Ontdek het beste hout voor buiten. We bespreken verschillende houtsoorten voor buiten en de bijkomende eigenschappen en kenmerken.
Hiernaast leggen we uit voor welke buitenprojecten het hout ingezet kan worden. Als je begint aan een nieuw project is het belangrijk om het juiste hout voor buiten te gebruiken. Zo voorkom je dat het hout snel gaat rotten en aangetast wordt door schimmels.
De duurzaamheidsklasse geeft aan hoe goed een houtsoort bestand is tegen vocht en schimmels. Hiernaast is het bepalend voor de levensduur van het hout en jouw project.
Welk hout voor buiten?
Houtsoorten die onbewerkt buiten gebruikt kunnen worden, hebben van nature een hogere dichtheid. Deze houtsoorten zijn afkomstig uit koudere gebieden en groeien slomer, waardoor de dichtheid verhoogt. Hierdoor is dit hout voor buiten beter beschermd tegen vocht en schimmels. Het heeft dus een lage duurzaamheidsklasse.
Hout met een duurzaamheidsklasse van 1 is het beste beschermd tegen vocht en schimmels. Daarentegen is hout met een duurzaamheidsklasse van 5 het minst goed beschermd.
Wanneer hout standaard niet goed is voor buitengebruik, kun je het behandelen. Je kunt hout impregneren (doordringen met schimmelwerende stof) om de duurzaamheidsklasse te verhogen. We noemen dit geïmpregneerd hout. Hiernaast kun je het hout behandelen met beits of lak, hiermee breng je een waterafstotende laag aan.
Welk hout voor buiten?
- Douglas Hout
- larikshout
- eikenhout
- grenenhout
- vurenhout
Douglas hout
Douglas hout is het meest gebruikte houtsoort voor buiten.
Het is een naaldhout, waardoor het gekwalificeerd wordt als zachthout. Hierdoor zou je denken dat het zacht is, maar Douglas hout is een zeer sterke en harde houtsoort.
Het hout bevat van nature veel hars, wat extreem hard wordt wanneer het droogt. Douglas hout heeft onbewerkt een duurzaamheidsklasse 3, waardoor het 10 tot 15 jaar mee gaat.
Door het hout te behandelen met beits kun je de levensduur verlengen met 5 tot 8 jaar.
Hiernaast is Douglas hout heel eenvoudig te bewerken met de hand en machines. Dit komt omdat het hout stevig is en hierdoor niet snel scheurt of splijt.
Toepassingen:
- terrasoverkappingen
- veranda’s
- tuinmeubels
- schuttingen en meer
Larikshout
Larikshout wordt gekwalificeerd als een goed hout voor buiten.
Europees lariks heeft een duurzaamheidsklasse van 3, waardoor het 10 tot 15 jaar mee gaat. Hiernaast heb je ook Siberisch lariks met een duurzaamheidsklasse van 2.
De Siberische variant heeft een hogere dichtheid, groeit in een kouder klimaat en gaat 15 tot 25 jaar mee.
In Nederland koop je over het algemeen Europees larikshout, wat je kunt herkennen aan de gele kleur. Het groeit snel, is niet duur, maar is desondanks relatief hard voor een naaldhoutsoort.
Lariks en Douglashout worden vaak door elkaar gehaald, omdat de houtsoorten zoveel op elkaar kijken. In essentie is de kleur verschillend en scheurt en splijt larikshout sneller bij het bewerken. Gebruik dus extra scherp gereedschap. Lees onze blog over de verschillen tussen larikshout en Douglas hout.
Toepassingen:
- planken
- balken
- schutting
- gevelbekleding
- tuinhuis
- rabatdelen
- tuinhout
- vlonderplanken
- overkapping
- kapschuur
- tuinafscheiding
- steigerpalen
Eikenhout
Eikenhout is zonder behandeling een zeer duurzame houtsoort voor buiten.
Dit houtsoort heeft een duurzaamheidsklasse van 2 en kan 15 tot 25 jaar mee gaan. Uiteraard kun je de levensduur nog verder verlengen door het Eikenhout te behandelen met beits of lak.
Tegelijkertijd is dit goed voor het behoud van de natuurlijke kleur. Wanneer eikenhout te lang in de zon staat begint het te vergrijzen.
In de basis is dit houtsoort een stuk prijziger dan de andere houtsoorten. Daarom wordt het niet grootschalig gebruikt voor grote projecten. Stel dat je een veranda bouwt van eikenhout, dan gaat die een stuk langer mee. Echter zal de prijs voor het hout ook een stuk hoger uitvallen.
Toepassingen:
- veranda’s
- tuinhuizen
- schuttingen
- tuinmeubels
- terrasoverkappingen
Grenenhout
Grenenhout is in de basis helemaal niet goed bestand tegen vocht en schimmels.
Het heeft een duurzaamheidsklasse 5 en gaat onbehandeld niet langer dan 5 jaar mee. Desondanks is het een veel gebruikt hout voor buiten. Geïmpregneerd grenenhout heeft namelijk een duurzaamheidsklasse 3 en gaat 10 tot 15 jaar mee.
Het is een veel voorkomend houtsoort in Nederland en is in grote getallen aanwezig. Hierdoor is het een relatief goedkoop houtsoort voor buiten net als vurenhout. We zouden geen Nederlanders zijn als we niet een trucje bedachten (impregneren) om goedkoop hout om te toveren tot kwaliteit.
Toepassingen:
- deuren en kozijnen
- binnen en buitenbetimmering
- schuttingen
- balkhout
- steigerdekken
- paalhout
Vurenhout
Onbehandeld vurenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 4 en gaat het niet langer mee dan 5 tot 10 jaar. Zonder behandeling is het dus geen geschikt hout voor buiten.
Geïmpregneerd vurenhout heeft daarentegen een duurzaamheidsklasse 3 en gaat 10 tot 15 jaar mee. Als dit niet voldoende is kun je ook nog kiezen voor thermisch gemodificeerd vurenhout. Dit heeft een duurzaamheidsklasse van 2 en gaat 15 tot 25 jaar mee.
Vurenhout is het meeste gebruikte houtsoort van Nederland en wordt gevolgd door grenenhout. Ben je nog aan het twijfelen over de verschillende houtsoorten voor buiten? Lees dan onze blog over de verschillen tussen vurenhout en grenenhout.
Toepassingen:
- schuttingen
- vlonders
- pallets
- hekpalen
- masten
- deuren
- steigerdekken en meer.
Heb je nog onvoldoende informatie om te beslissen wat het perfecte hout voor buiten is? Stel je vraag dan hieronder.
0 reacties