Grenenhout

Grenenhout
Leestijd: 8 minuten

Grenenhout is een naaldhoutsoort die veel gebruikt wordt in Nederland. Als je een rondje in je omgeving loopt dan is de kans erg groot dat je veel grenenhout tegenkomt. Het hout is afkomstig van de grove den, de Pinus sylvestris.

Eigenlijk is grenenhout een verzamelnaam van verschillende naaldhout soorten. Ben je erg benieuwd of grenenhout buiten gebruikt kan worden, wat het voordeel is van geïmpregneerd grenenhout, hoe je het hout moet behandelen en voor welke toepassingen grenenhout gebruikt wordt? Lees dan snel onze blog zodat je alles hierover kan lezen!

wat is grenenhout

Wat is grenenhout?

Grenenhout wat in Nederland gebruikt wordt is afkomstig van diverse Pinus-soorten en is een naaldhoutsoort. Het hout staat bekend om zijn vlammen patroon en heeft een geelachtige lichte kleur. Grenenhout heeft een rechte nerf met een rechte draad. Het bevat veel kwasten en noesten wat een unieke uitstraling aan het hout geeft.

Het is een harshoudende houtsoort, dit merk je als je gaat zagen in het hout. Dit kun je ook ruiken en heeft een lekkere geur. Het hout van de Den groeit in Europa. De boom kan zo’n 30 à 40 meter hoog worden met een diameter van 30-50 cm. Hierdoor kun je er mooie lange planken van maken wat erg handig is bij grote projecten waarbij je lange planken nodig bent voor in je tuin of meubels.

Lees ook onze blog over het verschil tussen grenen en vuren

 

grenen of vuren

Hoe maak je de keuze tussen Grenen of Vuren?

Grenen of Vuren zijn allebei naaldhoutsoorten en het hout wordt veel gebruikt in Nederland. De houtsoorten lijken veel op elkaar en toch zijn er ook verschillen.

Vurenhout is de meest gebruikte houtsoort in Nederland en is relatief goedkoop. Het kenmerkt zich met een witachtige gele kleur en kan door de zon geelbruin worden. Het hout is makkelijk te bewerken. Vuren heeft minder noesten dan grenen. De noesten zijn rond van vorm.

Grenenhout is na vuren de meest gebruikte houtsoort van Nederland. Het bevat meer noesten en deze hebben een vlindervormige vorm. Het hout is geelachtig van kleur.

Beide zijn het harshoudende houtsoorten, waarbij grenen een opvallende harsgeur heeft en vuren niet. Ze kunnen slecht tegen vocht, hierdoor moet je het hout laten impregneren om er langer van te kunnen genieten. Behandeld zijn deze houtsoorten moeilijk van elkaar te onderscheiden.

De keuze voor welke houtsoort je uiteindelijk kiest ligt dan ook aan hoe grenen of vuren er uit ziet.

Grenenhout buiten

Kun je grenenhout buiten gebruiken?

Grenenhout kan goed buiten gebruikt worden, maar dient dan wel geïmpregneerd te worden.

Onbehandeld grenen gaat 5 tot 10 jaar mee. Het is zeer gevoelig voor schimmels, houtrot en verschillende weersomstandigheden.

Als je grenen laat impregneren of je koopt geïmpregneerd grenen dan is het hout beter bestand tegen vocht en schimmels, hierdoor gaat het hout langer mee. De duurzaamheid wordt hierdoor met 5 à 10 jaar vergroot.

Het is een zeer populaire houtsoort en niet duur. Hierdoor leent grenenhout zich goed voor buiten gebruik. En kun je makkelijk een nieuwe frisse uitstraling in je tuin creëren.

 

Geïmpregneerd grenen

Wat is geïmpregneerd grenen hout?

Hierboven heb je kunnen lezen dat geïmpregneerd grenen hout een must is voor buitentoepassingen. Eigenlijk betekend geïmpregneerd hout dat het bewerkt is met een middel om de duurzaamheid van het hout te vergroten. Hierdoor kun je langer van je hout genieten.

Het zou zonde zijn dat je heel trots bent op je nieuwe schutting, maar dat deze niet lang meegaat. Dan is het hout relatief goedkoop, maar moet je dit snel weer vernieuwen. Door geïmpregneerd hout te kopen is dit niet het geval.

Koop je geïmpregneerd hout wat je later nog gaat bewerken? Hou er dan rekening mee dat wanneer je het hout gaat zagen of bewerken het hout op deze plekken zijn bescherming van het impregneren verliest. Een goede oplossing hiervoor is Randsealer. Met dit middel kun je kleine oppervlaktes opnieuw impregneren zodat deze niet sneller aangetast worden dan de rest van het geïmpregneerde grenen hout.

grenenhout behandelen

Wat zijn de voordelen van grenen hout behandelen?

Door grenen hout te behandelen verleng je de levensduur van het hout. Het biedt betere bescherming tegen UV-straling van de zon, regenwater, schimmels, houtrot, uitdroging en kromtrekken van het hout.

Geïmpregneerd hout hoef je niet altijd te behandelen, maar kan zeker een extra toevoeging zijn. Het zorgt dat het hout niet vergrijsd en door het te behandelen verleng je de levensduur, waardoor het hout duurzamer wordt. Grenen verkleurt door weersinvloeden onregelmatig, doordat je het hout behandeld kun je dit voorkomen.

Grenen hout behandelen kan door middel van beitsen, verven of een olie te gebruiken. Hieronder wordt besproken hoe je dit zelf kan doen en wat de voordelen hiervan zijn.

 

Kun je grenenhout beitsen?

Grenenhout beitsen is een hele goede optie om ervoor te zorgen dat het hout langer mooi blijft en een goede bescherming heeft. Beits zorgt ervoor dat het hout bestand is tegen vocht, vuil en weersinvloeden. Hierdoor gaat het hout langer mee.

Beits is een niet dekkende beschermlaag, hierdoor blijft de houtnerf zichtbaar en behoud je de mooie uitstraling van het hout. Je hebt beits in verschillende kleuren, maar is ook kleurloos beschikbaar.

Als grenen geïmpregneerd is kan het hout een licht groene kleur krijgen. Vind je dit niet mooi? Kies dan voor een mooie bruine tint beits om de mooie houtkleur weer tevoorschijn te halen.

Wil je extra lang van je houten meubel, schutting, tuinhuisje of overkapping genieten? Koop dan geïmpregneerd hout en ga het grenenhout beitsen! Dit biedt dubbele bescherming. Het hout beitsen dient elke 4 à 6 jaar herhaald te worden.

Kun je grenenhout verven?

Grenenhout verven zorgt voor een goede bescherming van het hout. Het voordeel van verf, ook wel dekkende beits genoemd, is dat je het geheel naar smaak kan maken. Je hebt het in elk gewenste kleur. Je kunt zelfs nog kiezen tussen zijdeglans of een matte uitstraling.

Als je het hout wilt gaan verven moet je het van tevoren licht opschuren, zo zorg je ervoor dat oneffenheden verdwijnen en dat de verf beter blijft hechten aan het hout. Als het hout nog onbehandeld is, doe je er goed aan om 2 à 3 lagen aan te brengen. Laat de verf goed drogen tussen de lagen door voor de beste hechting. Om de 10 à 12 jaar moet je het hout opnieuw verven voor het beste resultaat.

Door het hout te verven zijn de nerven van het hout en de noesten niet meer zichtbaar. Verf biedt de beste bescherming tegen houtrot, schimmels en weersinvloeden.

 

Grenen hout olie

Olie zorgt ervoor dat de natuurlijke uitstraling van het hout zichtbaar blijft. Heb je een meubel van grenenhout voor binnen? Dan is olie uitermate geschikt. Het hout komt minder in aanraking met temperatuurverschillen en vocht, waardoor olie een goede bescherming binnenshuis biedt.

Olie aanbrengen op je grenenhouten meubel kun je prima zelf doen, volg deze stappen:

 1. Schuur het hout tot dat het oppervlakte zacht aanvoelt.
 2. Breng de olielaag aan met een roller of kwast.
 3. Laat het een nacht drogen.
 4. Breng de 2e laag olie aan.
 5. Laat dit ook weer een nacht drogen.

Tip: Breng niet te veel olie aan, het mag niet boven op het hout blijven liggen. Olie trekt dan niet goed in en dringt niet diep door in het hout. Hierdoor droogt het minder goed en is het eindresultaat niet mooi gelijkmatig.

Wil je het hout buiten gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor een beits of verf! Hierdoor gaat het hout langer mee.

Is grenen hardhout?

Grenen is geen hardhout. Echter zegt hard of zachthout niet altijd iets over hoe stevig of zacht het hout is maar heeft het te maken met de voortplanting van bomen. Naaldhout is meestal zachthout, dit komt doordat zij zich voortplanten door ‘naakte zaden’. Zij laten de zaden vallen uit de bomen, deze komen op de grond terecht en kunnen daar dan weer ontkiemen.

 Loofbomen, ook wel hardhout genoemd, planten zich voort doormiddel van bedekte zaden. Deze zaden zijn omhult door bijvoorbeeld een vrucht.

Mensen denken vaak dat als het hout onder de categorie hardhout valt, het een harde houtsoort is. Maar niet alle loofbomen hebben sterk en hard hout.

Wil je weten of het hout wat je koopt lang meegaat? Dan moet je rekeninghouden met de duurzaamheidsklasse van het hout in plaats van alleen maar te kijken naar de categorie hardhout of zachthout.

Grenenhout meubels

Je kunt van grenenhout veel verschillende meubels maken. Ook is het hout zeer geschikt voor andere doeleinden. Doordat het hout in grote afmetingen besteld kan worden kun je er allerlei dingen mee doen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende meubels zoals een grenen eettafel of een grenenhout kast. Ook kun je grote projecten in de tuin doen met grenen zoals een schutting of een mooie vloer voor binnenshuis.

 

Grenen eettafel

Een grenen eettafel is erg populair. Je hebt al snel een massief houten tafel voor relatief weinig geld vergeleken met andere houtsoorten, deze zijn vaak veel duurder.

Doordat het hout in grote aantallen beschikbaar is en zich makkelijk laat bewerken kun je een eettafel uitzoeken in elk gewenste grootte en vorm. Het is mogelijk om een lange eettafel te kopen, hier kun je dan heerlijk aan tafelen met familie of vrienden. Of heb je liever een ovale, ronde, 6 hoekige eettafel? Het kan allemaal!

Kies voor een afgelakt tafelblad. Dit is makkelijker schoon te makken en beschermt je grenen eettafel tegen de leefbaarheid van het gezin.

 

Grenen houten vloer

Door de mooie uitstraling wordt een grenen houten vloer vaak gekozen. Vroeger werd grenen gebruikt als constructievloer, maar tegenwoordig wordt gekozen voor beton.

Vaak worden massief houten planken gebruikt voor de vloer. Hierdoor kan een vloer werken, dit houdt in dat het hout krimpt als het droog is. Hierdoor kunnen er naden ontstaan tussen de planken. Als de luchtvochtigheid weer omhoog gaat, dan zet het hout weer uit. Hierdoor verdwijnen de naden weer.

Grenen is een goedkopere optie dan andere houtsoorten. Als je de grenen houten vloer met regelmaat in de olie zet, kun je lang genieten van je houtenvloer.

 

Grenen schutting

Kies je ervoor om een schutting te maken van grenenhout? Kies dan altijd geïmpregneerd hout. Hierdoor kun je langer van je schutting genieten en blijft het mooi en stevig.

Grenen is makkelijk verkrijgbaar. Ook is het makkelijk te bewerken, zodat je zelf eenvoudig met het hout aan de slag kunt. Bovendien heeft het ook nog een gunstige prijs.

Wat is de kleur van grenen?

De kleur van grenen is licht geelachtig met lichtbruine vlammen. Door zonlicht verkleurt grenen snel naar een lichtbruine kleur. Na een aantal jaren aan blootstelling van UV-straling kan het hout vergrijzen. Geïmpregneerd grenen kan een groene gloed geven.

 

Wat is de duurzaamheidsklasse van Grenenhout?

Grenen heeft een duurzaamheidsklasse van 5, dit betekend dat het hout onbehandeld ongeveer 5 jaar meegaat.

Door grenen te impregneren verhoog je de duurzaamheid van het hout. Grenen krijgt dan een duurzaamheidsklasse van 3, dit betekent dat het hout 10-15 jaar meegaat.

Deel onze blog op social media.

2 Reacties

 1. Ina Schippers

  Zet geïmpregneerd grenenhout nog uit als het nat wordt?

  Antwoord
  • Woonscout dreamtime

   Hallo Ina Schippers, bedankt voor je vraag. Grenenhout kan uitzetten en krimpen door de opname van vocht in het hout. Het impregneren van hout vormt een beschermlaag tegen vocht. Hierdoor zal het hout minder snel gaan werken, maar het biedt geen garantie dat het hout helemaal niet meer werkt. Mocht je extra werking tegen willen gaan dan raden we aan om een extra beschermlaag aan te brengen doormiddel van olie, beits, verf of lak. Je zult er nooit aan ontkomen dat het hout werkt, maar je kan het wel aanzienlijk verminderen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs