Wat is larikshout? Europees en Siberisch, eigenschappen, buiten, behandelen, bewerken, meubels | 2023

door | 26, mrt, 2022 | Houtsoorten | 2 reacties

larikshout
Leestijd: 6 minuten

Larikshout, ook wel Lariks, Lorkenhout of in het latijn: Larix genoemd. Dit is een zachthoutsoort die afkomstig is van de naaldboom Lariks, waardoor het tot de naaldhout familie behoort.

Larikshout wordt veelvuldig toegepast voor buitengebruik omdat het een zeer duurzaam houtsoort is die onbehandeld buiten gebruikt kan worden. Hiernaast wordt het ook vaak gebruikt voor bouw en constructie werkzaamheden.

Het hout staat erom bekend dat het sterk, hard, zwaar en watervast is wat de perfecte eigenschappen zijn voor buitengebruik. Hierdoor wordt het vaak gezamenlijk genoemd met Douglas hout en Vurenhout. Lees ook onze blog over het verschil tussen Lariks en Douglas Hout.

Hiernaast heeft Larikshout een natuurlijke warme uitstraling doordat het wat lichter van kleur is. Het hout heeft voornamelijk een lichtgele kleur met duidelijk zichtbare vlamtekeningen.

Wanneer je hout van de Lariks aanschaft dien je rekening te houden met de verschillende soorten. Je kan namelijk Europees lariks kopen maar ook de Siberisch lariks variant.

Hieronder leggen we de verschillen uit tussen de Europese en Siberische houtsoort.

 

Europees Lariks

Wat is Europees Lariks?

Europees Lariks, in het latijn ook wel Larix decidua genoemd, is het op één na duurzaamste naaldhoutsoort afkomstig uit Europa.

Het Larikshout uit Europa heeft een duurzaamheidklasse van 3-4 en kan 5 tot 15 jaar onbehandeld meegaan bij buitengebruik. Het heeft veel noesten en kwasten en heeft een lichtgele kleur.

Vroeger werd dit vaak gebruikt voor de aanleg van telefoonpalen en in de mijnbouw was het perfect hout voor de stutten die de mijnen verstevigden. Hiernaast werd het toegepast voor daksporen, of de masten en gangen van de schepen.

Tegenwoordig wordt het ook vaak gebruikt voor een variatie aan toepassingen in de tuin. Zoals een schutting, tuinafscheiding, terrasoverkapping of kapschuur. Hierbij dient grondcontact vermeden te worden.

Hiernaast wordt het Europees Lariks gebruikt voor de bouw van zowel dragende als niet dragende constructies. Denk hierbij aan gevelbekleding, kozijnen, deuren en andere toepassingen.

Door de prachtige uiterlijke kenmerken wordt het ook gebruikt bij de productie van meubels.

 

Siberisch Lariks

Wat is Siberisch lariks?

Het Siberisch lariks, ook wel: Larix sibrica in het latijn. De Lariks uit Siberië is afkomstig uit een veel kouder klimaat dan de Europese variant. Hierdoor heeft het hout een hogere dichtheid, waardoor het tegelijkertijd een duurzamer houtsoort is.

Het Siberisch lariks heeft een duurzaamheidsklasse van 2-3 waardoor het 15 tot 25 jaar mee gaat. Dit houtsoort is sterker dan vurenhout of Grenenhout en kan net als de Europese variant zonder behandeling buiten gebruikt worden. Lees ook onze blog over het verschil tussen Grenenhout en Vurenhout.

Een houtsoort met vergelijkbare eigenschappen voor buitengebruik is Eikenhout. Door het koude klimaat groeit Siberisch lariks langzamer, waardoor het vele malen harder is dan de Europese variant.

Hiernaast is het larikshout compacter en vertoont het minder noesten en kwasten. De kleur van het hout is iets donkerder waardoor het een iets donkerder gele kleur heeft dan het Europees Lariks.

Je kan zowel Siberisch lariks kopen met noesten en kwasten als geheel zonder noesten en kwasten.

 

Larikshout eigenschappen

Wat zijn de Larikshout eigenschappen?

De eigenschappen van Larikshout maken dat het geschikt is voor buitengebruik.

Lariks heeft de volgende eigenschappen:

Eigenschappen Lariks
Houtsoort Zachouthout
Sterkte van het hout Sterk
Gewicht Zwaar
Hardheid Hard (ook al is het zachthout), Europese variant is zachter dan de Siberische variant
Waterbestendigheid Watervast
Duurzaamheid Duurzaamheidsklasse 3-4 (Europees), Duurzaamheidsklasse 2-3 (Siberisch)
Knoesten en kwasten Bevat relatief veel knoesten en kwasten (Europees), bevat minder knoesten en kwasten (Siberisch)
Textuur Gelijkmatig en fijn
Nerf Recht
Werking van het hout Middelmatig tot veel
Verlijming Eerst ontvetten, dan verlijmt het prima.
Latijnse naam Larix, Larix decidua (Europees), Larix sibrica (Siberisch)

 

Larikshout voor buiten

Kan Larikshout voor buiten?

Je kan Larikshout dus eenvoudig onbehandeld buiten gebruiken. Maar wanneer je het hout wel behandelt gaat het langer mee.

Door invloeden van de warmte en de zon kan het hout vergrijzen, waardoor het de gele kleur verliest. Wanneer je de natuurlijke kleur van het hout bij buitengebruik wilt behouden raden we aan om het hout eerst te behandelen.

Hiermee creëer je een beschermingslaag waardoor de kleur behouden blijft en de levensduur van het hout ook nog aanzienlijk verlengd wordt. Hieronder leggen we uit hoe je larikshout kan behandelen.

 

Larikshout behandelen

Hoe kan je Larikshout behandelen?

Met dit stappenplan kan je eenvoudig Larikshout behandelen. Je kan Larikshout behandelen met een beits naar keuze, waardoor je het ook gelijk een andere kleur kan geven. Hiernaast kan je het behandelen met lak of houtverf. Hiermee bescherm je dus niet alleen de natuurlijk kleur maar verleng je ook de levensduur van het hout. Stappenplan:

  1. Opschuren: Voor je het larikshout behandelt dien je het gelijkmatig op te schuren tot je het oppervlakte mooi glad hebt opgeschuurd. Hierbij raden wij aan niet verder te gaan dan een korrel 180.
  2. Ontvetten: Om ervoor te zorgen dat de beits, lak of houtverf goed blijft hechten aan het oppervlak dien je het hout eerst te ontvetten. Hiervoor kan je ontvettingsmiddel voor hout gebruiken. Zorg ervoor dat je het hout goed laat drogen voordat je verder gaat.
  3. Behandelen: Kies of je het hout wilt behandelen met beits, houtverf of lak. Wij raden aan gebruik te maken van beits. Lees hier onze blog over hout beitsen.
  4. Breng een laag van het gekozen middel aan op het oppervlak van het Larikshout. Breng eerst een dunne laag aan met een kwast en kijk of het hout het gewenste uiterlijk heeft. Wanneer dit niet het geval is kan het je hout gerust donkerder of lichter maken door een extra laag toe te voegen.

 

Wordt Larikshout voor meubels gebruikt?

Larikshout is ook te gebruiken voor meubels. Dit wordt voornamelijk ingezet voor het maken van kasten of tafels. Hierbij wordt het hout goed opgeschuurd zodat de nerven en de vlammentekeningen in het hout extra goed tot hun recht komen.

Door de fijne en gelijkmatige nerf van het hout heeft dit houtsoort mooie uiterlijke kenmerken. Hiernaast is de lichtgele kleur een aantrekkelijke kleur voor meubels.

Ook wanneer je de voorkeur geeft aan iets donkerdere of lichtere kleur kan je het hout eenvoudig in de juist kleur verven, lakken of beitsen. Heb jij larikshouten meubel gemaakt? Stuur dan eens een foto.

Wij raden aan om mangohout voor binnen te gebruiken. Dit is een zeer sterk en massief houtsoort wat krasvrij is. Hiernaast heb je ook acaciahout en notenhout die vaak gebruikt worden voor meubels door hun spectaculaire houttekeningen.

 

Hoe kan je Larikshout bewerken?

Larikshout bewerken kan eenvoudig machinaal uitgevoerd worden. Hierbij dien je er wel rekening mee te houden dat je gebruik maakt van zeer scherp gereedschap.

In de zomer is het hout harder en is scherp gereedschap nodig om te kunnen steken. Daarentegen is het hout in de lente juist wat zachter. Door het hout te bewerken met scherp gereedschap voorkom je het splijten en scheuren van het hout.

 

waarvoor wordt Larikshout gebruikt

Waarvoor wordt Larikshout gebruikt?

We hebben al behoorlijk wat voorbeelden gegeven van de toepassingen van Larikshout. Maar dit houtsoort wordt voor vele verschillende toepassingen gebruikt.

Hieronder een opsomming van verschillende toepassingen waarvoor je Larikshout kan gebruiken.

 

vlonderplanken van Lariks

Wat zijn de toepassingen voor buitengebruik?

  • Planken
  • Balken
  • Schutting
  • Gevelbekleding
  • Tuinhuis
  • Rabatdelen
  • Tuinhout
  • Vlonderplanken
  • Overkapping
  • Kapschuur
  • Tuinafscheiding
  • Potdekselplanken

 

Wat zijn de toepassingen voor woningen?

  • Kozijnen
  • Deuren
  • Gevelbekledingen en betimmering
  • Trappen
  • Vloeren

 

Waarvoor wordt rond Larikshout gebruikt?

  • Afrasterpalen
  • Steigerpalen
  • Masten
  • Stutten

Nu ben je op de hoogte van de eigenschappen en toepassingen van Larikshout. Je weet hoe je het kan behandelen en de levensduur en kleur hiermee kan veranderen.

Vond je dit nou een leuke blog? Laat dan even een review aan. Heb je vragen over Larikshout? Laat dan een reactie achter.

Deel onze blog op social media.

2 Reacties

  1. James

    wat is een goed, goedkoop ontvettingsmiddel voor larikshout?

    Antwoord
    • Woonscout dreamtime

      Als het hout eerder behandeld is, dan kun je het ontvetten met St Marcs houtontvetter. Niet op onbehandeld hout toepassen, daar word je niet blij van.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *