Leer eenvoudig hout beitsen met ons duidelijke 10 stappenplan. Het beitsen van hout zorgt ervoor dat het hout beter beschermd is tegen vocht en schimmels. Hiernaast kun je de kleur van het hout eenvoudig in elke gewenste kleur beitsen. Perfect om een nieuwe look aan het interieur te geven, zonder dat de kosten hoog oplopen. Volg ons stappenplan en leer hout beitsen als een expert.
Wat is hout beitsen?
Hout beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om het hout te beschermen. Beitsen beschermt tegen weersinvloeden zoals vocht, wind en zon. Daarnaast geeft het een unieke uitstraling aan het oppervlak.
Beits dringt gedeeltelijk in het hout door, zodat het niet alleen aan de oppervlakte beschermt, maar ook de dieper liggende houtvezels. Je kan beits op waterbasis, olie of terpentine krijgen. Ook kun je voor een beits kiezen met of zonder bescherming.
Bij een kleurloze transparante beits behoud je de originele kleur, maar deze beits biedt minder bescherming tegen UV-straling. Hierdoor kan het hout verkleuren. Een dekkende beits biedt meer bescherming en is daardoor ook geschikter voor buitengebruik.
Hout beitsen: In 10 simpele stappen een prachtig resultaat met beits!
Hout beitsen is niet moeilijk, dit kun je eenvoudig zelf doen. Hieronder omschrijven we de stappen waardoor ook jij kan beitsen als een expert. Voordat je begint wil je weten of het hout onbewerkt is of dat het al is bewerkt met beits, lak of verf. Bij bewerkt hout dien je eerste de bovenste laag er grondig af te schuren, zodat de beits beter hecht.
1. De juiste beits uitzoeken:
Om het juiste resultaat te behalen met hout beitsen, moeten we eerst weten welke beits we gaan gebruiken.
In elke bouwmarkt kun je verschillende soorten beits vinden. Voordat je naar de bouwmarkt gaat is het belangrijk dat je alvast het volgende bedenkt.
Ga je een meubel beitsen voor binnen of voor buitengebruik? Vind ik de originele houtkleur mooi of wil ik een ander kleurtje? Deze vragen zijn belangrijk voor de keuze tussen een dekkende of transparante beits.
Hieronder leggen we het verschil uit tussen binnen-, buiten-, transparante- en dekkende beits. Hier vind je antwoord op al je vragen.
2. Dekkende beits of transparante beits
Hout beitsen met dekkende beits of transparante beits biedt gelijkwaardige bescherming voor het hout. Echter zitten er wel degelijk verschillen tussen deze beitssoorten. Hieronder leggen we de verschillen uit.
Een dekkende beits beschermt het hout tegen weersinvloeden, denk hierbij aan zonlicht, regen en vocht. Het is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Hierdoor kun je het meubelstuk of schutting in elk gewenste kleur beitsen. De structuur van het hout vervaagt en de nerven zijn minder goed zichtbaar. Het heeft een ademende werking, zodat het vocht ook weer het hout kan verlaten.
Transparante beits is doorzichtig maar dit betekent niet dat het kleurloos is. Het is beschikbaar in verschillende tinten. Zo kun je het hout lichter of donkerder maken. Hoe meer lagen beits hoe donkerder het hout. Bij transparante beits blijven de houtstructuur en de nerven goed zichtbaar. Eveneens zorgt dit voor een goede bescherming van het hout.
3. Buitenbeits of binnenbeits
Wil je het hout beitsen voor binnen of voor buiten gebruik? Zoals de naam al aangeeft wordt buitenbeits voor buiten gebruikt en binnenbeits voor binnen.
Buitenbeits is op basis van terpentine en dringt dieper door in het hout. Hierdoor biedt het een betere bescherming voor buitengebruik. Hout wat buiten staat of in een schutting is verwerkt heeft veel meer te verduren van weersinvloeden. Denk hierbij aan zonlicht, regen, droogte, wind, temperatuurverschillen en vorst.
Binnenbeits is vaak op waterbasis. Het voordeel hiervan is dat het geurloos is, minder snel vergeelt en sneller droogt. Hierdoor zit je niet constant in de stank in huis. Beits voor binnen is wel wat minder sterk, maar dat is niet erg want het komt niet in aanraking met weersinvloeden.
4. Hout schoonmaken
Nu je weet welke beits je moet gebruiken, kun je nog niet direct van start met hout beitsen. Eerst moet je namelijk het hout goed schoonmaken en reinigen, dit doe je met azijn, groene zeep of soda.
- Schoonmaak azijn: doe een scheutje azijn in een emmer lauw water en schrob met een harde borstel het vuil van het hout af.
- Groene zeep: meng een klein scheutje zeep in een emmer warm water en even goed roeren. Met behulp van een doek of spons kun je het hout schoonmaken. Groene zeep kan voor veel houtsoorten gebruikt worden maar wordt meestal gebruikt om teakhout mee schoon te maken.
- Soda: voeg een beetje soda toe aan een emmer warm water. Zorg ervoor dat dit goed met elkaar mengt. Met een spons of een doekje kun je het hout schoonmaken.
5. Hout ontvetten
Schoonmaken is stap één in de voorbereiding van hout beitsen. Nu is het tijd om het hout te ontvetten. Hierdoor kan de beits beter hechten en zal het sneller drogen.
Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen met een goede ontvettende werking. Maak een oplossing van onderstaande en maak het hout schoon door met een doek over het hout te wrijven.
Je kan het hout ontvetten met ammonia. Doe een klein scheutje ammonia in een emmer met 5 liter water. Het is belangrijk om dit goed te mengen. Ondanks dat dit een efficiënte manier is om te ontvetten kan ammonia het hout aantasten en is het slecht voor het milieu.
Ontvetten met st. Marc is een betere manier voor het milieu. St. Marc is verkrijgbaar in vloeibare flessen of in korrels die je zelf nog moet oplossen in water. De vloeibare vorm heeft een sterke geur en kan een glans laagje op het hout achter laten. De korrels hebben dit niet en zijn biologisch afbreekbaar.
6. Hout schuren
Hout schuren is de laatste stap in de voorbereiding voor hout beitsen. Door het hout goed op te schuren kan de beits beter hechten aan het hout. Hiernaast zorgt het ook voor een gelijkmaktig, vlak oppervlakte. Alle oneffenheden verdwijnen door het schuren.
Je kunt het hout schuren met een stukje schuurpapier, maar je kunt ook een schuurmachine gebruiken. Voor een groter oppervlakte is een machine gebruiksvriendelijker. Je hebt sneller resultaat en het is minder intensief.
Zorg ervoor dat je altijd met de nerf mee schuurt, dit voorkomt krassen op het hout. Na het schuren neem je het hout af met een licht vochtige doek of verwijder je het schaafsel met een zachte borstel.
7. Eventuele houtrot repareren
Je kunt nog niet starten met hout beitsen, voordat je een controle hebt gedaan voor houtrot. Je herkent houtrot aan donkerdere kleur van het hout, het is zachter en bevat krimpscheuren. Hiernaast geeft het een holle klank wanneer je erop klopt. Houtrot repareren is belangrijk, omdat het anders verder kan gaan rotten onder de beits.
Zo kun je het hout repareren:
- Verwijder het rotte hout samen met een stukje gezond hout.
- Laat het hout goed opdrogen voordat je verder gaat.
- Maak het oppervlakte vetvrij, dit kan op dezelfde manier als bij punt 5.
- Breng houtrot impregneer aan en laat dit 6 uren drogen. Dit middel zorgt ervoor dat achterblijvende schimmels dood gaan.
- Houtvuller aanbrengen in de holte van het hout en laat dit opnieuw 6 uren drogen.
- Schuur het oppervlakte goed vlak, zodat het niet opvalt dat er vuller is gebruikt.
Door houtrot te verwijderen kun je daarna het hout beitsen.
8. Hoe moet je hout beitsen?
Nu kunnen we beginnen met hout beitsen. Al het voorwerk is afgerond en je hebt de juiste beits al in huis gehaald. Pak van tevoren alle benodigdheden bij elkaar:
- Beits
- Verfroller of kwast
- Verfbakje
- Roerstaafje
- Werkhandschoenen
- Afdekfolie
- Schilderstape
Zorg ervoor dat je de grond beschermt met afdekfolie en jezelf beschermt met werkhandschoenen. Plak eventuele plekken af met schilderstape waar geen beits op mag komen. Pak dan het roerstokje en roer de beits goed door. Schenk de beits in een verfbakje en je kunt beginnen met hout beitsen!
Doe wat beits op de roller en rol voorzichtig met de nerf mee. Druk niet te hard en laat de roller voorzichtig over het hout gaan. Kun je moeilijk in het hoekje komen met de roller? Pak dan de kwast en beits hiermee de hoekjes. Haal eventuele druipers voorzichtig weg met een doekje.
9. Droogtijd beits
Vraag je je ook af wat de droogtijd van beits is? Dit is per beits verschillend en staat op het blik wat je gekocht hebt. Doorgaans is de droogtijd van beits minimaal 8 uren. Maar wij adviseren om de beits 24 uren te drogen. Dan is de beits goed uitgehard.
10. Hoeveel lagen beits aanbrengen?
Het aantal lagen beits wat je moet aanbrengen hangt ervan af of het bewerkt of onbewerkt hout is. Bij bewerkt hout is in principe 1 laag beits afdoende, nadat de oude laag eraf is geschuurd. Heb je onbewerkt hout, dan doe je er goed aan om 2 à 3 lagen aan te brengen.
Door meerdere lagen aan te brengen dringt de beits dieper door in het hout. Hierdoor is er een betere bescherming tegen weersinvloeden. Zorg ervoor dat je tussen de lagen door het hout licht opschuurt en minimaal 8 uur wacht voordat je de nieuwe laag aanbrengt.
Moet je Geïmpregneerd hout beitsen?
Vaak wordt het aangeraden om voor buitengebruik geïmpregneerd hout alsnog te beitsen. Geïmpregneerd hout heeft van zichzelf een goede basisbescherming. Hierdoor gaat het hout langer mee dan onbehandeld hout en is het beter bestand tegen vocht en schimmels.
Echter raden wij aan om geïmpregneerd hout toch nog te beitsen. Je denkt misschien dat het weinig verschil maakt omdat het al een goede behandeling heeft gehad. Maar het impregneren voorkomt niet dat het hout gaat vergrijzen.
Hout beitsen biedt extra bescherming en hierdoor blijft het hout langer mooi. Mocht je de uitstraling van het hout erg mooi vinden, kies dan voor een transparante beits. Hiermee behoud je de oorspronkelijke kleur en uitstraling. Ook kun je kiezen voor een dekkende beits, dit is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Kun je het hout beitsen zonder schuren?
Als je nieuw hout hebt kun je hout beitsen zonder het eerst te schuren. Dit komt omdat er niet een eerdere verflaag of beitslaag aanwezig is, die je eraf moet schuren. Mocht het hout wat ruw aanvoelen dan kun je het eerst lichtjes schuren, voordat je het hout gaat beitsen.
Kun je hout beitsen als het nat is?
Het is niet verstandig om hout te beitsen als het nat is. Hierdoor blijft de beits minder goed hechten aan het hout. Waardoor het minder bescherming biedt en minder goed door kan doordringen in het hout. Doordat het hout vol met water zit, is er geen ruimte voor de opname van beits. Hout beitsen heeft dus geen zin op nat hout.
0 reacties