Gezond slapen in je nieuwe slaapkamer: 5 tips

gezonder slapen in de slaapkamer tips
Leestijd: 3 minuten

Als je een nieuwe slaapkamer hebt, kan het even duren voordat je er goed kunt slapen. Dit zijn vijf tips voor een gezonde nachtrust in je nieuwe slaapkamer:

1. Gezonde inrichting

Een gezonde inrichting begint bij gezonde materialen. Denk aan natuurlijke materialen als hout, leem en wol.

Een echte houten vloer is bijvoorbeeld een gezonde keuze voor de slaapkamer. Als deze is behandeld met een natuurlijke lak of olie, dan versterkt dit het gezonde karakter van de vloer.

Een houten bed voldoet eveneens aan een gezond materiaal voor een goede nachtrust. Net als een rieten stoel, kussens die gevuld zijn met kapok, een matras van natuurrubber en een dekbed van wol of dons.

Als je een grand foulard over je bed hebt liggen, zorg dan dat deze van katoen is en niet gevuld is met synthetische stoffen. Ook fijn is een wollen deken om over je bed te leggen. Of wat dacht je van een echt schapenvachtje naast je bed voor warme voeten als je uit bed stapt?

2. Goede raambekleding

Voor een gezonde nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer donker is. Kijk dus goed naar kiertjes en gaatjes waar licht doorheen kan komen. Bijvoorbeeld van een lantaarnpaal voor het raam.

Schaf eventueel verduisterende raambekleding aan als dat nodig is om je nieuwe slaapkamer goed donker te maken. Dan weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan om te zorgen voor de beste voorwaarde voor een gezonde nachtrust.

3. Aan nieuwe geluiden wennen

In je nieuwe slaapkamer hoor je ’s nachts andere geluiden. Dat kan je de eerste nachten uit je slaap houden of je nachtrust verstoren. De eerste nachten kan het helpen om te zorgen voor rustgevende, natuurlijk geluiden.

Zoals we verderop aangeven, is het voor je nachtrust beter om alle elektronica uit je slaapkamer te verbannen. Kijk dus vooral wat voor jou werkt. Misschien moet je gewoon even wennen aan de geluiden en slaap je er na een paar nachten doorheen.

4. Gezond beddengoed

Gezond beddengoed is vrij van belastende stoffen en het bestaat uit natuurlijke materialen. Denk aan linnen en katoen. Vooral linnen schijnt erg goed te zijn voor een goede nachtrust. Dat materiaal heeft dus de voorkeur als het om gezond bedlinnen gaat.

5. Geen elektronica

Elektronica geeft straling af en dat kan je uit je slaap houden. Een televisie of smartphone in je slaapkamer zorgt er bovendien voor dat je snel in de verleiding komt om erop te kijken. Het licht dat deze apparaten uitstralen kan je nachtrust verstoren, zelfs als je de nachtmodus aan hebt.

In feite kijk je tijdens het televisie kijken of het scrollen op je smartphone voortdurend in een lamp. Dat zorgt ervoor dat je lijf minder van het slaaphormoon melatonine gaat aanmaken, wat er op zijn beurt voor kan zorgen dat het inslapen moeizamer gaat.

Het beste is dus om alle elektronica uit je nieuwe slaapkamer te houden. Beperk je tot een digitale wekker en schaf bij voorkeur een analoge wekker aan. Dan is je slaapkamer helemaal elektronica-vrij en de beste omgeving om rustig te slapen.

Wat als slapen niet lukt?

Als slapen niet lukt, zijn er een aantal oefeningen die je kunt doen en kruiden en mineralen die je kunnen helpen. Denk aan ontspanningsoefeningen als de bodyscan of ademhalingsoefeningen als de 4-7-8 methode, waarbij je in 4 tellen inademt, je adem 7 tellen inhoudt en in 8 tellen uitademt.

Wat kruiden betreft kunnen lavendel, valeriaan en Ashwagandha behulpzaam zijn. Mineralen als magnesium kunnen ook helpen om te ontspannen en beter in slaap te komen. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten bij het kopen van de beste magnesium tabletten.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *