Hoe kun je nieuw hout oud maken?

nieuw hout oud maken
Leestijd: 3 minuten

 

Oud hout staat voor sfeer en karakter, dus niet zo gek dat je dit mooi vindt! Hout wat lange tijd buiten staat krijgt van nature een oud en verweerde look. Door de zon, regen, vuil en wind verkleurd het hout en krijgt het een oude karakteristieke uitstraling.

Heb je dit geduld nu niet? En wil je direct de uitstraling van hout wat in al die jaren oud wordt? Wij hebben 5 eenvoudige manieren voor je opgezocht waarmee je nieuw hout oud kan maken!

 

hout oud maken met koffie

Met koffie

Door het hout te behandelen met koffie kun je het hout oud laten lijken. Het is een simpele klus en bovendien ook nog eens een goedkope manier. Als je geen onbehandeld hout hebt, zorg er dan voor dat je het oppervlakte goed schuurt. Door het schuren van het hout verwijder je oude verf en beits resten.

Zet een sterke pot koffie of gebruik oploskoffie. Als dit mengsel klaar is kun je het uitwrijven op het oppervlakte waardoor de kleur van de koffie het hout binnendringt. De kleur wordt bepaald door de sterkte van de koffie. Hoe sterker de koffie, hoe donkerder het hout wordt.

Vindt je het spannend om het hout oud te maken met koffie? Doe het mengsel dan eerst op een klein stukje. Vindt je de kleur mooi? Pak dan het gehele oppervlakte mee.

De koffie trekt vanzelf in het hout, als het goed is opgedroogd zijn de effecten goed zichtbaar. Een eenvoudige en goedkope klus om een oude uitstraling te creëren aan het hout.

 

Geschilderd hout oud maken

Geschilderd hout oud maken doe je zo!

Doormiddel van verf kun je het hout oud laten lijken. Kies een kleur verf uit, verf hiermee het oppervlakte van het hout. Zorg ervoor dat je de verflaag goed laat drogen. Breng hierna een tweede laag verf aan, maar zorg dat deze donkerder is dan de eerste laag. En laat deze laag ook goed drogen.

Zo nu heb je het voorwerk gedaan. Om verf oud te laten lijken heb je nu alleen nog een stukje schuurpapier nodig. Schuur voorzichtig over het hout heen zodat het bovenste laagje her en der vervaagt. Hierdoor wordt de onderste verflaag zichtbaar.

Doordat je twee kleuren hebt gebruikt en hierna hebt geschuurd krijgt het hout een oude uitstraling. Het lijkt nu net alsof de verf eraf bladert.

 

Hout oud maken met azijn en staalwol

Met azijn en staalwol

Deze optie om je nieuwe hout oud te maken vergt wat voorwerk. Pak de volgende benodigdheden:

  1. Glazen pot
  2. Azijn
  3. Staalwol
  4. Zeef/koffiefilter
  5. Kwast

Vul de glazen pot met azijn. Voeg hierna de staalwol toe en sluit de pot af. Laat dit mengsel ongeveer 4 dagen staan totdat het staalwol is opgelost. Giet het mengsel door de zeef of koffiefilter om de overgebleven harde stukjes te verwijderen. Je mengsel is nu klaar.

Deze oplossing kun je vervolgens met een kwast aanbrengen op je houten meubel. Herhaal dit proces totdat je het resultaat mooi vindt. Zo kun je met dit proces het hout oud maken. Met azijn en staalwol wordt dit proces versnelt, zonder dat dit jaren duurt.

 

Hout oud maken door een vuurtje

Hout oud maken door een vuurtje!

Het enige wat je nodig hebt is een gasbrander en een staalwol borstel. Hiermee kun je eenvoudig nieuw hout oud maken door een vuurtje alsof het jaren buiten heeft gelegen.

Door met de gasbrander heen en weer over het hout te gaan komt er een zwarte verkoolde kleur op het hout. Ga daarna met een staalborstel over het hout heen. Hierdoor wordt de houtnerf beter zichtbaar.

Het hout stofvrij maken en eventueel nog nabehandelen met olie of beits voor een betere bescherming. Oud hout maken door een brander doe je zo in een handomdraai.

 

Hout oud maken met vaseline

Met vaseline

Als laatste optie kun je het hout oud maken met vaseline. Breng verdeeld over het hout vaseline aan. Doordat je het oppervlakte nu vet maakt, hecht verf niet goed aan het hout. Smeer de vaseline subtiel op het hout zodat de verf op sommige delen wel pakt en andere delen niet.

Hierdoor heb je op een makkelijke manier het hout een oude look gegeven. Dit komt doordat het dan net lijkt alsof de verf is afgebladerd.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *