Wat is Acaciahout? Geschikt voor buiten? Behandelen, beitsen, lakken, eigenschappen en nadelen 2023.

door | 27, sep, 2021 | Houtsoorten | 0 Reacties

acaciahout
Leestijd: 7 minuten

Welkom bij de meest complete guide over acaciahout in 2023. Ben je ook nieuwsgierig wat acaciahout is? Waarom het veelvuldig gebruikt wordt voor meubelen? Hoe je dit houtsoort het beste kunt behandelen om het zolang mogelijk mooi te houden? Of je het buiten kunt gebruiken en hoe je dit moet behandelen als het buiten staat?

Hiernaast leer je hoe je dit houtsoort kunt lakken, verven en beitsen. Hier vind je binnen enkele minuten alle antwoorden op jouw vragen over acaciahout!

 

Wat is acaciahout?

Acaciahout is een hardhoutsoort, dit houdt in dat het hout vaak onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast is acaciahout een duurzame houtsoort, wat inhoudt dat het langer mee gaat.

Deze houtsoort heeft een fijne nerf, is warm van kleur en heeft een uniek vlammenpatroon. De kleuren van deze houtsoort kunnen sterk variëren van kleur, het varieert van een gele met groenige tint tot gemiddeld goudbruine kleur.

Palen van acaciahout rotten niet snel en zijn duurzamer dan geïmpregneerd hout. Acaciahout is een prachtige houtsoort, die gegarandeerd ook in jouw huis fantastisch zal staan.

Wat is acaciahout

 

Waar komt acaciahout vandaan?

Acaciahout wat in Nederland gebruikt wordt voor meubelen is afkomstig van de Robinia Pseudo Acacia, ook wel valse witte acacia genoemd. Deze boom valt onder de vlinderbloemfamilie.

Acacia Robinia boom komt veel voor in Nederland, maar vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika. Deze bomen vind je vanaf 1600 in de EU. Je herkent de boom direct aan de stam, deze heeft een sterk en diep gegroefde schors.

De Robinia groeit snel en wordt twee keer zo hoog als de tropische acaciaboom. Doordat de boom snel groeit, wel 1 meter in de lengte per jaar en 1 cm dik per jaar, kan de boom wel tot 30 meter hoog worden en een doorsnee hebben van 50 cm. De acacia robinia heeft een mooie witte bloesem, deze hangen in grote witte trossen aan de boom.

 

Hoe moet je acaciahout behandelen?

Acaciahout is eenvoudig te behandelen en door het hout 2 keer per jaar te behandelen, behoud je de mooie en levendige kleur van het hout. Dit is eenvoudig zelf te doen en hiervoor hoef je helemaal geen expert te zijn. Om te beginnen pak je een stukje schuurpapier, hiermee schuur je het hout licht op.

Denk erom dat je met de nerven mee schuurt, hierna maak je de oppervlakte stofvrij met een doekje. Als je het geschuurde hout hebt schoongemaakt van stof, ontvet je het hout. Daarna breng je de olie aan op het hout, denk erom dat je nu ook met de nerven mee gaat.

Acaciahout verkleurd door invloeden van het weer, zoals zonlicht of vocht. Dit kun je niet tegenhouden, maar dit proces kun je wel vertragen door acaciahout te onderhouden. Na enige tijd zullen er toch haarscheurtjes en vlekjes ontstaan, hierdoor krijgt acaciahout nog meer karakter.

acaciahout behandelen

 

Kan acaciahout buiten?

Acaciahout is zeer geschikt om buiten te gebruiken, door de hoge olie gehalte in acaciahout is het hout water en vocht afstotend. Deze houtsoort heeft een robuuste uitstraling, waardoor het een hele mooie toevoeging is in uw tuin. Wist u dat houten tuinmeubelen weer helemaal in zijn? Houten tuinmeubelen hebben wel onderhoud nodig.

Als je jouw meubelen mooi wilt houden en dat je wilt dat ze langer mee gaan dan is onderhoud een vereiste. Dat er scheurtjes en barsten in de planken komen is een natuurlijk proces. Na een tijdje gaat het hout er ook anders uit zien en wordt het lichter van kleur.

Als je jouw meubels 1 keer per half jaar met een goud/bruine teakolie verzorgd, dan komt de kleur weer mooi terug. Als de meubelen niet in gebruik zijn dan kunt u er het beste een hoes omheen doen, dit geldt helemaal voor acaciahout in de winter.

 

Hoe moet je acaciahout behandelen als het buiten staat?

Het is zeker verstandig om acaciahout eerst te behandelen voordat je de meubelen buiten gebruikt. Wij raden je aan om je tuinmeubelen eerst in de olie te zetten, dit kan in elke gewenste kleur. Heb je liever je hout wat donkerder of lichter dan op het moment dat je jouw meubelen koopt? Dit is eenvoudig te realiseren.

Acaciahout is sterker dan eikenhout, maar flexibel en weersbestendig. Hierdoor is het uitermate geschikt om het hout buiten te gebruiken. Wel is het van belang om dit type hout 1 keer per half jaar te behandelen met olie.

U zult zich wel afvragen, vergrijsd acaciahout buiten? Door zonlicht, wind en regen gaat het hout verkleuren, door dit tegen te gaan kunt u kiezen voor een teak ont-grijzer. Dit is een soort olie die ervoor zorgt dat acaciahout zijn mooie rode gloed behoud en voorkomt het vergrijzen van het hout.

 

Waar moet ik rekening mee houden als ik acaciahout ga beitsen?

Je kan acaciahout het beste beitsen als het hout nog onbehandeld is. Je kan ervoor kiezen om het hout in een natuurlijke houtkleur te beitsen, denk hierbij aan lichte, midden en donkere beits. Op deze manier behoudt je de houtstructuur en kan je het hout na eigen smaak lichter of donkerder maken.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat beits het hout kleurt, maar geen bescherming bied tegen huishoudelijk gebruik. Mocht je nadat je acaciahout hebt gebeitst toch een beschermlaag willen toevoegen dan kun je dit het beste doen met een kleurloze lak, was of olie. Wanneer je dit aanbrengt dan biedt de lak een beschermlaag, hierdoor krijg je minder snel kringen of vlekken op het hout.

acaciahout beitsen

 

Hoe kan je acaciahout het beste beitsen?

Doormiddel van onderstaand stappenplan kan iedereen eenvoudig zelf acaciahout beitsen:

 1. Kies een kleur beits naar wens.
 2. Schuur het hout lichtjes op
 3. Maak het schoon met een licht vochtige doek
 4. Ontvet het hout met een doekje met ontvettingsmiddel
 5. Breng de beits aan op het hout, doe dit niet tegen de nerven in maar met de nerven mee
 6. Breng desnoods nog een laag aan, totdat je het gewenste effect hebt behaald

Als je een tweede of misschien een derde laag beits aan gaat brengen, zorg er dan wel voor dat de laag goed opgedroogd is. Als de beits goed droog is, reken hier ongeveer 24 uur voor, begin dan weer bij stap 2. Op deze manier kunt je erg makkelijk acaciahout zelf beitsen.

acacia houten plank gebeitsd

 

Hoe moet ik acaciahout lakken?

Het is verstandig om eerst acaciahout te lakken voordat de houten meubelen in gebruik worden genomen. Hierdoor bescherm je het hout tegen vocht en vuil. Ook als het hout een doffe kleur krijgt, kunt u het opnieuw in de lak zetten.

Mocht je van de natuurlijke uitstraling van acaciahout houden, dan zou ik zeker voor een transparante lak kiezen, hierdoor bescherm je het hout maar blijft het zijn natuurlijke uitstraling houden.

Je hebt verschillende soorten lak die je kunt gebruiken:

 • Kleurloze lak (mat, half mat, zijde mat of glans)
 • Transparante lak: Deze soort lak zorgt ervoor dat de kleurtinten en de nerven goed zichtbaar blijven, behoud zijn oorspronkelijke karakter.
 • Dekkende kleurlak: Deze soort lak is er in elk gewenste kleur, hiermee dek je het hout af waardoor de nerven en de oorspronkelijke kleur niet meer zichtbaar zijn. Eigenlijk gebruik je dekkende kleurlak om acaciahout te verven.

acaciahout lakken

 

Wat zijn de acaciahout eigenschappen?

Er zijn meerdere acaciahout eigenschappen. Deze houtsoort is te herkennen aan bijzondere eigenschappen zoals het vlammen patroon die zichtbaar is in het hout. Deze houtsoort herken je ook door de wisselende kleurschakelingen. Van nature heeft deze houtsoort een rode warme gloed, hierdoor is het een erg populaire houtsoort. Het hout past door de verschillende kleurschakelingen uitstekend in ieder interieur.

Acaciahout is een sterke maar zware houtsoort. Dit is de meest duurzame houtsoort in heel Europa. Dit houd in dat lange tijd mee gaat en hierdoor niet met regelmaat nieuwe meubelen nodig bent. Acaciahout is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1, dit betekend dat het hout wel 25 jaar mee gaat.

Acaciahout wordt ook veel gebruikt en is uitermate geschikt voor speeltuinen, doordat het een harde houtsoort is. Als je deze houtsoort voor speeltuinen of misschien in jouw geval voor klimtoestellen in de tuin gebruikt, heeft dit weinig onderhoud nodig en is ook nog eens vandalismebestendig.

acaciahout eigenschappen

 

Wat zijn de voor- en nadelen van acaciahout?

Nadelen acaciahout:

 • Er zijn geen lange planken beschikbaar omdat de boom niet heel hoog wordt, hierdoor kan het zijn dat planken aan elkaar worden gelijmd in een meubelstuk
 • Verkleurd relatief snel als je het hout niet behandeld (of op tijd behandeld)
 • Het is relatief duur vergeleken met andere houtsoorten
 • Je kan geen hete of natte voorwerpen plaatsen, hierdoor kunnen er lichte vlekken ontstaan, die je nauwelijks kunt verwijderen
 • Je dient vocht snel op te ruimen als het hout niet behandeld is met olie of wax, anders zuigt het hout het vocht snel op waardoor verkleuringen ontstaan die niet te verwijderen zijn. (Tip: ruim het vocht met keukenpapier op, dit werkt het snelst)

Voordelen acaciahout:

 • Makkelijk in onderhoud
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Hout heeft een unieke vlamtekening
 • Acaciahout is erg duurzaam
 • Het is een harde houtsoort
 • Het is tijdloos, waardoor je altijd een mooi en hip interieur hebt

nadelen acaciahout

 

Wil je acaciahout en mangohout combineren?

Door acaciahout en mangohout te combineren krijg je een nog mooiere uitstraling in je interieur. Het zijn allebei prachtige houtsoorten en in combinatie nog beter. Deze houtsoorten zijn allebei gekenmerkt met prachtige kleurschakelingen. Hierdoor sluiten de houtsoorten mooi op elkaar aan.

Bij verschillende houtsoorten moet je er altijd om denken dat die dezelfde ondertoon hebben. Dat wil zeggen dat je niet het ene houtsoort met een warme toon uitzoekt en een andere houtsoort met een lichte toon. Dit gaat vloeken in het interieur en lijkt het eerder op een bij elkaar geraapt zootje. Je wilt juist een warme en rustige sfeer in huis creëren.

Acaciahout kun je eindeloos combineren, met verschillende houtsoorten, maar ook met staal of metaal staat dit erg mooi. Hierdoor krijgt je interieur een robuuste en een industriële uitstraling. Doordat het hout vele kleurschakelingen kent, past het in elke woonkamer en interieurstijl thuis.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *