Notenhout 2023

door | 2, jan, 2022 | Houtsoorten | 0 Reacties

Notenhout
Leestijd: 10 minuten

Wat is notenhout?

Notenhout heeft een warme donkere uitstraling, maar kan variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Het hout vertoont verschillende kenmerken op basis van de boomsoort. Amerikaans notenhout is bijvoorbeeld veel donkerder van kleur dan de Europese variant.

Notenhout is makkelijk te bewerken omdat het een relatief zachte houtsoort is. Hierdoor is het uitermate geschikt om meubels van te maken. Het hout wordt daardoor ook veel gebruikt in de meubelindustrie. Denk hierbij aan decoratieve meubels zoals dressoirs, kasten en bijzettafels.

Notenhout is een bekende houtsoort. Oorspronkelijk is het hout afkomstig van de walnoot of okkernoot. Later werd het hout van de Amerikaanse notenboom ook gebruikt, dit wordt ook wel de zwarte walnoot genoemd.

wat is notenhout

Wat is walnoothout?

Er zijn verschillende soorten notenhout, walnoothout is één van die soorten. Walnotenhout is te herkennen aan de warme uitstraling en wisselende kleurschakelingen. Wel is de kleur afhankelijk van waar het hout vandaan komt. Europees walnoothout is lichter van kleur, Italië levert de meest lichte kleur van allemaal.

Een groot voordeel van dit houtsoort is dat er geen werking in het hout plaatsvindt door weersomstandigheden. Dit houdt in dat het hout niet krimpt of uitzet door vocht en droogte.

Het hout is makkelijk te bewerken en is hierdoor ook mooi af te werken. Wel kan het zaagsel wat vrijkomt tijdens het bewerken van het hout voor irritatie zorgen aan de huid, neus of ogen. Houd hier rekening mee als je walnoothout zaagt of bewerkt.

 

Wat is Amerikaans notenhout?

Amerikaans notenhout, ook wel black walnut genoemd, is zoals zijn naam omschrijft donker van kleur. Deze soort is donkerbruin en een stuk donkerder dan Europees notenhout. Doordat deze houtsoort donkerbruin is van kleur, geeft het een hele warme uitstraling.

De black walnut is een massieve, vaste, stabiele houtsoort. Het hout splintert niet en is goed te bewerken. Wel moet je hierbij erom denken dat de nerven recht zijn, soms zijn de nerven golvend en hebben een warrige draad. Het geeft het hout wel een erg mooie houttekening, maar hierdoor is het lastiger te bewerken.

Het hout heeft door de donkerbruine kleur een zeer warme uitstraling, soms met paarsachtige gloed. De unieke kleur maakt het Amerikaans notenhout erg populair.

 

Wat is Wortelnotenhout?

Je denkt nu misschien dat wortelnotenhout afkomstig is van de wortels van de notenhouten boom, echter klopt dit niet. Het hout is afkomstig uit de knollen die als wratten/bulten tegen de stam aangroeien. Eigenlijk is wortelhout ook geen houtsoort, maar een hout structuur.

Onder de wortelhoutsoorten is de wortelnotenhout de bekendste. Het kenmerkt zich door een hele uitgesproken tekening. Dit komt doordat wortelhout warrig groeit. Het hout is erg bros en is niet geschikt voor grote afmetingen. Bij te grote planken zal het hout bezwijken onder het eigen gewicht.

Hierdoor wordt het hout alleen gebruikt voor kleinere dingen zoals: sieradenkistje, knop versnellingspook, handgreep vuurwapen of voor het dashboard in een auto.

Het hout is niet op grote schaal beschikbaar, dit omdat wortelnotenhout nou eenmaal niet op bestelling groeit. Dit maakt het een exclusieve houtsoort met een uniek en gewild patroon.

Notenhouten meubelen tafels en stoelen in de woonkamer

Welke notenhouten meubelen zijn er?

Notenhouten meubelen zijn zeer geschikt om in huis te hebben, dit komt omdat het een massieve houtsoort is en tegen een stootje kan. Hierdoor is het een zeer geschikte houtsoort voor veelvoudig gebruik in huis. Hiernaast zitten er kleinere knoesten in het hout, waardoor het beter te bewerken is voor meubelen. Het hout heeft een warme uitstraling waardoor het een goede aanwinst is voor je interieur.

Doordat het een sterke houtsoort is, is het geschikt voor het hele gezin inclusief kinderen en huisdieren. De meubelen worden meestal afgelakt of met olie behandeld, dit beschermt het houtsoort tegen vlekken en kringen. Ben je opzoek naar al deze eigenschappen? Dan kun je het beste kiezen voor notenhouten meubelen. Uiteraard zijn er meer houtsoorten geschikt voor meubelen. De meeste gebruikte houtsoort voor meubels is mangohout en hieropvolgend acaciahout. Vergelijk de kenmerken van de verschillende houtsoorten voor een weloverwogen keuze voor uw interieur.

 

Notenhouten tafel:

Ben je op zoek naar een notenhouten tafel? Deze zijn in alle soorten en maten beschikbaar. Doordat het hout zich makkelijk laat bewerken kun je eenvoudig kiezen voor een rechthoekige, ovalen of ronde tafel.

Als het hout gecombineerd is met staal, zorgt dit voor een mooie industriële look. Naast de industriële woonstijl biedt een notenhouten tafel uitkomst voor vele andere interieurstijlen. Het geeft een heerlijk warme uitstraling aan je interieur.

 

Notenhouten kast:

Met een notenhouten kast kun je veel variëren. Denk hierbij aan hoogte, breedte, lengte en ronde vormen. Ook zijn er kasten met een visgraat motief. Dit zorgt voor een zeer uitzonderlijke uitstraling en is helemaal trendy.

Je kunt van notenhout verschillende kasten maken, denk hierbij aan kledingkasten, dressoirs of opbergkasten.

Er zijn ook antieke notenhouten kasten. De basis hiervan bestaat uit een ander houtsoort, met daaroverheen wortelnotenhout fineer. Fineer betekent dat er een dun laagje notenhout geplakt is op een ander soort hout. Hiermee geven ze een kast een unieke uitstraling. Dit gebeurt ook met MDF. Fineer maakt het goedkoper en werkbaar omdat het hout bros is en zeldzaam.

 

TV meubel notenhout:

Tegenwoordig kunnen ze ook eenvoudig een TV meubel van notenhout maken. Je hebt ze in allerlei kleuren en maten. Het is makkelijk af te werken met verschillende soorten materiaal. Hierdoor past het bij ieder interieur. Zo hoef je niet van interieurstijl te wisselen. Het is een absolute toevoeging om een TV meubel van notenhout te kopen.

 

Notenhouten vloer:

Een notenhouten vloer leent zich uitermate goed voor gebruik. Doordat het hout niet splintert kan je comfortabel met blote voeten op de vloer lopen.

Qua eigenschap is het hout te vergelijken met eikenhout. Je kan het eenvoudig in de lak zetten en langdurig als vloer gebruiken.

Het hout is beschikbaar als massief houtenvloer, parket en visgraat parket. Dit hout is wat zachter dan de meeste tropische houtsoorten. Een notenhouten vloer is geschikt voor vloerverwarming. Hiernaast geeft het een zeer warme uistraling aan je woonkamer.

 

kleur van notenhout in hart vorm

Wat is de Notenhout kleur?

Notenhout is beschikbaar in verschillende bruintinten. Europees notenhout is lichter van kleur en kostbaarder. Er is weinig aanbod van dit houtsoort op de markt.

Amerikaans notenhout is donkerder van kleur. Deze soort is goedkoper omdat het hout meer voor handen ligt. Ook wordt het veel gebruikt in moderne meubels omdat het een warme donkere kleur heeft. Andere houtsoorten met een donkere warme tot bruine kleur zijn mahoniehout, teakhout en iepenhout.

Andere houtsoorten kunnen eenvoudig in verschillende kleuren afgewerkt worden. Dit is bij notenhout niet het geval. Je kan het hout bewerken met olie, blanke lak of beits, maar de kleur van notenhout blijft altijd bruin.

 

Hoe moet ik notenhout behandelen?

Notenhout behandelen wordt voornamelijk gedaan met olie of zeep. Nadat het hout in de olie is gezet wordt het meestal gezeept, dit is een behandeling voor de afwerkingsmethode voor een natuurlijke en matte uitstraling. Zeep is meestal naturel en moet aangelengd worden met water.

Het hout moet regelmatig worden behandeld met zeep. Hierdoor wordt het gereinigd en na iedere zeepbeurt komt er een beschermlaagje overheen die het hout beschermt tegen vuil en vocht.

Hoe vaker dit proces gedaan wordt, hoe dikker de beschermlaag is. Het is niet de bedoeling dat je het hout meerdere keren achter elkaar aan inzeept. Als je dit 1 a 2 keer per jaar doet is dit voldoende. Door notenhout te behandelen met zeep heeft het weinig onderhoud nodig.

 

Kan je notenhout behandelen met olie?

Door notenhout te behandelen met olie komt er een beschermlaagje over het hout heen. Olie zorgt ervoor dat het hout sterk blijft, ook beschermt het tegen vuil en water. Door het hout te behandelen met olie krijgt het vuil en waterafstotende eigenschappen. Dit zijn eigenhappen waardoor het hout duurzamer wordt en dus langer mee gaat.

Door gebruikte te maken van natuurolie of witte olie zorg je ervoor dat het hout kan blijven ademen. Vraag in de winkel altijd of het olie geschikt is voor gebruik bij notenhout.

 

Hoe kan je notenhout opknappen?

Na verloop van tijd kan het zijn dat jouw houten meubel krassen, deuken, barsten of kringen krijgt. Je wilt dan graag je meubel van notenhout opknappen. Het is zonde dat je tafel allerlei gebruikssporen nalaat waardoor je meubel er minder mooi uit komt te zien.

Het is afhankelijk van welke sporen er zichtbaar zijn, maar je kan notenhout opknappen door het te schuren en een nieuwe laklaag aan te brengen. Deuken zijn erg lastig te verwijderen. Barsten zou je op kunnen vullen met houtvuller als je de laklaag hebt verwijderd, hierna opschuren en lakken.

Krassen zijn wel eenvoudiger weg te werken. Waarschijnlijk zijn deze in de lak ontstaan die al op je meubel is aangebracht voordat je het kocht. Je kan dan de laklaag verwijderen, het hout opschuren en een nieuwe laklaag aanbrengen. Zo zijn je krassen niet meer zichtbaar.

Let wel op, doffe plekken zijn moeilijk te verwijderen. Je kan notenhout opknappen, maar doffe plekken blijven zichtbaar.

 

Hoe moet je notenhout lakken?

Zoals je hierboven wel hebt gelezen kun je notenhout lakken, dit is geen moeilijke klus. Je kan het beste kiezen voor een soft touch lak, dit geeft een matte uitstraling.

Deze lak is geschikt voor eikenhout, beukenhout en notenhouten. Het voordeel van deze lak is dat je de houtstructuur blijft zien en zelfs de nerven nog zichtbaar zijn. Toch biedt het effectieve bescherming tegen meubelen.

Mocht je een meubel kopen die nog niet gelakt is, ga dit dan zeker doen. De lak beschermt het hout tegen invloeden van buitenaf, denk hierbij aan vocht, vuil en licht. Zo voorkom je dat er snel vlekken en kringen ontstaan.

Ga als volgt te werk:

  1. reinig en ontvet
  2. licht opschuren met de houtnerf mee
  3. oppervlakte stofvrij maken
  4. lakken maar
  5. breng 2 a 3 lagen aan.

Lak is makkelijk aan te brengen, je lakt met de nerf mee. Vraag in de winkel voor advies als je jouw meubel van notenhout gaat lakken.

 

Kan je notenhout bewerken?

Doordat het een zachte houtsoort is kun je notenhout bewerken. Dit kan handmatig of met een machine gedaan worden. Ben je handig en wil je zelf een meubel maken om helemaal trots aan anderen te laten zien? Dan is notenhout daar zeker geschikt voor.

Het hout splintert niet, is buigzaam en zonder fysieke moeite kun je het notenhout bewerken.

 

Hoe kun je notenhout lichter maken?

Het is mogelijk om notenhout lichter te maken, door het te bleken.

Bij andere houtsoorten is het wat eenvoudiger om het lichter te maken, omdat je dit eenvoudig kunt doen met beits die in allerlei kleuren bestaan. Dit is voor notenhout niet het geval.

Als je besluit om het hout lichter te maken door het te bleken, is het verstandig dat je beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril draagt. Zorg er ook goed voor dat je de ruimte waarin je dit doet goed ventileert.

Je kunt voor 2 opties kiezen om het hout lichter te maken.

  • Oxaalzuur: zorgt dat verkleuring verdwijnt. Eenvoudig aan te brengen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing op het product.
  • 2 componenten: Hierbij gebruik je waterperoxide en ammoniak. Voor grote oppervlaktes zoals meubels doe je het zo. Breng eerst waterstofperoxide aan op het hout, breng direct hierna ammoniak (wat je eerst verdunt met water, verhouding 1:1) aan. Door de reactie van deze 2 stoffen komt de bleekwerking snel tot stand.

 

Stappenplan notenhout lichter maken:

  1. Breng afbijtmiddel aan op het hout met een kwast en laat het 20 minuten inwerken.
  2. Schraap de lak met een plastic schraper eraf. (met de nerf mee)
  3. Gebruik oxaalzuur voor milde verkleuring of 2 componenten voor sterke behandeling. (gebruik hierbij waterperoxide en ammoniak)
  4. Breng de vloeistof gelijkmatig aan met een kwast en laat het 30 minuten inwerken.
  5. Maak een mengsel van witte azijn en warm water, pak een doek en maak de oppervlakte hiermee schoon. Hierdoor voorkom je dat het middel doorwerkt op de meubel.
  6. Maak het hierna schoon met een natte doek
  7. Laat het minimaal 24 uur drogen voordat je de resultaten ziet.
  8. Herhaal dit eventueel 2 a 3 keer.
  9. Hierna schuren en lakken. En je bent klaar met de klus om je notenhout lichter te maken.

Voelt dit als teveel werk? Kies dan voor een houtsoort zoals essenhout wat standaard al een lichte kleur heeft.

Wat zijn de Notenhout eigenschappen?

+ Warme uitstraling
+ Makkelijk te bewerken
+ Splintert niet
+ Sterke massieve houtsoort
+ Werkt door weersinvloeden bijna niet
+ Weinig onderhoud nodig

– Deuk gevoelig
– Gebruik onderzetters noodzakelijk
– Snel kringen door warme voorwerpen
– Momenteel duurder door schaarste

 

Hoe pleeg je Notenhout onderhoud?

Notenhout vergt weinig onderhoud, wel is het van belang om onderzetters te gebruiken. Geen hete en vochtige voorwerpen direct op het hout zetten. Als je vloeistoffen hebt gemorst, deze direct opruimen om vlekken te voorkomen.

Scherpe voorwerpen kunnen krassen veroorzaken, leg hieronder ook een zachte onderzetter. Verder heeft het notenhout geen onderhoud nodig.

 

Kan ik notenhout schuren?

Zeker kun je notenhout schuren, helemaal als de laklaag niet mooi meer is. Je kunt dan kiezen om met een schraapstaal te werken. Hiermee kun je de lak eenvoudig en zonder moeite verwijderen. Door de schraapstaal in een schuine hoek te houden kun je de laklaag nauwkeurig verwijderen.

Hierna kun je een stukje schuurpapier pakken om het oppervlakte op te schuren. Gebruik hierbij een stukje schuurpapier met een korrel van 180. Hierdoor krijg je een mooi glad oppervlakte.

 

Is notenhout duurzaam?

Notenhout is matig duurzaam, dit wil zeggen dat het geclassificeerd is met duurzaamheidsklasse 3. Dit houdt in dat het hout 10 tot 15 jaar meegaat.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *