Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Lariks en Douglas hout?

Lariks of Douglas hout
Leestijd: 5 minuten

Lariks (latijn: Larix) en Douglas zijn beide houtsoorten die geschikt zijn voor buitengebruik zoals in de tuin. Het hout wordt ook wel Lariks Douglas hout genoemd. Waardoor mensen deze houtsoort vaak verwarren met Douglas hout.

Desondanks zijn het wel degelijk twee verschillende houtsoorten, afkomstig van verschillende bomen. Maar is de Lariks of Douglas nou geschikter om te kopen? Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Als overeenkomst zijn beide houtsoorten sterk, watervast en relatief hard voor een zachthout. Beide houtsoorten worden geclassificeerd als duurzaam. Feitelijk bestaat Lariks Douglas hout dus niet. Omdat het wel degelijk één van de twee soorten moet zijn.

Beide houtsoorten zijn geschikt voor onder andere:

  • Schuttingen
  • Tuinhuizen
  • Vlonders
  • Overkappingen
  • Kozijnen
  • Deuren
  • Gevelbetimmering
  • Onderdelen als planken en balken voor buitengebruik

In essentie zijn beide houtsoorten dus geschikt voor verschillende toepassingen in de tuin. Eikenhout is duurzamer dan zowel de Lariks als de Douglas en ook geschikt voor buiten.

 

verschil lariks en douglas

Wat is het verschil tussen Lariks en Douglas hout?

Het grootste verschil tussen Lariks en Douglas hout is de kleur. De Lariks heeft met zijn lichtgele kleur een mooie warme uitstraling.

Douglas hout heeft ook een warme uitstraling maar heeft een roze tot lichtrode kleur. Wanneer de tijd vordert zal het geelbruin worden. Later kan het ook nog een oranje gloed krijgen.

Als u Lariks en Douglas planken dus door elkaar gebruikt, kan u een orkest van kleurverschil in uw schutting krijgen. Koop daarom de planken bij één aanbieder.

Wanneer u het hout gebruikt om te gaan timmeren of een constructie wilt bouwen. Geef dan de voorkeur aan Douglas hout. Dit hout is namelijk wat steviger en zal minder snel scheuren bij het schroeven en boren.

Daarentegen is Lariks hout dus fragieler en splijt sneller. Gebruik daarom altijd scherp gereedschap als je het wilt bewerken. Je kunt dus wel zeggen dat Douglas hout een stukje sterker is dan Lariks.

 

verschil duurzaamheid tussen larikshout en douglas hout

Wat is het verschil in duurzaamheid tussen Lariks en Douglas?

Wanneer we kijken naar de duurzaamheidsklasse van de Lariks en Douglas zien we dat ze gelijkwaardig zijn. Het reguliere Europees Lariks (latijn: Larix decidua) heeft een duurzaamheidsklasse van 3-4.

Daarentegen heeft het Siberisch Lariks (latijn: Larix sibrica.) een duurzaamheidsklasse van 2-3. Douglas hout heeft een duurzaamheidsklasse van 3. Dit houdt in dat Siberisch Lariks iets duurzamer is dan Douglas hout.

Lariks uit Europa is iets minder duurzaam dan Douglas hout. Veel websites geven aan dat Lariks duurzamer is dan Douglas hout. Maar dan bedoelen ze dus het Siberisch Lariks en niet de Europese variant.

 

larikshout links en douglas hout rechts

Wat is het verschil in levensduur tussen Larikshout en Douglas hout?

Onbehandeld heeft Europees Lariks en Douglas hout een levensduur tussen de 10 en 15 jaar. Waar Douglas hout het iets langer vol zou moeten houden dan Larikshout. Echter zal in de praktijk het verschil verwaarloosbaar zijn.

Siberisch Lariks is daarentegen duurzamer dan Douglas hout en heeft een langere levensduur. Siberisch Lariks gaat tussen de 10 en 25 jaar mee. Doordat dit houtsoort groeit in een kouder klimaat heeft het hout een hogere dichtheid. Dit zorgt ervoor dat het harder en tegelijkertijd duurzamer is.

Wanneer je gaat voor de lange termijn kan je dus het beste kiezen voor Siberisch Lariks. Echter groeit deze boom minder snel en is het hout dus kostbaarder. Europees Lariks en Douglas hout groeien in Noord West Europa en groeien juist sneller, waardoor ze vaak ook goedkoper zijn.

Vaak worden deze houtsoorten onder dezelfde naam aangeboden zoals: Lariks Douglas. Kijk dus goed welk soort je koopt.

 

over Douglas hout

Douglas hout

Lees onze uitgebreide blog over Douglas hout.

Douglas hout wordt gezaagd van de boomstam van de Douglasspar. De Douglasspar kan in Europa een hoogte van meer dan 50 meter bereiken. Waarvan een gedeelte van 20 meter compleet vrij van takken is. Dit gedeelte wordt dan ook gebruikt om lange planken uit te zagen. Hiernaast maakt dit Douglas hout geschikt voor bouw en constructie waarbij lange planken nodig zijn.

Het gedeelte van de boom wat wel takken bevat geeft knoest in hout. Het gedeelte zonder takken is vrij van knoesten.

Deze boom komt in veel gebieden in Europa voor waaronder in Nederland. Oorspronkelijk kwam Douglas hout enkel voor in Amerika van de Origin Pine. De Amerikaanse variant kan een hoogte van 100 meter bereiken. Het hout wat hier beschikbaar is komt vaak uit Europa.

 

douglas hout kenmerken

Kenmerken van Douglas hout

Douglas hout is roze tot licht van kleur. Hiernaast heeft het een mooi recht draadverloop, in tegenstelling tot de Lariks waarbij die onevenredig is.

Door de snelle en vroege ontwikkeling van veel kernhout bevat Douglas hout veel hars. Hars is een belangrijke factor in de bestrijding van schimmels en houtrot. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het hout constant harder wordt.

Naar verloop van tijd kan er vergrijzing optreden door invloed van de zon. Wanneer je dit wilt vermijden is het aan te raden het hout te behandelen met olie of beits. Hiermee behoud je de natuurlijke kleur.

Wil je zelf aan de slag met hout beitsen? Lees hier onze blog.

 

larikshout

Larikshout

Lees onze uitgebreide blog over Larikshout.

Larikshout is afkomstig van de Lariks. Het is een boom die zeer snel kan groeien, waardoor grote groeiringen ontstaan. Dit maakt dat dit een grovere houtsoort is, met grotere knoesten, kwasten en noesten in het hout.

Larikshout heeft voor een naaldhoutsoort een zeer hoge dichtheid. Hierdoor is de werking van het hout relatief laag ten opzichte van andere naaldhoutsoorten. Door de hoge dichtheid is het hout stevig wat het interessant maakt voor de bouw.

Ook bevat Larikshout veel hars waardoor het goed beschermd is tegen houtrot en schimmels. Het is net als Douglas hout watervast en zeer geschikt voor gebruik in de tuin.

Het draadverloop van de nerf is wat onrustig. Wilt u een rechte nerf? Kies dan voor Douglas.

De Siberische Lariks groeit minder snel door het koude klimaat. Dit maakt dat de groeiringen dichter op elkaar zitten. Dit is tegelijkertijd de reden dat dit hout duurzamer is dan zijn Europese soortgenoot. Tegelijkertijd zijn hierdoor de noesten in het hout kleiner.

 

Tip voor het gebruik van Lariks en Douglas

Zowel Lariks als Douglas mag niet direct in contact komen met de grond. Om dit te voorkomen dien je gebruik te maken voor betonnen constructie op de grond. Het hout kan hieraan bevestigd worden zodat direct contact met grond vermijd wordt.

Het verschil tussen Lariks en Douglas is dus niet zo groot. Beide houtsoorten zijn vergelijkbaar en daarom worden ze door elkaar gebruikt. Kies jij voor Lariks of Douglas? Laat het ons weten in de reacties! Hiernaast geven we graag antwoord op je vragen.

Deel onze blog op social media.

2 Reacties

  1. P.H.M.van de Kletersteeg

    Douglas heeft “spint”dat is de buitenkant van de stam, wit, en kan niet gebruikt worden.
    Douglas is rood, en kan meer dragen, veel meer, dan larix.
    Kort aan de kant spijkeren kan niet, dan barst het.
    Douglas is ook wat harder.

    Gedroogd kan het bijna net zoveel dragen als eiken.
    Douglas is wereldwijd het meest gebruikte timmerhout

    Antwoord
    • Woonscout dreamtime

      Goede toevoeging. Zijn we het mee eens.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *