Wat is Douglas hout? Behandelen, beitsen, zwart maken, verven, eigenschappen, buiten, ontgrijzen, duurzaamheidsklasse, meubels | 2023

Douglas hout
Leestijd: 8 minuten

Douglas hout is een naaldhoutsoort uit Noordwest-Europa. Douglas kenmerkt zich door zijn nature hoge duurzaamheid en is erg sterk, recht en stabiel.

Het hout is zeer breed toepasbaar, denk hierbij aan binnen- en buitenshuis. Voor bijvoorbeeld schuttingen, vlonders, kozijnen, deuren etc.

Hiernaast is het hout is eenvoudig met de machine te bewerken.

Douglashout valt onder de categorie zachthout, echter is dit een zeer sterke houtsoort. Dit komt doordat de boom veel kernhout bevat. In het kernhout wordt veel hars aangemaakt, wat op den duur weer verhardt. Dit maakt het een ideale houtsoort voor buitengebruik.

Wil je alles weten over Douglas hout en waarom het goed toepasbaar is voor buiten? Lees dan snel onze blog hierover.

Wat is Douglas hout

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar en is één van de duurzaamste houtsoorten van Europa. Het is in grote afmetingen beschikbaar waardoor je het hout voor grotere projecten kunt gebruiken. Denk hierbij aan schuttingen, overkappingen, vlonders en tuinmeubelen.

Douglas heeft een warme uitstraling, de kleur is roze/rood en vergrijst met de jaren door zon en water.

Het is een mooi alternatief voor eikenhout en grenenhout. Dit komt door de mooie uitstraling en de gunstige prijs.

De Douglasspar kan tot wel 20 meter hoog worden waarbij er geen zijtakken aan de stam zitten.

 

Douglas hout behandelen

Hoe kun je Douglas hout behandelen?

Je kan Douglas hout behandelen waardoor het hout langer meegaat. Onbehandeld Douglas kan uitstekend gebruikt worden en gaat zeker 10 tot 15 jaar mee.

Door het hout te behandelen verleng je de duurzaamheid van het hout en uiteraard blijft de mooie warme uitstraling hierbij intact.

Door het hout te behandelen met olie, beits of verf bescherm je het hout tegen allerlei weersinvloeden. Na enige tijd gaat het hout vergrijzen door Uv-straling en vocht.

Het hout gaat werken als je het hout niet behandelt. Door Douglas hout te behandelen ga je dit proces tegen.

Douglas beitsen

Kun je Douglas beitsen?

Je kan zelf eenvoudig Douglas beitsen, dit is niet moeilijk. Waar je goed op moet letten is dat je het hout van tevoren licht opschuurt.

Door te beitsen bescherm je het hout en verlengt het de levensduur. Door beits behoud je de natuurlijke uitstraling van het hout. Je blijft de nerven zien wat het hout zo karakteriseert.

Beits is er in allerlei kleuren, hierdoor kun je het hout iedere look geven die je wilt. Bij transparante beits blijft de huidige kleur van het hout bestaan.

Je dient eens in de 6 à 8 jaar het Douglas hout opnieuw te beitsen, zo blijft het hout lang mooi.

 

Hoe kom je aan zwart Douglas hout?

Je kunt zwart Douglas hout in de winkel kopen, maar je kan het ook zelf zwart maken. Door de zwarte kleur krijgt dit een strak design en een industriële uitstraling.

Wil je het hout zelf zwart maken? Dit kan met een zwarte beits. Dit is eenvoudig zelf te doen. Als je naar de bouwmarkt gaat zijn daar verschillende soorten en merken beschikbaar. Waar je op moet letten is dat je kiest voor de buitenbeits.

Vooraf dien je het hout licht op te schuren voordat je de beits aanbrengt. Breng de beits aan met een kwast en zorg ervoor dat je met de nerf mee gaat.

Doordat je kiest voor een zwarte beits, blijft de houtstructuur en de nerven goed zichtbaar. Hierdoor krijg je een natuurlijke uitstraling.

Kun je Douglas verven?

Het is zeker mogelijk om Douglas te verven, dit is zelfs de meest duurzame oplossing omdat verf langer blijft zitten. Zorg er wel voor dat je voor een dekkende verf kiest, de standaard verf bladert sneller.

Het voordeel van verf is dat je het in elk gewenste kleur kan krijgen en makkelijk kunt kiezen voor een andere kleur als je bent uitgekeken op je meubel.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het verven van hout. Voordat je begint met verven moet je het hout eerst licht opschuren zodat de verf beter gaat hechten.

Ga niet verven in de brandende zon, dan droogt de verf te snel waardoor het niet gelijkmatig aangebracht kan worden. Ook kunnen er dan blaasjes ontstaan.

Je dient Douglas hout om de 10 – 12 jaar te verven.

 

Hoe kun je Douglashout behandelen mijn lijnolie?

Je kunt het beste de volgende stappen volgen om Douglashout te behandelen met lijnolie. Zorg ervoor dat je 2 lagen aanbrengt.

  1. Breng de eerste laag lijnolie aan met 20% terpentine. Zo impregneer je het hout en terpentine zorgt ervoor dat de olie dieper door kan dringen in het hout. Geen zorgen, terpentine verdampt waardoor alleen de olie achter blijft in het hout.
  2. Breng de tweede laag onverdund aan met alleen lijnolie.
  3. Laat het hout 1 dag drogen.

Door het hout te behandelen met lijnolie, ook wel lijnzaadolie, bescherm je het hout tegen weersinvloeden.

Je hebt verschillende tinten, waardoor je het hout lichter of donkerder kan maken.

In de bouwmarkt zijn 2 soorten lijnolie verkrijgbaar. Kies voor de gekookte lijnolie, deze heeft een snellere droogtijd.

eigenschappen van Douglas hout

Wat zijn Douglas hout eigenschappen?

Douglas hout heeft een aantal sterke eigenschappen waar je het aan kan herkennen. Het is één van de hardste naaldhoutsoorten van Europa. Naar mate het hout droogt, wordt het steeds harder.

Het hout heeft een fijne tot matige nerf. De kern van het hout heeft een warme rood/roze kleur. Het splinthout kenmerkt zich daarentegen door een licht bruine kleur. Als het hout onbehandeld is, zal het na enige tijd vergrijzen.

Levensduur van deze soort is 10 tot 15 jaar. Het is relatief goedkoop hout voor een harde houtsoort.

 

Douglat hout perfect voor buiten

Is Douglas hout buiten toepasbaar?

Douglas hout is zeer geschikt voor buiten, in allerlei toepassingen. Het is een harde houtsoort en is erg sterk. Doordat het hout onbehandeld 10-15 jaar meegaat, is Douglas een goede keus om buiten te gebruiken.

Mocht je het hout gebruiken voor een schutting, zorg er dan voor dat het hout ongeveer 15 cm boven de grond staat. Dit kun je doen door er betonblokken onder te zetten.

Doordat het hout geen contact heeft met de natte vochtige grond heeft het geen kans om te gaan rotten of schimmelen. Hierdoor gaat het hout langer mee en verkort je de levensduur van het hout niet.

Kun je van Douglas tuinmeubelen maken?

Je kunt met Douglas verschillende tuinmeubelen maken, je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Denk hierbij aan

  • tuintafels
  • bijzettafeltjes
  • krukjes
  • bankjes
  • loungebanken
  • picknicktafels

Je weet inmiddels dat Douglas erg hard en sterk is en dat het lang meegaat. Hierdoor is Douglas zeer geschikt voor tuinmeubelen waar je extra lang van kan genieten.

 

Hoe kun je Douglas hout ontgrijzen?

Er zijn verschillende manieren om Douglas hout te ontgrijzen. Het is een mogelijkheid om het hout veel en hard te schuren zodat je de bovenste laag eraf haalt. Echter kost dit veel kracht en energie.

Je kunt er ook voor kiezen om een product aan te schaffen uit de winkel. Er zijn meerdere producten te verkrijgen om het hout te ontgrijzen. Dit gaat sneller en kost minder kracht.

  • Maak de oppervlakte van het hout schoon met een natte doek.
  • Maak het hout goed nat.
  • Breng het product (gel of spray) aan.
  • Laat het goed inwerken, kijk hiervoor op het etiket hoelang de inwerktijd is. (Afhankelijk van het product 10 tot 20 min.)
  • Schrob na de inwerktijd met een borstel het hout goed schoon.
  • Laat het hout 24 uur drogen.
  • Breng na de tijd olie of beits aan om opnieuw vergrijzen te voorkomen.

Hoe kun je vergrijsd Douglas hout behandelen?

Vergrijsd Douglas hout behandelen? Doe dit niet direct over de vergrijsde laag. De toplaag van het hout wordt ruw en pluizig door de jaren heen.

Zorg ervoor dat je het hout eerst schuurt. Zo zorg je ervoor dat de ruwe laag zacht wordt en verwijder je de pluizen. Daarna kun je het hout behandelen met verf, olie of beits.

Hierdoor krijg je weer de mooie look van het hout terug. Door jarenlange blootstelling van Uv-straling en regen tast dit de kleurstoffen in het hout aan, hierdoor vergrijst Douglas hout als het onbehandeld is.

 

Is Douglas hardhout?

Douglas is een harde en sterke houtsoort. Doordat het een naaldhout is wordt het zachthout genoemd. Mensen denken vaak dat hardhout hard is en zachthout zacht. Dit is echter niet bij alle houtsoorten het geval.

De benaming hard- of zachthout heeft met de voortplanting te maken van de boom. Naaldbomen vallen onder zachthout doordat ze over het algemeen snel groeien en hierdoor minder duurzaam en stevig zijn.

Echter is Douglas hierop een uitzondering en is het erg sterk en duurzaam. Hierdoor is Douglas een hardhout soort en één van de meest duurzame houtsoorten van Europa.

 

duurzaamheidsklasse van Douglas hout

Wat is de duurzaamheidsklasse Douglas?

De duurzaamheidsklasse van Douglas is 3. Dit houdt in dat het hout onbehandeld 10 tot 15 jaar meegaat. Ondanks alle blootstellingen van zon en water gaat het hout lang mee.

Houtsoorten zijn in te delen in 5 duurzaamheidsklasse ’s, waarbij 1 het meest duurzaam is en 5 het minst duurzaam.

Door Douglas te behandelen met olie, beits of verf gaat het hout zelfs nog langer mee, tot wel 20 jaar.

Wat is het verschil tussen Lariks en Douglas?

Het verschil tussen deze twee houtsoorten is niet groot. Het grootste verschil zit hem in de kleur.

Larikshout kenmerkt zich met de kleur lichtbruin en Douglas heeft een rood/roze kleur.

Douglashout scheurt minder snel bij boren en schroeven dan lariks waardoor dit makkelijker te gebruiken is bij schuttingen en/of overkappingen.

Wilt u alles weten over de verschillen? Lees dan onze blog over het verschil tussen lariks en Douglas hout

 

Is Douglas hout sterker dan vuren?

Ja, Douglas hout is sterker van vuren. Veel mensen vragen zich dit af bij het onderzoek naar de geschikte houtsoort voor in de tuin.

Douglashout gaat 10 tot 15 jaar mee in tegenstelling tot vurenhout, dit is 7 tot 10 jaar. Echter kun je vurenhout laten impregneren waardoor de duurzaamheid wordt vergroot en het hout zelfs langer meegaat dan Douglas hout.

Het voordeel van vuren is dat het hout zachter is waardoor het buigzamer en makkelijker te bewerken is. Veel mensen kiezen hierdoor toch voor geïmpregneerd vurenhout voor buiten. Dit doen ze omdat je hier makkelijker blokhutten en overkappingen van kunt maken.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs