Een professioneel bestrijdingsbedrijf

Voor grotere schimmelplekken kun je beter een professioneel bedrijf inschakelen. Ze proberen de oorzaak te achterhalen en geven tips om problemen in de toekomst te voorkomen. Met de reinigingsmiddelen die ze gebruiken verwijderen ze schimmels makkelijk en snel. Het is een effectieve manier om schimmels te bestrijden.

 

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs