Garage inrichten: 6 Tips en ideeën voor een slimme indeling 2022

garage inrichten
Leestijd: 5 minuten

Een garage inrichten is wellicht één van de moeilijkste inrichtingen van het huis. Een garage kan verschillende doelen dienen, denk dus goed na over je wensen.

Wij helpen je op weg met de laatste professionele ideeën voor een slimme garage indeling. Een inrichting die is afgestemd op jouw doelen en wensen.

Zet je de garage in als opbergruimte voor je auto of fiets? Of wil je juist gaan klussen? Wordt het een hobbykamer of juist een extra leefruimte? Een combinatie van misschien?

Een garage inrichten biedt ongelooflijk veel mogelijkheden. Wij leveren inspiratie met 6 tips voor het perfect inrichten van de garage.

 

Wat is het doel van de garage inrichting?

Allereerst is het belangrijk om het doel van de garage inrichting te bepalen. Zonder een duidelijk doel, weet je niet waar je naartoe wilt werken. We helpen je een eindje op weg door wat doelen te benoemen.

  • Opbergruimte
  • Parkeren van de auto
  • Opbergen of stallen van de fiets en scooter
  • Klusgarage met eigen werkbank en gereedschap
  • Knutselen of hobbyruimte
  • Sportruimte
  • Extra slaapkamer of kantoor

Een garage kent vele verschillende indelingen. Wanneer je een kleinere woning hebt kun je overwegen een extra leefruimte toe te voegen. Denk hierbij aan een kantoor, sportruimte of een slaapkamer voor een extra kind. Allemaal hele praktische oplossingen.

Maar je kunt het ook gebruiken om te gaan klussen, hoe meer je zelf doet hoe lager de kosten.

Maar niet alles kan tegelijk. Als je een kleine garage hebt moet je wel goed nadenken over wat wel en niet kan.

 

Garage opbergideeën

Handige garage opbergideeën bij het garage inrichten.

Het is belangrijk om bij de garage indeling rekening te houden met voldoende opbergkasten. Wat je vaak ziet is dat de lange muur wordt gevuld met wandplanken.

Doordat je lagen boven elkaar maakt creëer je relatief veel opbergruimte. Terwijl het weinig ruimte van de garage inneemt. Als je dit zelf wilt maken kun je hiervoor het beste stevige houtsoorten gebruiken. Douglas hout, eikenhout, grenenhout en steigerhout lenen zich perfect voor wandplanken.

Gebruik je de garage als doorloop en ontvang je gasten? Dan kun je het beste de stelling van wandplanken netjes afwerken en afsluiten met deurtjes. Hiermee zorg je ervoor dat je spullen niet direct in het zicht staan.

Wij raden aan om losse spullen in doorzichtige bakken op te bergen. Hierdoor kun je het makkelijk terugvinden en hoef je niet alles overhoop te halen.

 

Garage indeling om een auto te parkeren

Een auto zal een groot gedeelte innemen van je garage indeling. Meet eerst de breedte van de garage op en de breedte van je auto. Je wilt geen schade rijden aan de auto door een te krappe doorgang.

Om de auto in de garage te parkeren dien je een parkeerplaats aan ruimte vrij te houden. Hiernaast is het aan te raden om de garage in te richten met een extra brede garagedeur. Gebruik hiervoor een  garagedeur die naar boven afrolt. Deuren die naar binnen openslaan hebben veel ruimte nodig.

Wanneer het budget het toelaat automatiseer je de garagedeur. Zodat je niet elke ochtend de garagedeur handmatig open en dicht hoeft te doen. Daarentegen een elektrische afstandsbediening, waarmee je op afstand kan bedienen.

Een auto kan jaren langer meegaan als je hem binnen zet. De bescherming tegen weersinvloeden en hogere temperatuur werken in je voordeel.

 

Garage inrichten voor het stallen van fietsen en scooters

Als je de garage wilt inrichten om fietsen te stallen heb je verschillende oplossingen. Om zo weinig mogelijk ruimte in te nemen kun je fietsen aan de muur hangen.

Je kan speciale ophangbeugels en sets kopen waarmee je meerdere fietsen tegelijk kunt ophangen. Hierdoor bespaar je ontzettend veel vierkante meter in de garage.

Heb je een grotere garage en moeten er meer fietsen gestald worden? Dan kun je het beste een fietsenrek vastmaken aan de grond. Hierdoor staan de fietsen geordend en stevig op hun plek. Een efficiënte en slimme inrichting van je garage.

Wij raden aan je scooter altijd binnen te zetten. Helemaal wanneer je in de stad woont. Een scooter is namelijk target nummer één voor vandalisme. Door hem binnen te zetten bespaar je jezelf een hoop ellende en kosten. Daarnaast gaan de onderdelen langer mee en heb je langer rijplezier. De scooter zet je gewoon ergens vlakbij de uitgang. Zodat je makkelijk in en uit kan rijden.

 

garage inrichten voor gereedschap

Garage inrichten met eigen werkbank en gereedschap

Voor de fanatieke klusser kan een eigen werkbank en plek voor gereedschap niet ontbreken.

Door je werkbank aan de brede kant van de garage te zetten bespaar je een hoop ruimte. Het lange gedeelte van de garage biedt voldoende ruimte om planken te zagen. Hiernaast kun je het gebruiken voor grotere projecten zoals houtbewerking en meubels maken. Deze garage indeling is voornamelijk geschikt voor smallere garages.

Wanneer je een brede garage hebt kun je de werkbank ook in de lengte plaatsten. Boven de werkbank plaats je een bord met verschillende ophangsystemen. Hieraan kun je mooi het gereedschap gesorteerd ophangen. Zodat je het juiste stuk gereedschap direct kunt vinden als je het nodig hebt. Omdat de garage breder is hebt je naast de werkbank nog voldoende ruimte voor je klussen.

 

Knutselen, hobbyruimte of sportruimte

Als je de garage wilt inrichten voor een knutsel-, hobby- of sportruimte dan is goede isolatie een must. Over het algemeen kost het zo’n €5000,- om een garage te laten isoleren. Als je het zelf doet bespaart dit een hoop geld. Je legt de isolatieplaten tegen de wanden van de garage. Hierna betimmer je de wanden voor een mooie afwerking, zodat het isolatiemateriaal is weggewerkt. Overweeg de vloer ook te isoleren, zodat je geen koude voeten krijgt. Nu de ruimte het juiste klimaat heeft kan je hem eenvoudig ombouwen tot een knutsel, hobby of sportruimte.

Bedenk goed wat je wilt plaatsen en teken de vierkante meters uit op papier. Bedenk de best mogelijke inrichting van de garage voordat je de garage gaat inrichten.

 

Richt je garage in als extra woonruimte

Een garage inrichten als extra leefruimte kan soms noodzaak zijn. Er is een nieuw kind op komst en extra woonruimte is nodig. Je kunt er dan voor kiezen om je garage om te toveren tot een extra slaapkamer of kantoor. Hiervoor moet je de vloeren, muren en het plafond eerst isoleren zodat het leefbaar wordt.

De garagedeur vervang je voor een kozijn. Idealiter één met veel glas en een deur in het midden. Zodat je doorgang creëert en extra zonlicht. In de lange muur van de garage kun je een raam laten inbouwen voor extra zonlicht. Voor nog meer zonlicht kun je een lichtkoepel in het dak laten zetten.

Je kunt zelfs een lichtkoepel nemen die automatisch open en dicht gaat. Leg je bed eronder en je hoeft niet meer naar buiten om bruin te worden.

Welke garage ga jij inrichten? Laat het weten in de reacties.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs