Handige tips voor het inrichten van een mindervalide badkamer

Mindervalide badkamer
Leestijd: 2 minuten

Niet iedereen is even goed ter been. Wanneer je mindervalide bent, kan een gewone badkamer erg onpraktisch zijn. Gelukkig kun je verschillende aanpassingen aan de badkamer doen en zo een speciale mindervalide badkamer samenstellen. Deze aanpassingen zijn niet alleen praktisch voor jezelf, maar ook voor degene die je verzorgt. Ben je benieuwd om welke aanpassingen dit gaat? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 

Hou rekening met de afmetingen van de ruimte:

Wanneer je mindervalide bent, heb je vaak net wat meer beweegruimte nodig in de badkamer dan wanneer je goed ter been bent. Officieel gezien heeft een mindervalide badkamer zelfs een speciale afmeting van minimaal 150 cm bij 180 cm. Wanneer je deze afmetingen aanhoudt weet je zeker dat je voldoende ruimte hebt om bijvoorbeeld te kunnen draaien met je rolstoel.

De inrichting van de badkamer:

Niet alleen de afmetingen van de badkamer zijn belangrijk, ook de inrichting van een mindervalide badkamer is vaak net even anders. Het sanitair wordt voornamelijk tegen de wanden geplaatst zodat je voldoende ruimte hebt om met een rolstoel of rollator te bewegen. Het sanitair wordt daarnaast op een andere hoogte bevestigd. Een toilet wordt vaak hoger gehangen, maar een handdouche juist lager. Zo kun je deze gewoon pakken wanneer je zit.

Kies voor speciaal sanitair:

Er is speciaal sanitair dat is aangepast voor wanneer je slecht ter been of mindervalide bent. Denk bijvoorbeeld aan een wastafel die lager wordt bevestigd, waardoor als je in een wastafel zit er beter bij kunt. Daarnaast zijn er ook verhoogde toiletten en baden met een deurtje waar je dus zo in kunt stappen.

Andere praktische hulpmiddelen:

Naast speciaal sanitair zijn er ook nog een aantal andere praktische hulpmiddelen die het gebruik van de badkamer net wat praktischer maken. Wanneer je niet goed ter been bent kan een douchestoel bijvoorbeeld heel handig zijn. Je hebt losse douchestoelen die je kunt verplaatsen, maar er zijn ook klapstoelen die aan de muur worden bevestigd. Wanneer je deze niet gebruikt kun je de stoel weer inklappen. Dit kan vooral uitkomst bieden voor wanneer je met meerdere personen de badkamer gebruikt.

Antislip tegels:

Om de badkamer nog wat veiliger te maken kun je de vloer bekleden met antislip tegels. Dit zijn tegels die voorzien worden van een speciale coating en daardoor wat stroever zijn. Antislip tegels zijn daardoor een stuk minder glad dan normale tegels. Zeker wanneer je moeilijk loopt of een rollator gebruikt, biedt dit een stukje veiligheid. Mocht iemand je helpen met douchen, is de kans dat diegene uitglijdt ook een stuk kleiner.

Vraag om advies

Heb je interesse in een mindervalide badkamer? Voor meer informatie en advies kun je altijd een bezoek brengen aan een badkamerwinkel. Daar kunnen ze je niet alleen meer vertellen over mindervalide badkamers maar ook andere vragen beantwoorden. Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoeveel een nieuwe badkamer kost? Of welk sanitair het beste bij je past? Ook dat kunnen ze jou vertellen!

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs