Wat is het verschil tussen grenen en vuren? 2023

verschil grenen en vurenhout
Leestijd: 6 minuten

Grenenhout en Vurenhout zijn de twee populairste naaldhoutsoorten voor buitengebruik in Nederland. Ze zijn goedkoop en duurzaam wanneer correct behandeld.

Deze houtsoorten zijn lastig uit elkaar te halen en kennen veel overeenkomsten. Maar wat zijn de verschillen en hoe kies je de juiste houtsoort. Hier bespreken we de overeenkomsten en verschillen tussen grenen en vuren.

We bespreken de verschillen in duurzaamheidsklasse, behandelmethodes, kleur, geur, bewerkbaarheid, meubeltoepassingen en buitentoepassingen.

Hiernaast komen Grenenhout en Vurenhout zowel uit Noord-Europa als Centraal Europa. We behandelen ook de verschillen tussen de groeigebieden.

Lees verder en ontdek welk houtsoort je idealiter gebruikt voor verschillende binnen en buiten toepassingen.

verschil duurzaamheidsklasse grenenhout en vurenhout

Zit er verschil tussen de duurzaamheidsklasse en levensduur van grenenhout en vurenhout?

Nee, er zit geen verschil tussen de duurzaamheidsklasse en levensduur van grenenhout en vurenhout. Maar er zit wel verschil tussen de duurzaamheidsklasse en levensduur per behandeling.

Beide houtsoorten hebben onbehandeld een duurzaamheidsklasse van 4-5. Deze houtsoorten zijn onbehandeld dus totaal niet duurzaam en hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar.

Het is niet aan te raden het hout zonder behandeling buiten te gebruiken. Onbehandeld zit er dus geen verschil in duurzaamheid tussen Grenen en Vurenhout.

Door Grenen en Vuren onder hoge keteldruk te impregneren (ook wel Celfix impregneren) krijgt het een duurzaamheidsklasse van 3. We noemen dit geïmpregneerd vuren of Grenen. Hiermee hebben beide houtsoorten een levensduur van 10 tot 15 jaar en zijn ze geschikt voor buitengebruik.

Het verschil tussen grenenhout en vurenhout zit hem hier in de kleurverandering. Grenen krijgt een lichtgroene kleur die na ongeveer 6 maanden verdwijnt. Vuren houdt de natuurlijke kleur tijdens het impregneren beter vast.

Thermisch gemodificeerd vuren en grenen heeft een duurzaamheidsklasse 2. Beide houtsoorten hebben hiermee een levensduur van 15 tot 25 jaar.

Thermisch gemodificeerd vurenhout

Wat is thermisch gemodificeerd grenen of vuren?

Thermisch gemodificeerd vurenhout of grenenhout ontstaat door het hout tot ongeveer 200 graden te verwarmen. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën wat het een milieuvriendelijke toepassing maakt.

In een gecontroleerde ruimte wordt de omgeving zuurstofarm gemaakt. Vervolgens wordt doormiddel van stoom het hout gelijkmatig op temperatuur gebracht. Hierdoor worden eventuele schimmels en andere ongewenste materie gedood.

Het verhoogt de duurzaamheidsklasse van onbehandeld 5 naar een duurzaamheidsklasse 2.

Er bestaat wel een verschil in kleur. Vurenhout krijgt hierbij een wat lichtbruine kleur, terwijl grenenhout over het algemeen een bruin egale kleur krijgt.

Thermisch gemodificeerd vurenhout

Wat is geïmpregneerd grenen of vurenhout?

Geïmpregneerd vuren of grenenhout wordt behandeld met een middel die het hout verduurzaamt. Dit is een kunstmatige manier van verduurzamen en beschermen tegen schimmels, insecten en bacteriën.

Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van giftige middelen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Hier wordt in Nederland goed op toegezien door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, oftwel CTGB.

Door vuren of grenen te impregneren verleng je de levensduur naar 10 tot 15 jaar met een duurzaamheidsklasse van 3.

Hiernaast zorgt het middel bij verbranding amper voor milieuvervuiling door de vernieuwde filters bij de afvalverwerking.

Het verschil is wel dat thermisch gemodificeerd grenen en vuren milieuvriendelijker en duurzamer zijn dan de geïmpregneerd.

Wil jij zo duurzaam mogelijk te werk gaan?

Kies dan voor gemodificeerd, het behandelproces is milieuvriendelijk en het hout gaat ook nog eens langer mee. Echter is hangt hier natuurlijk een prijskaartje aan.

kleurverschillen tussen vurenhout en grenenhout

Wat zijn de kleurverschillen tussen vurenhout en grenenhout?

Er is weinig verschil in kleur tussen grenenhout en vurenhout.

Beide houtsoorten worden gekenmerkt door hun lichtgele tot witachtige kleur. Na behandeling van het hout kan er wel kleurschil optreden.

Grenen kan na impregneren een licht groene kleur ontwikkelen. Deze kleur houdt 6 maanden.

Vurenhout blijft veel stabieler en behoudt meer van de natuurlijke kleur.

Na thermische modificatie krijgt grenen een egaal bruine kleur, terwijl vurenhout toch een lichtere bruine kleur heeft.

Heeft grenenhout een sterkere geur dan vurenhout?

Ja, grenenhout heeft duidelijk een sterkere harsgeur dan vurenhout.

Beide houtsoorten staan bekend als harshoudend. Maar bij vurenhout is dat praktisch niet meer te ruiken.

Wanneer je dus het verschil tussen grenen en hout wilt ontdekken in de winkel, hoef je enkel even te ruiken.

Ruikt het naar een duidelijk harsgeur dan weet je dat je te maken hebt met grenen.

Is het praktisch geurloos dan heb je te maken met vurenhout.

Kun je vurenhout makkelijker bewerken dan grenenhout?

Ja, in de basis is vurenhout makkelijker te bewerken dan grenenhout.

Grenenhout is op het gebied van structuur wat taaier en grover dan vurenhout. Hierdoor kom je er iets lastiger doorheen.

Echter staan beide houtsoorten bekend als eenvoudig bewerkbaar. Je kan eenvoudig in het hout boren zonder grote kansen op splijten.

Hiernaast kan je het hout goed recht zagen en kan je het oppervlak glad opschuren.

Het hout is goed te verlijmen en reageert zonder splijten op inslag van spijkers en schroeven.

Wordt grenenhout of vurenhout gebruikt voor meubels?

Ja, grenenhout en vurenhout zijn allebei geschikt houtsoorten voor meubels en zijn makkelijk te bewerken. Echter dien je bij beide houtsoorten wel rekening te houden met verkleuring over tijd.

Bij grenenhout kunnen er verschillende lijnen van kleuren over één plank lopen. Waardoor je een aanzienlijk groter verschil in verkleuring krijgt.

Vurenhout verkleurt ook maar in mindere mate.

Hiernaast vertoont grenenhout meer knoesten in hout en zijn deze vlindervormig. Vurenhout vertoont juist minder knoesten en noesten en hebben vaak een ronde vorm.

Knoesten kunnen uitvallen bij het bewerken van het hout. Hierdoor zijn ze vervelend voor meubelmakers.

Als het hout afkomstig is uit Noord-Europa dan heeft het kleinere en stevigere noesten. Hierdoor vallen ze minder snel uit tijdens het bewerken van de meubels.

Toepassingen voor meubels:

  • Kasten: buffetkast, dressoir, kledingkast, ladekast, boekenkast, nachtkastje, tv meubel, commode.
  • Tafels: salontafels, bureau, bijzettafel, eettafel, tafelblad.
  • Bedden
  • Meubelpaneel, vloeren, trappen en meer.

Wat zijn de verschillen tussen Grenen en Vuren uit Noord-Europa en Centraal Europa?

Er zitten duidelijke verschillen tussen de groeigebieden Noord-Europa en Centraal Europa.

Grenen en Vuren uit Noord-Europa hebben minder en kleinere noesten dan het hout Centraal Europa.

Hiernaast groeit het hout uit Noord-Europa een stuk trager, hierdoor heeft het een dichtere structuur. De dichtere structuur zorgt ervoor dat grenen en vuren uit Noord-Europa (Bijvoorbeeld Siberië) ook duurzamer is.

Het Siberische grenen of vuren heeft van nature veel minder werking en is beter beschermd tegen vochtopname. Het heeft onbehandeld een duurzaamheidsklasse 3.

Hierdoor heeft onbehandeld Siberisch grenen of vuren een gelijkwaardige duurzaamheidsklasse als de geïmpregneerde variant uit Centraal Europa.

Dit maakt ook dat het hout uit Noord-Europa aanzienlijk duurder is. Het gaat immers ook langer mee en groeit een stuk trager.

Zijn grenenhout en vurenhout geschikt voor buiten?

Ja, beide houtsoorten zijn zeer geschikt voor buiten.

Het is ook niet voor niets dat grenenhout en vurenhout veelvuldig gebruikt worden voor tuintoepassingen in Nederland.

Van nature kan dit hout slecht tegen water en andere weersinvloeden. Echter kan het goedkoop behandeld worden om de duurzaamheid te verhogen.

Hierdoor is het een mooie en goedkope oplossing voor buitentoepassingen zoals

  • schuttingen
  • vlonders
  • pallets
  • hekpalen
  • speeltoestellen
  • masten
  • deuren
  • steigerdekken en meer.

Douglas hout en Larikshout zijn andere houtsoorten die vaak buiten gebruikt worden. Wilt u hout gaan gebruiken in de tuin? Bekijk deze houtsoorten dan ook eens.  

Kies je een vuren of grenen schutting?

Zowel vuren als grenen zijn geschikt voor een schutting. Hiervoor dient het hout echter wel behandeld te zijn.

Voor zowel grenenhout als vurenhout geldt dat het onbehandeld niet buiten gebruikt mag worden. Echter wanneer je het impregneert of thermisch modificeert is het zeer geschikt voor schuttingen en nog goedkoop in aanschaf ook.

Een schutting van geïmpregneerd grenen of vuren gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Terwijl een schutting van thermisch gemodificeerd hout wel 15 tot 25 jaar mee gaat.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *