Duurzame kozijnen: zo maak je de beste keuzes

Duurzame kozijnen
Leestijd: 2 minuten

Bij het kiezen van nieuwe kozijnen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de lange termijn kosten en de kwaliteit van het product. In dit artikel lees je hoe je duurzame keuzes kunt maken bij het selecteren van nieuwe kozijnen.

 

Materiaalkeuze: hout, kunststof of aluminium?

Een van de eerste beslissingen die je moet maken, is de materiaalkeuze. De meest voorkomende materialen voor kozijnen zijn hout, kunststof en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Houten kozijnen hebben bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling, maar vereisen regelmatig onderhoud. Kunststof kozijnen zijn daarentegen erg onderhoudsvriendelijk en gaan lang mee. Ook aluminium kozijnen zijn sterk, maar vaak wat duurder in aanschaf. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden en kijk wat het beste bij jouw woning en wensen past. Over het algemeen zijn kunststof kozijnen een slimme keuze voor diverse soorten woningen.

 

Herkomst en productieproces: ga voor duurzaam

Bij het kiezen van de kozijnen is het ook goed om aandacht te besteden aan de herkomst en het productieproces. Kies voor kozijnen die op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd of bijvoorbeeld door vakmensen in jouw eigen omgeving worden gemaakt. Producten die in eigen fabriek worden geproduceerd bij jou in de buurt, hebben vaak een lagere milieu-impact vanwege de kortere afstanden. Een goed voorbeeld van een bedrijf met een lokale productie is Skodora: Online kozijnen, Altijd dichtbij.

 

Onderhoud en levensduur: kies voor kwaliteit

Een ander belangrijk aspect van duurzaamheid is de levensduur van het product en het onderhoud dat nodig is om het in goede conditie te houden. Kies daarom voor kozijnen van hoogwaardige kwaliteit. Deze gaan lang mee en vereisen weinig onderhoud. De aankoopprijs zal misschien wat hoger zijn, maar op de lange termijn betaalt dit zich terug. Kwalitatieve kozijnen zijn namelijk minder gauw aan reparatie of vervanging toe.

 

Energie efficiëntie: let op de isolatiewaarde

Let bij de aankoop van nieuwe kozijnen op de isolatiewaarde. Kozijnen met een goede isolatiewaarde dragen bij aan een energiezuinige woning. Gecombineerd met isolatieglas zal er in de winter minder warmte verloren gaan. Dit zorgt voor een lagere energierekening en tegelijkertijd een verminderde CO2 uitstoot en belasting van het milieu.

 

Garantie: verdiep je in garantie en service

Verdiep je tot slot in de garantie en service die wordt geboden bij de kozijnen. Kies voor een fabrikant of leverancier die een goede garantie biedt op zowel de kozijnen zelf als de installatie ervan. Dit geeft je de zekerheid dat eventuele problemen netjes worden opgelost.

Deel onze blog op social media.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs