Wat is Steigerhout? Behandelen, beitsen, verven, schilderen, olie, schuren, donkerder maken en zwart beitsen | 2023

door | 27, jan, 2022 | Houtsoorten | 0 Reacties

Steigerhout
Leestijd: 7 minuten

Wil je meer weten over steigerhout? Hier leer je alles wat je moet weten.

We bespreken de eigenschappen en kenmerken van steigerhout. Hiernaast bespreken we verschillende methodes om het hout te beitsen. Zodat je de meubels in elk gewenste kleur of effect kan maken. Dit kun je eenvoudig zelf uitvoeren.

Uiteraard bespreken we ook de voorbereiding zoals het schuren en ontvetten van het hout.

Wil je graag het steigerhout donkerder maken of juist lichter maken? Wij vertellen hoe je verschillende tinten van donker of licht kan creëren door te beitsen of te verven.

De voordelen en nadelen worden transparant tegen elkaar afwogen, zodat jij een weloverwogen besluit kan nemen.

 

wat is steigerhout

Wat is steigerhout?

Steigerhout is één van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Het is vurenhout en vuren is de Nederlandse benaming voor het hout wat afkomstig is van de fijnspar boom, ook wel Picea abies. Het kan veel noesten, kieren en scheuren bevatten. Wat het hout karakter geeft.

Steigerhout staat bekend om zijn lange nerven waardoor het stevig, taai en tegelijkertijd flexibel is. Hierdoor is het perfect te gebruiken voor steigers in de bouw.

Tegenwoordig wordt het steigerhout ook mooi opgeschuurd en behandeld, waardoor het veel gebruikt wordt voor meubelen. Het hout heeft als eigenschap dat het sterk is en een robuuste uitstraling heeft. Dit maakt het een populaire keuze voor vele interieurstijlen zoals industrieel, modern en landelijk. Andere houtsoorten die vaak gebruikt worden bij de industriele woonstijl: mangohout en teakhout. Hiernaast zijn acaciahout en notenhout ook geschikt voor meubels. Met de unieke houttekeningen zijn beide houtsoorten een goede toevoeging voor bijna alle interieurstijlen.

Vurenhout is een naaldhoutsoort en één van de meest gebruikte bomen in Nederland.  Het is een duurzaam houtsoort en in grote getallen aanwezig, waardoor het een relatief goedkoop houtsoort is. Steigerhout is geschikt voor zowel binnen als buiten gebruik.

 

waarom steigerhout beitsen

Waarom steigerhout beitsen?

Steigerhout beitsen brengt verschillende voordelen met zich mee. Met beits kan je het hout een nieuwe kleur geven en verleng je de levensduur. Zo kan je het omtoveren tot elke gewenste kleur en het donkerder maken of juist lichter maken.

Het is aan te raden om het hout zo snel mogelijk te bewerken met beits, zodat de kleur intact blijft. Wanneer het hout onbehandeld is zal het na ongeveer 7 maanden beginnen te vergrijzen. Dit proces gaat door tot het volledig grijs is.

Hiernaast heeft het beitsen van steigerhout een vocht afwerende werking. Hierdoor trekt het vocht minder snel in het hout en rot het minder snel. Dit is aan te raden tegen de natte kringen op tafels, maar ook voor steigerhouten buitenmeubelen en schuttingen die buiten in de regen staan.

 

hoe beits je steigerhout

Hoe beits je steigerhout?

Het is heel makkelijk om steigerhout te beitsen, je kunt dit eenvoudig zelf doen. Om de beits aan te brengen maak je gebruik van een blokkwast of een andere kwast met dunne draden. Het is namelijk van belang dat je de beits goed in de nerven aanbrengt. Hierdoor trekt de beits in het volledige oppervlak van het hout.

Daarentegen is het niet aan te raden een roller te gebruiken. Het voelt wellicht alsof dit sneller gaat, maar je brengt de beits dan heel oppervlakkig aan.

Aangezien steigerhout het beits heel goed absorbeert heb je er genoeg aan om één laag aan te brengen. Wel is het belangrijk dat je hoogwaardige steigerhoutbeits gebruikt.

 

hoeveel beits gebruiken bij steigerhout

Hoeveel beits gebruik je?

Voor 5 tot 6 m2 aan steigerhout raden wij aan een halve liter steigerhoutbeits gelijkmatig aan te brengen.

Soms wil je een tweede laag aanbrengen. Om extra kleur te geven of net die extra laag bescherming. Hiervoor gebruik je de helft van de hoeveelheid steigerbeits, ten opzichte van de eerste laag. Meer wordt toch niet opgenomen door het hout en zal aan zal slecht hechten aan het oppervlakte.

Voordat je de tweede laag aanbrengt moet je de eerste laag beits minimaal 5 uur laten drogen. Wanneer er overtollig beits op het hout zit, haal je dit weg met een pluisvrij doek.

 

Voorbereiding voor het beitsen

Steigerhoutbeits hecht het beste wanneer het hout droog en vetvrij is. Heeft uw hout dus in een omgeving gestaan waardoor het nu wat nattig aanvoelt? Laat het dan eerst even goed drogen door het binnen neer te zetten in een warmere ruimte.

Wanneer het hout al een beschermlaag heeft schuur je dit eraf totdat het hout zichtbaar wordt. Over het algemeen is het aan te raden het hout lichtjes op te schuren.

Nu is het tijd om het hout te ontvetten met ammonia (verdunt met water), gebruik handschoenen en een mondkapje ter bescherming.

Neem het hout vervolgens af met een licht vochtige doek om het ammonia te verwijderen.

Laat het hout drogen tot het goed droog is. Nu zal de beits perfect hechten aan de oppervlakte van het steigerhout.

 

hoe steigerhout schuren

hoe moet je steigerhout schuren?

Wil je steigerhout schuren? Dan maak je gebruik van een korrel tussen de 100 en 160. Mocht het hout al eerder behandelt zijn met een laklaag, verf of beits dan gebruik je een grove korrel.

Zorg er eerst voor dat je de zittende beschermlaag grondig verwijdert met de grove korrel. Vervolgens ga je verder met de korrel tussen de 100 en 160 om het steigerhout goed op te schuren.

 

hoe steigerhout donkerder maken

Hoe kan je steigerhout donkerder maken of zwart beitsen?

Je kunt eenvoudig steigerhout donkerder maken of zwart maken. Dit doe je door gebruik te maken van donkere steigerhoutbeits.

Er zijn verschillende soorten donkere beits verkrijgbaar, waardoor je keuze hebt uit verschillende donkere kleurtinten. Wanneer je het steigerhout zwart wilt maken, kies je voor de zwarte of “blackwash steigerhoutbeits”.

Hoe je het moet aanbrengen staat duidelijk vermeld op het productetiket. Aangezien de formules per type kunnen variëren, kan de hoeveelheid en dikte van de laag verschillen. Bezoek de dichtstbijzijnde bouwmarkt en vind de kleur die je zoekt.

Wilt u donker hout maar heeft u geen zin om het te behandelen? Kies dan voor notenhout, teakhout of mahoniehout. Deze houtsoorten hebben van nature een warme donkere uitstraling.

 

Waarmee steigerhout behandelen?

Wij raden het altijd aan om steigerhout te behandelen, zodat je de natuurlijke vergrijzing van het hout tegen gaat. Door een beschermlaag aan te brengen bescherm je het oppervlak tegen UV licht en viezigheid.

Voor het behandelen van vurenhout kan je kiezen voor beits, olie en verf. Maar welke methode ga je gebruiken? Dat is afhankelijk van je voorkeur voor duurzaamheid en uiterlijke kenmerken. Wanneer je het hout niet behandelt, kan het in de buitenlucht zo’n 7 tot 10 jaar meegaan.

Door dit houtsoort te behandelen kan je de levensduur met flink wat jaren verlengen. Zo krijg je meer waar voor je geld, want beits is goedkoper dan nieuwe meubelen.

 

Behandelen met verf of dekkende beits

Met verf (dekkende beits) breng je een dikke beschermende laag aan met veel pigment. Het steigerhout krijgt duidelijke de kleur van het verf (dekkende beits). De beschermlaag blijft zo’n 10 tot 12 jaar intact voordat er een nieuwe laag aangebracht moet worden.

Deze methode vormt film. Dit houdt in dat er een beschermlaag over het hout heen gaat. De structuur van het hout zal dus amper zichtbaar zijn.

 

Behandelen met semi-dekkende beits

Een semi-dekkende beits is transparanter en heeft minder pigment, waardoor je de natuurlijke houtstructuur beter behoudt. Het is een transparante beschermlaag die gemiddeld 3 tot 4 jaar bescherming biedt. Na deze periode zal er een nieuw laag aangebracht moeten worden.

De levensduur verschilt per product dus kijk goed op het etiket wanneer het tijd is voor een nieuwe onderhoudsbeurt. Semi-dekkende Beits biedt een watervaste bescherming met een matte uitstraling. Het wordt opgenomen in het hout waardoor het geen film vormt.

 

Behandelen met olie

Door steigerhout te behandelen met olie ben je beter in staat de natuurlijke houtstructuur te behouden dan met beits. Je hebt kleurloze olie, maar ook olie in verschillende transparanties en pigmenten.

Olie biedt zo’n 2 tot 3 jaar bescherming en moet na deze periode weer opnieuw aangebracht worden. Wanneer je gebruik maakt van kleurloze olie moet je rekening houden met een periode van 1 jaar.

Door het olie te mengen met bepaalde kleuren kan je elke kleur naar wens maken. Hiernaast verlengt het dus ook de levensduur van het product.

Olie is een ideale keuze als je meubelstuk prachtige effecten op het hout heeft die je wilt behouden. Vergeet niet bij alle behandelmethodes het hout eerste op te schuren en te ontvetten.

 

Waarom steigerhout verven en schilderen?

Door het steigerhout te verven en schilderen bied je de best mogelijke bescherming voor het hout. Vergeet niet dat dekkende beits ook onder verven valt. De kwaliteit van het verf beoordeel je op de volgende factoren:

  1. Dampopenheid: Kies een verf die zeer dampopen is, zodat het vocht zonder blokkade uit het hout kan verdampen.
  2. Flexibiliteit: Aangezien hout kan uitzetten en inkrimpen door temperatuurverschillen wil je een verf met hoge flexibiliteit. Het verf scheurt dan niet in dit proces.
  3. Pigment: Je wilt een goed dekkende verf, daarom kies je voor een verfsoort met veel pigment.

Door het verven en schilderen van steigerhout bescherm je het hout tegen vocht en schimmels. Hiernaast schilder je het eenvoudig in de gewenste kleur.

Tegenwoordig is de zwarte kleur steeds populairder voor binnen- en buitenmeubels. Je kan steigerhout zwart verven met een dekkende zwarte verf die dampopen, flexibel en een hoog pigment heeft. Vergeet niet eerst te schuren.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *